Τελευταία Νέα:

Αλάτι: Μήπως τελικά δεν κάνει τόσο κακό όσο νομίζαμε;



Το αλάτι αυξάνει την πίεση του αίματος και έχει ενοχοποιηθεί για τις καρδιακές προσβολές. Μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, νεφρική υπέρταση, σχηματισμό χολόλιθων, παχυσαρκία και κυρίως αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Το αλάτι, πέρα από τα γνωστά μειονεκτήματά του, μπορεί να έχει και θεραπευτική δράση έναντι των δερματικών λοιμώξεων και θετική επίδραση στις λειτουργίες του οργανισμού καθώς σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό, δυναμώνει τα οστά και εμποδίζει την οστεοπόρωση και τις κράμπες, όπως αναφέρει ο Dr. Steven Lin.

Γιατί το σώμα σας χρειάζεται αλάτι;

Το σώμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα νατρίου για να λειτουργήσει σωστά. Το νάτριο, συμβάλλει στη διατήρηση της συγκέντρωσης των υγρών του σώματος σε σωστά επίπεδα. Ρυθμίζει την πίεση του αίματος, καθώς και του όγκο του αίματος. Επιπλέον, διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο στη μετάδοση των ηλεκτρικών παλμών στα νεύρα αφού είναι ηλεκτρολύτης, τη συστολή μυών, και την καρδιακή λειτουργία.

Η απορρόφηση του νατρίου στο λεπτό έντερο παίζει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του χλωρίου, των αμινοξέων, της γλυκόζης και του νερού. Επίσης, το αλάτι παίζει σημαντικό ρόλο στο πεπτικό σύστημα, και ιδιαίτερα στο μεταβολισμό των τροφίμων, είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του παγκρέατος, της σπλήνας και του ήπατος. Τέλος μας βοηθά να διατηρήσουμε τις αρθρώσεις ευέλικτες.

Ρυθμίζει την κυκλοφορία των υγρών

Το σώμα μας αποτελείται από 52-60% νερό και αυξημένες ή μειωμένες ποσότητες αυτών των υγρών είναι ικανές να προκαλέσουν τα αντίστοιχα προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχεται το νάτριο, το οποίο έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τις ποσότητες του νερού στον οργανισμό, προκαλώντας τη δίψα ή την ούρηση, ανάλογα με την περίπτωση. Διατηρώντας το νάτριο σε ισορροπημένα επίπεδα στον οργανισμό, διατηρείτε και τις σωστές ποσοστώσεις νερού σε αυτόν. Μην το παρακάνετε όμως, καθώς αυξημένα επίπεδα νατρίου, οδηγούν σε παρακράτηση υγρών.

Βοηθάει στη λειτουργία των μυών

Όταν τα επίπεδα του νατρίου πέφτουν, είτε λόγω ανεπαρκούς πρόσληψής του, είτε λόγω αυξημένης εφίδρωσης, ένα από τα σημεία του σώματος που πρώτα αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις είναι οι μύες σας. Η έλλειψη του νατρίου οδηγεί σε μυικές κράμπες, γι’ αυτό μετά από κάθε έντονη άσκηση ή δραστηριότητα είναι καλό να αναπληρώνετε στον οργανισμό σας το χαμένο αλάτι με ένα ενεργειακό ποτό ή νερό καρύδας.

Ρυθμίζει τη γλυκόζη

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το σώμα χρειάζεται το νάτριο, για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Το σώμα, χρησιμοποιεί τη γλυκόζη σαν ενέργεια, ενώ το νάτριο είναι το στοιχείο που βοηθάει τη γλυκόζη να περάσει στην κυκλοφορία του αίματος.
Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά αφορά τη δέσμευση της γλυκόζης και τη μεταφορά της μέσω του λεπτού εντέρου στην κυκλοφορία του αίματος, απ’ όπου φτάνει σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού δίνοντας τους την απαιτούμενη ενέργεια.

Εμπλέκεται στη λειτουργία των νεύρων

Το νάτριο είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία όσον αφορά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τα νεύρα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω των ηλεκτρικών συνδέσεων και το νάτριο είναι ηλεκτρολύτης που βοηθά στη ρύθμιση αυτών των συνδέσεων. Η καλή λειτουργία αυτών των ηλεκτρικών συνδέσεων αφορά στην καλή λειτουργία όλου του οργανισμού, δεδομένου ότι οι μύες συσπώνται εξαιτίας αυτών των συνδέσεων και το ίδιο ισχύει για το σημαντικότερο μυ του σώματος που είναι η καρδιά, αλλά και για τον εγκέφαλο, η λειτουγία του οποίου συνδέεται άμεσα από αυτές τις συνδέσεις.

Σημειώνεται ό,τι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους καταναλωτές να λαμβάνουν περίπου 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα (περίπου 2.000 mg) ή αν γίνεται και λιγότερο, διότι η όσο το δυνατόν μικρότερη πρόσληψη νατρίου, μπορεί να συμβάλει δυναμικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του ποσοστού θνησιμότητας από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.