Τελευταία Νέα:

Επιδότηση έως και 10.000 ευρώ: Ποιοι μπορούν να τη λάβουν και να ανακαινίσουν την κατοικία τους


Επιδότηση έως και 10.000 ευρώ μπορούν να λάβουν όσοι ανακαινίσουν το ακίνητό τους στο πλαίσιο του προγράμματος ” Ανακαινίζω-Νοικιάζω”.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμιση τους. 

Μάλιστα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προβλέπει για το πρόγραμμα μεταξύ άλλων τα εξής:

Δικαιούχοι
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών με ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Ποιοι μένουν εκτός
Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητο τους τα τελευταία 5 έτη.

Το ακίνητο
Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ και να βρίσκεται σε αστική περιοχή, δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των 3 τελευταίων ετών.

Η επιδότηση
Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ (περιλαμβάνονται υλικά και εργασίες). 

Η επιδότηση φτάνει στο 40% της δαπάνης με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον 3 χρόνια.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι ιδιοκτήτες θα έχουν την υποχρέωση να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. 

Με το συγκεκριμένο μέτρο υπολογίζεται ότι καλύπτεται έως το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος έως 100 τ.μ.

Όμως δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση του ιδιοκτήτη του ακινήτου να μισθώσει το ακίνητο με προσιτό ενοίκιο π.χ 3,45 ευρώ/τμ.

Το ακίνητο μπορεί να ανακαινιστεί μέσω της κρατικής επιδότησης αλλά ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να το μισθώσει με τιμές αγοράς, δηλαδή προς 8 ευρώ -10 ευρώ -12 ευρώ /τμ τιμές που καταγράφονται σήμερα στις περισσότερες αναρτημένες αγγελίες και κυρίως στα μικρά διαμερίσματα.enikonomia.gr
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.