Τελευταία Νέα:

Οι ειδικοί αποκάλυψαν ποιες γεύσεις ατμού είναι δυνητικά πιο επικίνδυνες από άλλες



Παρά την αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένες γεύσεις μπορεί να είναι χειρότερες από άλλες.

Από το 2022, 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 8,3% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τη μελέτη του ash.org. Το 57% των ατμιστών πιστεύεται επίσης ότι είναι πρώην καπνιστές.

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ αξιολόγησε τις επιπτώσεις συγκεκριμένων γεύσεων στην κατανάλωση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

"Η κατανάλωση ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, ιδίως μεταξύ της αμερικανικής νεολαίας, κυρίως λόγω των γεύσεων που διατίθενται στο εμπόριο με δελεαστικά ονόματα", υποστηρίζει η αμερικανική μελέτη.

"Με τη μειωμένη κατανάλωση βιομηχανικών τσιγάρων, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διαφημίζονται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση, καθώς οι γεύσεις που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνται ασφαλείς για κατάποση".

Η μελέτη καθορίζει ότι ορισμένες γεύσεις υγρών είναι χειρότερες από άλλες. Οι γεύσεις οι οποίες είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι:
  • Η γεύση που περιέχει κινναμαλδεΰδη.
  • Η γεύση που περιέχει βανιλλίνη.
«Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι οι αρωματικές ύλες που χρησιμοποιούνται στους ηλεκτρονικούς χυμούς μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη αντίδραση στα μονοκύτταρα, με τη μεσολάβηση της παραγωγής ROS, παρέχοντας πληροφορίες για πιθανή πνευμονική τοξικότητα και βλάβη των ιστών στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων», καταλήγει η μελέτη.

Μια άλλη ανεξάρτητη έκθεση, η οποία ανατέθηκε από το Γραφείο Βελτίωσης της Υγείας και Ανισοτήτων του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, πρότεινε ότι το άτμισμα μπορεί να είναι καλύτερο από το κάπνισμα, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον.

Η Δρ Debbie Robson, λέκτορας στο King's College και μία από τις συντάκτριες της έκθεσης, δήλωσε: «Τα επίπεδα έκθεσης σε καρκινογόνες και άλλες τοξικές ουσίες είναι δραστικά χαμηλότερα στους ανθρώπους που ατμίζουν σε σύγκριση με εκείνους που καπνίζουν».















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.