Τελευταία Νέα:

Κούκλες για τα αγόρια και εργαλεία για τα κορίτσια – Η Ισπανία πολεμά τα στερεότυπα



Εδώ και δέκα χρόνια η εταιρεία Toy Planet, με έδρα την Πατέρνα στην Ισπανία, προωθεί τη unisex διαφήμιση. Ξεφυλλίζοντας τον διαφημιστικό της κατάλογο μπορεί κανείς να δει ένα κοριτσάκι που φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο και κρατά πιστόλι, ντυμένο με τη στολή αστυνομικού. Λίγες σελίδες πιο κάτω ένα άλλο κορίτσι χτυπά έναν σάκο του μποξ, ενώ ένα μικρό αγόρι σπρώχνει ένα καρότσι.
Η βιομηχανία των παιχνιδιών και η κυβέρνηση κινητοποιούνται ώστε να εξαλειφθούν τα έμφυλα στερεότυπα ήδη από την παιδική ηλικία. «Τα παιχνίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ενηλίκων (…) Θέλουμε στο μέλλον ένα αγόρι να μπορεί να γίνει μαία και ένα κορίτσι μηχανικός», εξηγεί ο Ιγνάσιο Γκασπάρ, διευθυντής της Toy Planet.

Η εταιρεία αποφάσισε πριν δέκα χρόνια να «αντιστρέψει την κατάσταση» δείχνοντας αγόρια να κρατούν κούκλες και κορίτσια να παίζουν με εργαλεία, αφού οι πελάτες της παραπονέθηκαν για την «ξεπερασμένη» διαφημιστική της εκστρατεία. Ωστόσο αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις από πολλούς που την κατηγόρησαν ότι «θα κάνετε τα αγόρια που…δες και τα κορίτσια αγοροκόριτσα», σημειώνει ο Γκάσπαρ.

Τέλος το μπλε – ροζ



Καινοτόμα στη μάχη κατά της έμφυλης βίας, η Ισπανία έχει ένα πολύ ισχυρό φεμινιστικό κίνημα, το οποίο έχει βρει σύμμαχο στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Ο υπουργός Κατανάλωσης Αλμπέρτο Γκαρθόν υπέγραψε με τη βιομηχανία παιχνιδιών έναν κώδικα σωστής πρακτικής, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου, με στόχο «να ενθαρρυνθεί η ισότητα των δύο φύλων στις διαφημίσεις παιχνιδιών».

Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση και το διαδίκτυο πλέον δεν θα πρέπει να αναφέρουν αν ένα παιχνίδι προορίζεται για αγόρια ή για κορίτσια, να θεωρούν το ροζ κοριτσίστικο χρώμα και το μπλε αγορίστικο, αλλά ούτε και να αναπαράγουν «έμφυλους ρόλους».

Ο κώδικας, τον οποίο υπέγραψε η Ισπανική Ένωση Κατασκευαστών Παιχνιδιών (AEFJ), στην οποία ανήκει το 90% των κατασκευαστών παιχνιδιών της χώρας, χρειάστηκε έναν χρόνο για να συνταχθεί αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το AFP.

Ωστόσο η ισχύς της είναι περιορισμένη καθώς δεν αφορά τις συσκευασίες και τις διαφημίσεις στον δρόμο, ή τους καταλόγους των καταστημάτων παιχνιδιών. Επίσης δεν αφορά τις μεγάλες, διεθνείς εταιρείες παιχνιδιών.

«Προφανώς δεν αρκεί, αλλά είναι απαραίτητο για να προχωρήσουμε» έναντι στα «σεξιστικά στερεότυπα που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Κατανάλωσης Ραφαέλ Εσκουντέρο.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.