Τελευταία Νέα:

Τι σύνταξη θα λάβουν ανά κατηγορία εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίεςΑπό 1η Ιανουαρίου οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να επιλέξουν τη νέα ασφαλιστική κατηγορία, ενώ από το νέο έτος θα δουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον e-ΕΦΚΑ να αυξάνονται ακολουθώντας τη διακύμανση του τιμαρίθμου. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η/1/2023.
Οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν μέσα από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias) να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2023 (Ενότητα Ασφαλισμένοι-> Επιλογή Ασφαλιστικής Κατηγορίας Κύριας Ασφάλισης Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών από 1/1/2023).

H επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος.

Το ύψος της σύνταξης

Η εκπομπή «Ανοιχτή επικοινωνία» στο Open TV παρουσίασε παραδείγματα με το ύψος των συντάξεων ανά κατηγορία εισφορών.

Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, όποιος επιλέξει την πρώτη κατηγορία, με 35ετία θα λάβει συντάξιμες αποδοχές 775 ευρώ.

Αντιστοίχως:

2η κατηγορία -> 930 ευρώ
3η κατηγορία -> 1.1180
4η κατηγορία -> 1.485
5η κατηγορία -> 1.845
6η κατηγορία -> 2.500-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.