Τελευταία Νέα:

«Αποζημίωση καλλιεργειών στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, βερίκοκων, μήλων και καστάνων».



Ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά ο τρόπος χορήγησης ενίσχυσης στους παραγωγούς επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, βερίκοκων, μήλων και καστάνων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αποφασίστηκε και αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αναγγελία της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που αφορούν στα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια, βερίκοκα, μήλα και κάστανα, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Η αναγγελία αφορά συγκεκριμένες ποικιλίες των ανωτέρω καλλιεργειών στην επικράτεια, όπως αυτές τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα πορίσματα των αρμοδίων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ενισχύονται τα επιτραπέζια ροδάκινα, συμπύρηνα, νεκταρίνια και βερίκοκα της επικράτειας τα οποία υπέστησαν ζημία λόγω βροχοπτώσεων 40%, με τιμή 135 ευρώ / στρέμμα και 50%, με τιμή 150 ευρώ / στρέμμα.

Για την καλλιέργεια μήλων επίσης, ανά ποικιλία, η ενίσχυση διαμορφώνεται κλιμακωτά σε 250 – 300 ευρώ / στρέμμα, βάσει του αξιολογημένου ζημιογόνου αποτελέσματος. Στις αποζημιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτουγειονομικών προσβολών (καρπόκαψα).

Η καλλιέργεια καστάνου στην επικράτεια, ενισχύεται με 150 ευρώ / στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.

Αναφορικά με το θέμα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Όπως ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά η κυβέρνηση προχωρά τη διαδικασία για την ενίσχυση των παραγωγών επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, βερίκοκων, μήλων και καστάνων, με σκοπό να καλύψει μέρος του χαμένου εισοδήματος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (παρατεταμένες βροχοπτώσεις) αλλά και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι, παρά τις δυσκολίες και τις εξωγενείς κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, όπου υπάρχει πρόβλημα η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρεμβαίνουν για να δώσουν λύση και να στηρίξουν στο βαθμό του δυνατού τους παραγωγούς μας.

Οι χρονιές που πέρασαν δοκίμασαν τον αγροτικό κόσμο της Πέλλας, που δέχθηκε χτυπήματα από πολλαπλές πλευρές, όπως τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και η αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς και φροντίζει ώστε καμία αγροτική οικογένεια να μη μείνει χωρίς στήριξη.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ συνεχίζεται η διαδικασία εξέτασης και άλλων καλλιεργειών που αποδεδειγμένα επλήγησαν με αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τις ζημιές που έχουν καταγραφεί.

Προσωπικά από την πρώτη στιγμή βρέθηκα στο πλευρό των παραγωγών του Νομού Πέλλας, προωθώντας τα δίκαια αιτήματα τους και ενημερώνοντας τους με υπευθυνότητα για την εξέλιξη.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά που αναγνώρισε το πρόβλημα και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ προχωράει στις απαραίτητες αποφάσεις ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου».



Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ: http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/14228-dt200123?fbclid=IwAR1X75x-rDJH4as3zrMBue44SBekA3yqKNC9Oh0Q6U1q9pRlirPjaX27vVA














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.