Τελευταία Νέα:

Γιατί οι 8 ώρες μοναξιάς έχουν ίδιες επιπτώσεις με την στέρηση τροφής



Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κοινωνική επαφή είναι μια βασική ανάγκη του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο άνθρωπος θεωρείται κοινωνικό ον. Μάλιστα, έρευνα που έγινε και δημοσιεύτηκε στο Psychological Science έδειξε ότι 8 ώρες μοναξιάς έχουν τις ίδιες επιπτώσεις με την στέρηση τροφής.
Οι συνθήκες της μεταβαλλόμενης κοινωνικής μοναξιάς επηρεάζουν την ανθρώπινη ψυχολογία και φυσιολογία. Σε μελέτη που έγινε διερευνήθηκαν οι επιπτώσεις των 8 ωρών κοινωνικής απομόνωσης στις ψυχολογικές και φυσιολογικές μεταβλητές και συγκρίθηκε με 8 ώρες στέρησης τροφής σε ένα εργαστηριακό πείραμα, που έλαβαν μέρος 30 ενήλικες γυναίκες.

Η κοινωνική απομόνωση οδήγησε σε μειωμένη ενεργειακή διέγερση και αυξημένη κόπωση, συγκρίσιμη με τη στέρηση τροφής. Μάλιστα, έγινε και δεύτερο τσεκάρισμα, εάν αυτά τα ευρήματα θα επεκτείνονταν σε πραγματικό περιβάλλον.

Γι' αυτό και πραγματοποιήθηκε μια νέα μελέτη κατά τη διάρκεια ενός lockdown για τον κορονοϊό και έλαβαν μέρος 87 άνδρες και 47 γυναίκες. Η πτώση της ενεργειακής διέγερσης μετά την κοινωνική απομόνωση που παρατηρήθηκε στο εργαστήριο επαναλήφθηκε στο πραγματικό περιβάλλον για τους συμμετέχοντες. Αποδείχθηκε, δηλαδή, περίτρανα ότι οι επιπτώσεις είναι ανάλογες με εκείνες της πείνας.





-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.