Τελευταία Νέα:

Το μυστήριο χειρόγραφο του Καζακστάν – Είναι καλυμμένο με ανθρώπινο δέρμα


Πέπλο μυστηρίου καλύπτει ένα αρχαίο χειρόγραφο στα λατινικά που βρίσκεται στο Καζακστάν και από το οποίο έχουν αποκρυπτογραφηθεί μόλις 10 από τις 330 σελίδες.
Το πιο περίεργο όμως στο συγκεκριμένο χειρόγραφο το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Σπάνιων Εκθέσεων της Εθνικής και Ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης που βρίσκεται στην Αστάνα και χρονολογείται από το 1532, είναι πως το κάλυμμα του είναι από ανθρώπινο δέρμα.

Σύμφωνα με τον Μολντίρ Τολέπμπεϊ, ειδικό του Τμήματος Επιστημών της Εθνικής και Ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης, το χειρόγραφο δώρησε στο μουσείο ένας ιδιώτης συλλέκτης το 2014 και έκτοτε βρίσκεται προς έκθεση στο κοινό.

Γρίφος το περιεχόμενό του

Ο Τολέπμπεϊ μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες τις οποίες έχουν ανακαλύψει μέχρι στιγμής οι ερευνητές για το μυστήριο αυτό χειρόγραφο. Σύμφωνα με τον ειδικό το συγκεκριμένο χειρόγραφο αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες στο μουσείο, καθώς θέλουν να δουν τη μέθοδο βιβλιοδεσίας με ανθρώπινο δέρμα.

Πρόκειται για έναν τρόπο που δεν χρησιμοποιείται σήμερα, αλλά ήταν αρκετά συνηθισμένος πριν αρκετούς αιώνες. «Αυτή η μέθοδος βιβλιοδεσίας είναι γνωστή ως ανθρωποδερμική, κάτι που σημαίνει πως στη διαδικασία χρησιμοποιείται ανθρώπινο δέρμα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο Τολέπμπεϊ μετά την αναγκαία επιστημονική έρευνα στο κάλυμμα του χειρόγραφου που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Εθνικού Ιατρικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αστάνα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «χρησιμοποιήθηκε ανθρώπινο δέρμα για να καλυφθεί το χειρόγραφο».







































Ωστόσο το περιεχόμενο του χειρόγραφου εξακολουθεί να παραμένει ένας άλυτος γρίφος. Σύμφωνα με τον ερευνητή ανήκε «στον συμβολαιογράφο Πέτρους Πουάρντους από τη Βόρεια Ιταλία, γράφτηκε στα αρχαία λατινικά το 1532 και περιλαμβάνει 330 σελίδες, από τις οποίες οι ειδικοί έχουν καταφέρει να διαβάσουν μόλις 10».

Ακόμα προσέθεσε πως το χειρόγραφο εστάλη για ειδική έρευνα και περαιτέρω ανάλυση σε ινστιτούτο στη Γαλλία και με βάση τις πρώτες σελίδες που κατάφεραν να διαβάσουν και να αποκωδικοποιήσουν οι ερευνητές, εκτιμάται ότι περιέχει γενικές πληροφορίες για οικονομικές συναλλαγές και υποθήκες, ωστόσο δεν έχει πλήρως αποκωδικοποιηθεί.

Ο Τολέπμπεϊ σημείωσε ακόμα πως η Εθνική και Ακαδημαϊκή Βιβλιοθήκη φιλοξενεί σχεδόν 13.000 σπάνιες εκδόσεις με βιβλία που έχουν φτιαχτεί από δέρμα φιδιού, πολύτιμους λίθους, από μετάξι ακόμα και χρυσή κλωστή.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.