Τελευταία Νέα:

Εποχική αλλεργία και τρέξιμο: Τι πρέπει να γνωρίζεις


Εάν αντιμετωπίζετε τα ενοχλητικά συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας, το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι μια όχι και τόσο ευχάριστη εμπειρία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις περιόδους που τα αλλεργιογόνα βρίσκονται στον αέρα σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Μπορεί το τρέξιμο να είναι η πιο ασφαλής μέθοδος γυμναστικής αυτήν την εποχή, αλλά οι αλλεργίες παραμονεύουν.
Αν γνωρίζεις ότι είσαι επιρρεπής, καλό είναι να πάρεις τα μέτρα σου πριν βγεις έξω και να λάβεις κάποιο αντισταμινικό, αφού πρώτα συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Η φαρμακευτική αγωγή θα ανακουφίσει τα συμπτώματα, λέει στο webmd.com, η Nayana Ambardekar, MD, παθολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο τμήμα γενικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Emory, που εδρεύει κλινικά στο Atlanta VA Medical Center.

Εάν σας ενοχλεί περισσότερο η γύρη των δέντρων, έχετε κατά νου ότι τείνει να είναι αυξημένη από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο. Από τότε μέχρι και τον Ιούλιο αυξάνεται σημαντικά η γύρη από το γρασίδι ενώ η γύρη από το αγριόχορτο είναι σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από τον Αύγουστο έως τις πρώτες χαμηλές θερμοκρασίες.

Αν και αυτό μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή που ζείτε, η εποχική αλλεργία μπορεί πραγματικά να μας ταλαιπωρήσει στερώντας την χαρά από άλλοτε αγαπημένες συνήθειες, όπως το τρέξιμο στην φύση. Ευτυχώς, όμως υπάρχουν τρόποι για να τα καταφέρετε, λέει η Ambardekar.

Ο προγραμματισμός είναι φίλος σας

Η συγκέντρωση της γύρης στον αέρα ποικίλλει ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το να γνωρίζετε πότε το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα, σας παρέχει την πολύτιμη πληροφορία για τις ώρες της ημέρας που είναι καλύτερες για να τρέχετε σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αντίστοιχα.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας αναφέρει ότι, κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, η γύρη δέντρων και χόρτων τείνει να είναι υψηλότερη κατά τις βραδινές ώρες.

Ημέρα με άνεμο; Κάντε κάτι άλλο

Ο άνεμος μπορεί να μεταφέρει γύρη σε μεγάλη απόσταση. Μελέτη μάλιστα, επισημαίνει ότι η γύρη από το αγριόχορτο μπορεί να μεταφερθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την αρχική της «πηγή». Για αυτόν τον λόγο, μπορεί να θέλετε να τρέξετε σε εσωτερικούς χώρους τις μέρες με ανέμους.

Τι να κάνεις μετά το τρέξιμο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις μετά το τρέξιμο είναι να πίνεις τσάι με μέλι, γιατί ανακουφίζει έναν ερεθισμένο από τα αλλεργιογόνα λαιμό. Η βασική συμβουλή των ειδικών όμως είναι να μην το παρακάνεις (να μην υπερεκτίθεσαι) την περίοδο που οι αλλεργίες είναι σε υψηλά επίπεδα και να κάνεις υπομονή μέχρι να περάσουν.

Μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο να αποφεύγετε να τρέξετε σε εξωτερικούς χώρους και την επόμενη μέρα, καθώς πιθανότατα θα υπάρχουν ακόμα μεγάλες συγκεντρώσεις γύρης.

Ντους αμέσως μετά

Τα χειρότερα συμπτώματα αλλεργίας συνήθως εμφανίζονται αφού έρθετε σε επαφή με την γύρη, οπότε μπορεί να είστε σε θέση να τρέξετε έξω χωρίς να εμφανίσετε συμπτώματα, μόνο για να αρχίσετε να τα αισθάνεστε μόλις επιστρέψετε. Για να μειώσετε τον κίνδυνο συμπτωμάτων μετά το τρέξιμο, κάντε ντους και φορέστε καθαρά ρούχα αμέσως μόλις γυρίσετε.

Αισθάνεστε κούραση; Μην τρέξετε έξω

Αυτό είναι κάπως περίπλοκο, διότι λειτουργεί αμφότερα. Η αυξημένη κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή αλλεργική απόκριση, αλλά η εποχιακή αλλεργία μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε πιο εξαντλημένοι και κουρασμένοι.

Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, ίσως είναι καλύτερο να παραλείψετε το τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.