Τελευταία Νέα:

Δημοσκόπηση Marc: Ανέβηκε στις 6 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου



Στις 6 ποσοστιαίες μονάδες - από 5,2 στις αρχές Απριλίου - ανέβηκε η δημοσκοπική διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1.  Η εταιρεία καταγράφει οριακή άνοδο για ΚΚΕ και «κόμμα Κασιδιάρη» και μικρή πτώση για ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Κυριαρχία της ΝΔ καταγράφεται σε όλα τα επίπεδα, πέραν του εκλογικού: η θετική εικόνα της κυβέρνησης είναι στο 45,4% από 43,6% στις αρχές του Απριλίου, ενώ ο πρωθυπουργός ικαταγράφει νέα άνοδο στη δημοτικότητα, ανεβαίνοντας στο 42,4% από το 40,7%  και η παράσταση νίκης για το κυβερνών κόμμα είναι πλέον στο 63,7%.

Οριακή άνοδος για Τσίπρα

Άνοδο στη δημοτικότητά του εμφανίζει και ο Αλέξης Τσίπρας, που εμφανίζεται στο 33,1%, ωστόσο μόλις το 24% «βλέπει» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ωστόσο, στο ερώτημα ποια κυβέρνηση - της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ - ήταν η καλύτερη , η αξιωματική αντιπολίτευση είναι δεύτερη με 12,5 μονάδες διαφορά από το κυβερνών κόμμα. Παράλληλα, στο ερώτημα ποια κυβέρνηση προτιμούν οι ψηφοφόροι, το 45,3% δηλώνει ότι επιλέγει είτε αυτοδυναμία είτε κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ , ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 38,4%.

Οι «δεξαμενές» των αναποφάσιστων

Η ΝΔ και - κατά δεύτερο λόγο, το ΠΑΣΟΚ - έχουν να προσδοκούν περισσότερα από τους αναποφάσιστους, σύμφωνα με τα ευρήματα της Marc: Όπως προκύπτει από τη μέτρηση , το 27,7% των αναποφάσιστων ταλαντεύονται μεταξύ ΝΔ και κάποιας άλλης επιλογής, το 23,7% μεταξύ ΠΑΣΟΚ και άλλης επιλογής και το 22, 7% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και άλλης επιλογής.


Είναι ενδιαφέρον ότι πάνω από 6 στους δέκα αναποφάσιστους είναι γυναίκες, ενώ στις ηλικιακές ομάδες από 17 - 34 ετών και 45 - 54 ετών, πάνω από ένας στους πέντε δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει.  Πάνω από ένας στους τέσσερις αναποφάσιστους δηλώνει «κεντρώος», ενώ πάνω από ένας στους πέντε είχε ψηφίσει ΝΔ το 2019.  Σε κάθε περίπτωση, η βασική επιλογή των αναποφάσιστων είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ - στο 27,8% - ενώ το 22,3%  επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. 


Δείτε την μέτρηση της Marc: 

marc










-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.