Τελευταία Νέα:

Βροχή πέφτουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων το 2023


Ρεκόρ καταγράφουν τους πρώτους μήνες του 2023 , οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ!

Θυμίζουμε ότι το 2022 υποβλήθηκαν στο σύνολο του έτους 215.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές και δωρεές.

Συγκεκριμένα από τις αρχές του έτους, έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty 24.548 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και 13.959 δηλώσεις δωρεών ενώ οι ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς – δεν τις αγγίζει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ- φτάνουν τις 23.130 με τους φόρους στα 24 εκατ. ευρώ.

Σε καθημερινή βάση, οι συμβολαιογράφοι υποβάλλουν περισσότερες από 1.300 ηλεκτρονικές δηλώσεις με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και οι χειρόγραφες δηλώσεις που υποβάλλονται στις Εφορίες.


Σημαντικό ρόλο στο κύμα μεταβιβάσεων παίζει η θεσμοθέτηση της αύξησης του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές και δωρεές στα 800.000 ευρώ. Οι συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παππούδες παιδιά) μεταβιβάζουν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρου.

Έτσι στα ταμεία του δημοσίου έχουν ήδη μπει 170 εκατ. ευρώ και παρά το διαρκές ράλι των τιμών ακινήτων.

Ο προϋπολογισμός 2023 προβλέπει αύξηση των εισπράξεων από μεταβιβάσεις ακινήτων κατά 40%. Συγκεκριμένα τα έσοδα θα φθάσουν τα 489 εκατ. ευρώ έναντι 350 εκατ. ευρώ που διαμορφώθηκαν πέρυσι.

Όσο για τις εισπράξεις από τον φόρο κληρονομιάς αυτός υπολογίζεται στα 177 εκατ. ευρώ ενώ από γονικές παροχές και δωρεές παρά το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ προβλέπονται έσοδα 45 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε σύμφωνα και με την Τράπεζα της Ελλάδος, η κτηματαγορά θα κινείται με θετικό πρόσημο στην χώρα μας παρά τις νέες προκλήσεις στη διεθνή και κατ’ επέκταση στην εγχώρια οικονομία.




-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.