Τελευταία Νέα:

Ντιμπέιτ - εκλογές 2023: Τα συμπεράσματα, οι εντυπώσεις και οι μπηχτές


Στα περίπου 180 λεπτά της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών, υπήρξαν καθαρές και λιγότερο καθαρές θέσεις, αρκετές μπηχτές και αρκετά ενσταντανέ που trendαραν στα social media. Σε μια αποστειρωμένη διαδικασία, όμως, κανείς δεν έχασε και κανείς δεν κέρδισε με απόλυτο τρόπο, όσο και αν τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν από τη μεριά τους μια ανάγνωση «στα μέτρα» του κάθε πολιτικού αρχηγού.
Εκ των πραγμάτων, πάντως, τα περιθώρια για να γίνει κάτι θεαματικό, ήταν άκρως περιορισμένα. Υπό αυτό το πρίσμα και κάθε πολιτικός αρχηγός προσάρμοσε τη στρατηγική του, με βάση και τα νούμερα των δημοσκοπήσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που διατηρεί σε όλες τις έρευνες ένα ευκρινές προβάδισμα του κ. Τσίπρα επέλεξε μια στρατηγική «ασφάλειας», χωρίς να «τσιμπήσει» στις επιθέσεις που δέχθηκε και με διάθεση να μιλήσει για την επόμενη μέρα και το πρόγραμμα του.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επιχειρεί να διεμβολίσει τον κ. Μητσοτάκη, βγήκε στην επίθεση από νωρίς και επεχείρησε να «σπάσει» το format, εξαπολύοντας επιθέσεις στον πρωθυπουργό, αλλά και κάνοντας «κόρτε» ειδικά στον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Όσο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν είχε εμπειρία τηλεμαχιών και αναπόδραστα ήταν κάπως «μαγκωμένος στην αρχή, επέλεξε μια λογική αμφίπλευρης επίθεσης σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας ότι απέχει μάλλον αρκετά από μια μετεκλογική συνεργασία με κάποιον από τους δύο. Ενδεικτικό ότι είπε πως «κάποιος πρέπει να μπει φυλακή» για την υπόθεση των υποκλοπών και από την άλλη απέκρουσε κάθε άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα, με «κερασάκι» την απάντηση του για τον υποδιοικητή του νοσοκομείου Σαντορίνης επί ΣΥΡΙΖΑ που είχε… βουλκανιζατέρ.

Οι τρεις «μικρότεροι» αρχηγοί, από την άλλη, έπαιξαν με τη σειρά τους τα δικά τους χαρτιά. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τη γραβάτα που φορά ευκαιρίας δοθείσης, εξέθεσε την ατζέντα του και «κέρδισε» τη μάχη της ατάκας, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να «μην τρίβεται στην γκλίτσα του τσομπάνη» με τις διαρκείς προσκλήσεις του για «προοδευτική διακυβέρνηση», την οποία χαρακτήρισε εκ νέου «μούφα».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, με μεγαλύτερη τηλεοπτική εμπειρία, επέλεξε να μιλήσει σε ένα στοχευμένο, δικό του κοινό, κλείνοντας εμμέσως πλην σαφώς και το μάτι και σε ψηφοφόρους που προέρχονται από το κόμμα Κασιδιάρη, ενώ προκάλεσε…τσουνάμι σχολίων με την εικόνα της «Παναγιας της Γκέισας» που επικαλέστηκε, στην προσπάθειά του να αντιπαλέψει ως «Χριστιανός ορθόδοξος» την κουλτούρα της πολιτικής ορθότητας. 

Ο Γιάννης Βαρουφάκης από την άλλη, αν και…βραχυκύκλωσε στην απάντηση για το πώς θα χειριζόταν ως πρωθυπουργός μια κρίση σαν τα Ίμια, επέλεξε να απευθυνθεί στα εκλογικά του ακροατήρια, αν και, ομολογουμένως, δεν ήταν από τις καλύτερες του εμφανίσεις.



Οι συνεργασίες και οι μπηχτές

Μπορεί οι μετεκλογικές συνεργασίες να μην ήταν στην ατζέντα του debate ως μια από τις έξι θεματικές ενότητες, ήταν, όμως, ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Ο κ. Μητσοτάκης, εν τέλει, ούτε ερωτήθη ούτε επέλεξε να ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση του σε πιο σύνθετα σενάρια, όπως π.χ. τι θα γίνει αν βγαίνουν τα νούμερα μιας συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το βράδυ της 21ης Μαΐου ή αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. 

Από την άλλη, στενός του συνεργάτης εκτιμούσε στο protothema.gr ότι «το βασικό πολιτικο συμπέρασμα είναι ότι έχουμε μια πρόταση εξουσίας», προσθέτοντας ότι«κατέρρευσε πληρως η «προοδευτική διακυβέρνηση». Κατά την ανάγνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τα θετικά της κυβέρνησης, για την επόμενη μέρα, αναγνώρισε λάθη που έγιναν, ενώ έθεσε με σαφήνεια και το δίλημμα των εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρότασή του να σταλούν προς αξιολόγηση τα προγράμματα των κομμάτων είτε στο ΓΛΚ είτε στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην πράξη, πάντως, φάνηκε ότι τα «κουκιά» της προοδευτικής διακυβέρνησης δύσκολα θα βγουν. Ο κ. Τσίπρας εξαίρεσε της συζήτησης τον Γιάνη Βαρουφάκη, στον οποίο δεν απηύθυνε τον λόγο. Αντιθέτως, «φλέρταρε» με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ειδικά για το θέμα του διορισμού διοικητών στα νοσοκομεία χωρίς κομματικά στεγανά. Από τον κ. Ανδρουλάκη, όμως, δεν εισέπραξε ούτε…κλείσιμο του ματιού ακόμα και για την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ενώ από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, στον οποίο συνέστησε να σκεφτεί καλά τη στάση του ΚΚΕ στο θέμα της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ, εισέπραξε τη σύσταση για την… γκλίτσα.

Στην απροθυμία του κ. Ανδρουλάκη να είναι δεκτικός σε κάποιο πολιτικό άνοιγμα επενέργησε προφανώς και η υπόθεση των υποκλοπών, με τον κ. Μητσοτάκη να τονίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελούσε εθνικό κίνδυνο, συνεπώς δεν έπρεπε να παρακολουθείται, και τον κ. Τσίπρα να μπαίνει «σφήνα» λέγοντας ότι κάποιος πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί παρακολουθήθηκαν ο κ. Ανδρουλάκης και άλλοι αξιωματούχοι.


Η επίδραση

Τα σημερινά νούμερα τηλεθέασης θα καταδείξουν πόσοι ήταν οι πολίτες που παρακολούθησαν αυτή την μάλλον αποστειρωμένη εκδοχή τηλεμαχίας. Και μπορεί στα social media να έγινε ο σχετικός «τζόγος», σύμβουλοι πολιτικής επικοινωνίας, αλλά και στελέχη των κομματικών επιτελείων που έδωσαν το παρών στο Ραδιομέγαρο συμφωνούν ότι η επίδραση στις διαθέσεις του εκλογικού ακροατηρίου θα είναι από μικρή έως μηδαμινή. 

Άλλωστε, μεγάλη είδηση δεν βγήκε, μεγάλος καυγάς δεν στήθηκε, ούτε κάποιος εκ των πολιτικών αρχηγών έκανε μεγάλο λάθος. Η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, που εκφράστηκε αργά το βράδυ ήταν ότι η εξέλιξη της τηλεμαχίας αποκάλυψε γιατί ο κ. Μητσοτάκης την απέφευγε.

Όλων τούτων δοθέντων, οι πολιτικοί αρχηγοί θα πορευθούν για περίπου 10 μέρες ακόμα ως τις 21 Μαϊου στη βάση της στρατηγικής που έχουν χαράξει. Μένει να φανεί, εάν έχουμε δεύτερες εκλογές, τι θα γίνει με το ντιμπέιτ των δύο, Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα που ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να αποδεχθεί, εφόσον θα είναι σαφές ποιος είναι πρώτος και ποιος δεύτερος. Μένει, επίσης, να φανεί, αν ένα ντιμπέιτ των δύο θα έχει πιο ελαστικούς κανόνες. Ως τότε, όμως, ο χρόνος που απομένει είναι πολύς και ο συσχετισμός δυνάμεων ακόμα ασαφής.














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.