Τελευταία Νέα:

Εκλογές 2023 - Τα τρία νέα μέτρα από Μητσοτάκη


Τρία ακόμη μέτρα που θα αφορούν τους νέους, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και τους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας από την Ελευσίνα, δύο εβδομάδες πριν την κάλπη της 21ης Μαΐου.
Αυτή την ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, όπου συμμετέχει σε συζήτηση με πολίτες, με θέμα την οικονομία.

Το πρώτο μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι η περαιτέρω έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όποιο σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών. Το δεύτερο είναι η μονιμοποίηση, όπως είπε, του Freedom Pass. Κάθε νέος θα παίρνει 150 ευρώ, όταν θα γίνεται 18 ετών, για να τα δαπανήσει σε ταξίδια, υπηρεσίες Πολιτισμού ή Αθλητισμού. Με το τρίτο μέτρο, η κυβέρνηση θα παρέμβει στα επιδόματα τέκνων στο Δημόσιο. Έτσι:

Από τα 50 ευρώ, το επίδομα για ένα παιδί θα πάει από τα 50 στα 70 ευρώ.

- Για δύο παιδιά από τα 70 στα 120
- Για τρία παιδιά, επίδομα 170 ευρώ.


Η αύξηση θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Έτσι λοιπόν, τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός «κωδικοποιούνται» ως εξής:

1) Θεσμοθετείται το Youth Pass με ενίσχυση 150 ευρώ κατ' έτος για κάθε νέο που ενηλικιώνεται (18 και 19 ετών, περίπου 200.000 δικαιούχοι ετησίως) για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Κόστος 30 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

2) Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% για κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές. Κόστος: 40 εκατ. ευρώ.


3) Αναμορφώνεται το μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων (ενιαίο μισθολόγιο και ειδικά μισθολόγια) με έμφαση στους χαμηλόμισθους, όσους έχουν θέσεις ευθύνης, αλλά και στους γονείς με αύξηση της οικογενειακής παροχής για όσους έχουν παιδιά -δηλαδή, από 50 ευρώ στα 70 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί, από 70 ευρώ για τα δύο παιδια σε 120 ευρώ και από 120 ευρώ στα τρία παιδια στα 170, με σκοπό την εφαρμογή από 1/1/2024. Κόστος 500 εκατ. ευρώ.


Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι κοστολογημένα και ενταγμένα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως είχε πει, νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος.


Η συζήτηση ξεκίνησε με αναφορά στα επιτεύγματα της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας. «Δαπανήθηκαν 43,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την πανδημία» ανέφερε ο συντονιστής της συζήτησης, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη δημοσιονομική παρέμβαση στήριξης των πολιτών στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους.

«Η χώρα πέτυχε 12 θετικές αξιολογήσεις. Δεν ήταν αυτονόητο. Κάθε ενάμιση μήνα ήταν οι θεσμοί, γραμμή-γραμμή πήγε ο προϋπολογισμός, για να καταφέρουμε 12 θετικές αξιολογήσεις. Το χρέος αναμένεται να μειωθεί και το 2023. Η χώρα παρουσίασε το 2022 ισοσκελισμένο αποτέλεσμα, πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% και είναι μισό σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα», εξήγησε ακόμη ο συντονιστής.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε ερώτηση για τις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας και για το όραμα για την Ελλάδα του 2027.

«Ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη συζήτηση σε έναν χώρο συμβολικό για όσα πετύχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας ήταν μια επιχείρηση με μεγάλη δυσκολία. Σήμερα που μιλάμε έχει ξεκαθαρίσει το επενδυτικό τοπίο, οι εργαζόμενοι είναι πληρωμένοι και ικανοποιημένοι και ευελπιστούμε να προσθέσουμε εδώ εκατοντάδες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Το επίκεντρο της πολιτικής μας είναι οι επενδύσεις. Με τις επενδύσεις δημιουργούμε και θέσεις εργασίας. Όταν ήρθαμε στα πράγματα η ανεργία ήταν πάνω από 17%, τώρα έχει πέσει κι άλλο, ευελπιστώ να πάμε σε μονοψήφια νούμερα. Θέλουμε να το κάνουμε αυτό αυξάνοντας τα επίπεδα των μισθών. Όσο συμπιέζεται η ανεργία, αυξάνονται οι μισθοί. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε και με επενδύσεις. Στόχος είναι να αυξηθεί το μέσο επίπεδο μισθών κατά 25%. Να πάει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος να προσεγγίσει τα 950 ευρώ» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Η πολιτική που έχουμε δρομολογήσει μπορεί να συνεχιστεί. Από τη στιγμή που υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις, είμαι σίγουρος ότι θα τις προσελκύσουμε σε μια σειρά από κλάδους. Να δημιουργήσουν έτσι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έτσι έγινε σε μια σειρά από κλάδους όπως αυτός της τεχνολογίας, όπου η Ελλάδα δεν είχε επενδύσεις για χρόνια» συμπλήρωσε.

«Όλα αυτά, πρέπει να γίνουν σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας. Οι εποχές που μπορούσαμε να δαπανούμε πόρους για μια έκτακτη κρίση όπως η πανδημία, έχουν παρέλθει. Καλύψαμε το χαμένο έδαφος, φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα καταφέραμε πάντα να εξασφαλίζουμε τους πόρους για να κάνουμε μια ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Στηρίξαμε τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας».

«Αυξήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια οι συντάξεις και τα αναπηρικά επιδόματα μετά από πολλά χρόνια» υπογράμμισε.

«Όλες οι πολιτικές που συζητάμε για τα επόμενα χρόνια, στηρίζονται πάνω στην οικονομία. Αν με ρωτάτε ποιος είναι ο στόχος που έχω για τη χώρα, είναι να προσεγγίσουμε με μεγάλη ταχύτητα τον μέσο όρο της Ευρώπης παντού. Είτε μιλάμε για επενδύσεις, για κοινωνικό κράτος. Το κλειδί είναι η γρήγορη ανάπτυξη, σε κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, για να μην ζήσουμε όσα ζήσαμε την περασμένη δεκαετία. Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και τον προϊστάμενό τους, τον Θάνο Πετραλιά. Όταν σχεδιάζουμε πολιτικές, πρέπει να υπάρχει μια τελική φωνή που να λέει ότι αυτό μπορεί να γίνει ή δεν μπορεί να γίνει. Αυτή η φωνή ήταν ο Θάνος, όπως και ο κ. Σκυλακάκης και ο κ. Σταϊκούρας. Είμαι ικανοποιημένος γιατί δεν ξεφύγαμε ποτέ από τους στόχους μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο κανόνας ήταν όχι οριζόντια μέτρα, αλλά στήριξη σε αυτούς που το έχουν ανάγκη» είπε ακόμη.

Ακολούθως, ο κ. Σάββας Παπαδόπουλος, οξυγονοκολλητής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, πήρε πρώτος τον λόγο και ρώτησε για τους άνεργους και σε πόσο χρονικό διάστημα θα ήταν έτοιμος ο πρωθυπουργός να απορροφήσει ένα μεγάλο ποσοστό τους.

«Χαίρομαι πάντα όταν ακούω προσωπικές ιστορίες εργαζόμενων, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλε τις επιχειρήσεις που έχουμε διασώσει. Υπάρχει ιστορία σε έναν κλάδο που πρέπει η χώρα μας να πρωταγωνιστεί. Μου έκανε εντύπωση γιατί να έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο, αλλά να στέλνουμε τα πλοία για επισκευές σε άλλες χώρες.

Αυτό που έγινε εδώ (σ.σ. ναυπηγεία Ελευσίνας), σηματοδοτεί ότι μπορούμε να μπούμε σε κλάδους που είχαμε βγει εδώ και δεκαετίες και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι πιο φτηνή, αλλά πιο καλή στις υπηρεσίες που παρέχει. Αυτό θεωρώ το να είμαστε ανταγωνιστικοί. Οι καλοί μισθοί συνδέονται με την παραγωγικότητα, την τεχνολογία και τις επενδύσεις.

Είναι πολύ σημαντικές και οι συνθήκες εργασίας, η ασφάλιση, ο σεβασμός σε όλα τα εργασιακά δικαιώματα, επιμένουμε πολύ σε αυτό. Πρέπει ο καθένας να είναι απόλυτα προστατευμένος, κανένας εργοδότης δεν θα πρέπει να καταχραστεί τον εργαζόμενο. Εδώ επιμένω στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, ένα εργαλείο που εισαγάγαμε και χρησιμοποιείται ήδη.

Στον κλάδο αυτό πρέπει να είμαστε πρωταγωνιστές. Δεν είναι μόνο η Ελευσίνα, είναι ο Σκαραμαγκάς, τα ναυπηγεία στο Πέραμα. Δημιουργούμε έναν κλάδο που μπορούμε να έχουμε δεκάδες χιλιάδες εργασίας» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ακολούθησε η Αγγέλα Σαβουλίδου, απόφοιτος λογιστικής που έχει αξιοποιήσει τα προγράμματα της ΔΥΠΑ. Η ερώτησή της αφορούσε τη βελτίωση των μισθών.

«Χαίρομαι που έχεις καταφέρει να βρεις εργασία μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη μορφή κοινωνικής αδικίας.

Όταν μιλάμε για κοινωνική πολιτική και καταπολέμηση της φτώχειας, δεν υπάρχει μεγαλύτερη βοήθεια από το να βρεις δουλειά σε έναν άνεργο.

Αν εσύ πας σε μια επιχείρηση που έχει κίνητρο να σε προσλάβει, και είναι ικανοποιημένη, δεν έχει κανένα λόγο να μην σε κρατήσει σε ένα καθεστώς πιο μόνιμης απασχόλησης.

Έχουμε μια σειρά από προγράμματα για νέους εργαζόμενους. Το δύσκολο είναι να μπεις στην αγορά εργασίας, για νέους έως 29 ετών που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία. Συχνά ακούμε από εργοδότες "δεν θα σε προσλάβω γιατί δεν έχεις εμπειρία". Μα πως θα αποκτήσει εμπειρία ο εργαζόμενος.

Έχουμε προγράμματα, όπως το «Πρώτο Ένσημο» που αντιμετωπίζουν αυτή τη στρέβλωση στην αγορά εργασίας.

Μιλώντας για την αύξηση των μισθών, μία παράμετρος είναι οι μισθοί και οι άλλοι το τι μένει μετά τον μισθό. Τι μένει στην τσέπη του. Αν μειώνονται συνολικά οι φόροι, τότε ο πολίτης έχει περισσότερα χρήματα στην τσέπη του. Η μείωση των φόρων έχει ξεχωριστή σημασία.

Αναφερθήκαμε πριν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που μειώθηκε 35%.

Σήμερα είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε μια ακόμα παρέμβαση που συνδέεται με τον ΕΝΦΙΑ.

Οποιοδήποτε σπίτι ασφαλίζεται έναντι φυσικών καταστροφών, θα έχει επιπλέον έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 10%.

Η αύξηση μισθών θα έρθει μέσω της μείωσης εργασίας αλλά και μέσα από την κατάρτιση των εργαζόμενων.

Όταν μου λένε «δεν βρίσκω εργαζόμενους», λέω «πληρώστε παραπάνω να βρείτε». Αυτό ισχύει κυρίως στον κλάδο του τουρισμού. Για να αποτυπωθεί αυτό πλήρως, πρέπει και οι εργαζόμενοι να έχουν τις σωστές δεξιότητες και την κατάρτιση. Για αυτό έχει σημασία να επενδύσουμε στην κατάρτιση, στα προγράμματα εξειδίκευσης.

Θεωρώ ότι ο στόχος μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ, είναι απολύτως εφικτός.

Κάτι τελευταίο, επειδή γίνεται ερώτηση για την αύξηση του πληθωρισμού, η απάντηση είναι ότι ο πληθωρισμός κάποια στιγμή θα πέσει. Οι μισθοί θα παραμείνουν όμως στα ίδια επίπεδα. Και φυσικά οι φόροι θα παραμείνουν μειωμένοι. Δεν θα γυρίσουν ξανά στα ίδια σημεία, ο πληθωρισμός όμως θα βαίνει μειούμενος» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αμέσως μετά, ο κ. Στεργίου, που απασχολείται στον κλάδο του τουρισμού, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, έκανε λόγο για ένα κοκτέιλ προκλήσεων, ρωτώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ποια είναι η σκέψη του για τις πρωτοβουλίες για τον τουριστικό κλάδο.

«Χαίρομαι που έχουμε έναν εκπρόσωπο του κλάδου που συνεισφέρει τόσα πολλά στην ελληνική οικονομία, και σε έσοδα και σε θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι φέτος θα έχουμε χρονιά ρεκόρ, θα ξεπεράσουμε τα περσινά έσοδα. Δεν υπάρχει λόγος να μην φτάσουμε τα 30 δισεκατομμύρια έσοδα από τον Τουρισμό μας.

Αυτό σημαίνει επένδυση στον τουρισμό, υπηρεσίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, διεύρυνση της τουριστικής σεζόν και φυσικά καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Αν ο πάροχος μπορεί να χρεώνει τον πελάτη περισσότερο, τότε θα μπορεί να πληρώνει περισσότερο και τον εργαζόμενο.

Όσο ανεβαίνει η ποιότητα της υπηρεσίας που παρέχεις, θα ανεβαίνουν τα έσοδα άρα και οι μισθοί.

Αντιλαμβάνομαι την ερώτηση για το κόστος για τον επιχειρηματία. Μειώθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές, το κόστος στην ενέργεια έχει αρχίσει και μαζεύεται. Βοηθήσαμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά πιστεύω αφήνουμε πίσω μας την εποχή με το υψηλό κόστος ενέργειας.

Βέβαια, αναφέρεσαι και στο κόστος της αύξησης των επιτοκίων. Δεν τα ελέγχουμε εμείς, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πιστεύω ότι φτάνουμε προς το τέλος και αυτών των αυξήσεων.

Θεωρώ ότι μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα του δανεισμού μέσα από την αναπτυξιακή τράπεζα σε 60.000 επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες δεν ασχολούνταν με τις μικρές επιχειρήσεις, όμως, αυτό θα το κάνει η αναπτυξιακή τράπεζα. Αυτό θα βοηθήσει επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Η στήριξη στον κλάδο του τουρισμού, έχει να κάνει και με την εγχώρια στήριξη, με τους Έλληνες που ταξιδεύουν στη χώρα. Είχε μεγάλη επιτυχία το Freedom Pass, που δώσαμε στους νέους 150 ευρώ για τον τουρισμό. Είμαστε σε θέση να δώσουμε αυτά τα χρήματα, τα 150 ευρώ, σε κάθε νέο που ενηλικιώνεται, για να τα δαπανήσει σε υπηρεσίες τουρισμού, αθλητισμού και ταξιδιών.

Αυτό δεν αφορά μόνο τα μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις τουρισμού. Μπορούν να βρουν την ευκαιρία τους, δεν χρειάζεται να είσαι πολύ μεγάλος για να διακριθείς. Οι μικρές επιχειρήσεις στον τουρισμό συνεισφέρουν στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Στον τουρισμό, όλες οι επενδύσεις πρέπει να έχουν δύο απαραίτητες προδιαγραφές για να διεκδικήσουν και ευρωπαϊκούς πόρους. Να είναι ψηφιακές και να είναι «πράσινες». Έχουμε σημαντικά εργαλεία και από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης».-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.