Τελευταία Νέα:

Δημοσκόπηση : Πέλλα - Εκπλήξεις με τους βουλευτές που εκλέγονται - Σημαντική μείωση διαφοράς ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ


Σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει το α΄ μέρος της δημοσκόπησης του aftodioikisi.gr στην Κεντρική Μακεδονία, που διεξήχθη το διάστημα 6 έως 11 Μάϊου 2023 σε δείγμα 1980 ατόμων.
Συγκεκριμένα, το 14,5% της διαφοράς του 2019 μειώνεται σε 5%. Κι αυτό γιατί το κυβερνών κόμμα που χάνει 9,5% (32 έναντι 41,5% το 2019) έχει συσπείρωση μόλις 70%, λόγω διαρροών προς κόμματα του δεξιού άκρου (Ελληνική Λύση, Εθνική Δημιουργία), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με συσπείρωση 80% παραμένει σταθερός στο 27% του 2019. Ενισχυμένα εμφανίζονται:


-Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: 10,5 έναντι 7,5%

-Το ΚΚΕ: Από 4,5 σε 5,5%

-Το ΜΕΡΑ25: Από 4 σε 5%.

Ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρουσία των Εθνική Δημιουργία (2,5%), ΕΑΝ (1,5%) και Πλεύση Ελευθερίας (1,5%).

Όσο για την Ελληνική Λύση, εμφανίζεται αποδυναμωμένη (από5,5 σε 4,5%), καθώς οι διαρροές από τη ΝΔ υπερκαλύπτονται από αυτές προς άλλα κόμματα του δεξιού άκρου.
Αναφορικά με τους βουλευτές:

Πέλλας

Στην τετραεδρική περιφέρεια της Πέλλας, η κατανομή των εδρών μεταξύ των κομμάτων δεν είναι δεδομένη, ακόμα και στην περίπτωση που δεν αλλάξουν σημαντικά οι συσχετισμοί σε σύγκριση με το 2019, καθώς η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής θα στερήσει σίγουρα τη μία έδρα από τη ΝΔ. Η έδρα θα μπορούσε να κερδηθεί είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από το ΠΑΣΟΚ, αναλόγως του ποσοστού που θα συγκεντρώσει καθένα από τα δύο κόμματα.

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ καταγράφεται έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των τριών εκλεγμένων βουλευτών του 2019, των κ.κ. Σταμενίτη, Καρασμάνη και Βασιλειάδη, με τον κ. Σταμενίτη πάντως να προηγείται των άλλων δύο, παρά το γεγονός ότι το 2019 εκλέχθηκε δεύτερος πίσω από τον κ. Καρασμάνη (βλ. Πίνακα 18). Δεδομένου ότι η ΝΔ αναμένεται να χάσει τη μία από τις τρεις έδρες στις εκλογές της απλής αναλογικής, ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών για την κατάταξή τους αναμένεται έντονος. Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Σταμενίτης και Βασιλειάδης συγκεντρώνουν υψηλότερα ποσοστά σταυρών στις νεότερες και στις ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες και ο κ. Καρασμάνης στους εκλογείς άνω των 55 ετών.

Πίνακας 18. % σταυρών επί των ψήφων της ΝΔ για καθέναν υποψήφιο Πέλλας
%
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ26
ΓΙΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ18
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ26
ΠΟΖΙΔΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ3
ΣΑΡΑΛΙΩΤΟΥ ΜΑΡΙΑ10
ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ32
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα4
ΔΞ/ΔΑ4

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σαφές προβάδισμα της σημερινής βουλευτή του κόμματος κας. Τζάκρη, η οποία λαμβάνει το 65% των σταυρών (βλ. Πίνακα 19), ποσοστό μεγαλύτερο και από αυτό που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2019 (50% περίπου).

 Την ακολουθεί σε μεγάλη πάντως απόσταση η κα. Δάντση, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο, ωστόσο η πιθανότητα εκλογής δεύτερης έδρας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτή μόνο ως αποτέλεσμα αύξησης του ποσοστού που έλαβε το 2019 και σε συνδυασμό με ένα κακό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή με μηδαμινή άνοδο των ποσοστών του.

Πίνακας 19. % σταυρών επί των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ για καθέναν υποψήφιο Πέλλας
%
ΔΑΝΤΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ30
ΜΠΑΛΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ9
ΜΠΑΜΠΑΛΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ9
ΣΗΦΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ12
ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ12
ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ65
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα2
ΔΞ/ΔΑ0

Η σταυροδοσία στην περιφέρεια Πέλλας για το ΠΑΣΟΚ δείχνει να είναι απολύτως ανοιχτή, καθώς το σύνολο των υποψηφίων λαμβάνουν μεταξύ 15% και 35% των σταυρών. Ελαφρύ προβάδισμα δείχνουν να έχουν ο κ. Ξυλουργίδης, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο, και η κα. Αλεξανδρίδου που είχε πρωτεύσει στις κάλπες του 2019 (Πίνακας 20).


 Δεδομένου ότι μοιάζει πιθανή η εκλογή βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα, ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αναμένεται να είναι έντονος. Υπογραμμίζεται ότι η αποτύπωση των σταυρών των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τους υποψηφίους του κόμματος είναι απολύτως ενδεικτική δεδομένου του μικρού δείγματος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο ήδη περιορισμένο δείγμα ψηφοφόρων της περιφέρειας Πέλλας.

Πίνακας 20. % σταυρών επί των ψήφων του ΠΑΣΟΚ για καθέναν υποψήφιο Πέλλας
%
ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΡΑΧΗΛ31
ΖΑΡΟΓΟΥΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ25
ΝΟΥΣΗΚΥΡΟΥ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ22
ΞΥΛΟΥΡΓΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ33
ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ19
ΤΣΑΛΤΑΦΕΡΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ22
Δεν θα επιλέξω κάποιο πρόσωπο, θα ψηφίσω μόνο το κόμμα6
ΔΞ/ΔΑ9
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.