Τελευταία Νέα:

Οι τρόποι για να ξεχωρίσετε αν η απώλεια μνήμης σημαίνει άνοια ή αποτελεί κάτι συνηθισμένο για την ηλικία σας



Υπάρχουν συμπτώματα που είναι παρεμφερή στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, όσον αφορά το γεγονός ότι ξεχνάνε ή στην περίπτωση που έχουν άνοια. Κοινά σημάδια είναι οι αλλαγές στην όραση, τη διάθεση και τη λήψη αποφάσεων. Πάντως, οι ειδικοί λένε ότι η άνοια μπορεί να διαγνωστεί μόνο από εξειδικευμένο ιατρό.
Η απώλεια μνήμης επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Εκτός από την απώλεια μνήμης, η άνοια μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο μιλάει, σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται.

Η MailOnline μίλησε με ειδικούς για να καθορίσει πώς να ξεχωρίσει τα συμπτώματα της άνοια σε σχέση με τα τακτικά σημάδια γήρανσης.

Η απώλεια μνήμης, το μπέρδεμα λέξεων και η δυσκολία να εστιάσετε κάπου μπορεί να αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη της γήρανσης, ωστόσο όλα αυτά μπορούν να είναι και σημάδια άνοιας, τα οποία περιλαμβάνουν «να χαθούν μέσα στο σπίτι τους» ή «να βγουν έξω σε πολύ οικεία μέρη και να χαθούν ξανά», δήλωσε ο Paul Edwards, ο οποίος διευθυντής κλινικών υπηρεσιών βρετανική εταιρεία άνοιας.

Η Jaina Engineer, διευθύντρια υπηρεσιών γνώσης στην βρετανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ, εξήγησε: «Τα προβλήματα με τη μνήμη ή τη σκέψη μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι άνοιας. Ωστόσο, καθώς η ζωή γίνεται πιο πολυάσχολη, μπορεί επίσης να είναι απλώς ένα σημάδι ότι αισθάνεστε άγχος ή γερνάτε. Πολλοί από εμάς μπορεί να αρχίσουμε να ξεχνάμε λεπτομέρειες που μας είπαν πριν από λίγο καιρό. Αλλά ένα άτομο με άνοια συχνά ξεχνά πράγματα που μόλις του είπαν».

«Μπορεί να κάνουν την ίδια ερώτηση ξανά και ξανά, όπως "είναι κλειδωμένες οι πόρτες;" ή "τι ώρα φεύγουμε;". Θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν την τοποθέτηση αντικειμένων σε ασυνήθιστα μέρη», είπε η Engineer και πρόσθεσε: «Για κάποιον με άνοια, οι οικείες εργασίες που έχει κάνει όλη του τη ζωή - όπως το να ντυθεί ή να αλλάξει τα τηλεοπτικά κανάλια για να βρει το αγαπημένο σίριαλ μπορεί να αρχίσουν να γίνονται δύσκολες. 

Μπορεί επίσης να χάσουν την ικανότητα να εκτελούν δουλειές με τη σωστή σειρά, όπως το να προσπαθούν να μαγειρέψουν μακαρόνια καιθ να ξεχνούν ό΄τι πρέπει να βράσει το νερό, πριν ρίξουν μέσα τα ζυμαρικά. Για να διαγνώσει ένας γιατρός κάποιον με άνοια, η απώλεια μνήμης πρέπει να έχει γίνει πιο συχνή και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή».

«Όταν μιλάμε με οικογένειες, τείνουν να παρατηρούν μια αλλαγή στα πράγματα για περίπου έξι μήνες, συνήθως, πριν πάνε στον γιατρό», τόνισε Edwards.





-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.