Τελευταία Νέα:

Ντέρμπι ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» δημοσκόπηση πολυεθνικής


Δημοσίευμα του Euractiv υποστηρίζει πως πολυεθνικές εταιρείες που βρίσκονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία των ψηφοδελτίων, δηλαδή με αυτοπρόσωπη συμπλήρωση ερωτηματολογίου.
Οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου πλησιάζουν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εταιρειών που δημοσιεύονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δημοσίευμα του Euractiv υποστηρίζει πως πολυεθνικές εταιρείες που βρίσκονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών διενεργούν τις δικές τους δημοσκοπήσεις με την παραδοσιακή και πιο δαπανηρή μεθοδολογία των ψηφοδελτίων, δηλαδή με αυτοπρόσωπη συμπλήρωση ερωτηματολογίου.

Ουσιαστικά χρησιμοποιούν ειδικούς αλγόριθμους για την ανάλυση των δημοσιευμένων αποτελεσμάτων άλλων εταιρειών δημοσκοπήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποκλίσεις που εμφάνισαν σε προηγούμενες εκλογικές περιόδους και αποδίδοντάς τους τον αντίστοιχο συντελεστή ακρίβειας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Δημοσκόπηση που δείχνει τη... μητέρα των μαχών στις εκλογές

Το Euractiv υποστηρίζει ότι είδε μια από αυτές τις δημοσκοπήσεις, η οποία παραδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (12 Μαΐου) σε στελέχη Γ' επιπέδου της εταιρείας που την ανέθεσε, αλλά και σε σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες.

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση φαίνεται ντέρμπι μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα η μέτρηση δίνει:

Νέα Δημοκρατία 33 με 34%
ΣΥΡΙΖΑ 32,5 με 33,5%
ΠΑΣΟΚ 8,7% με 9,3%
ΚΚΕ 5,7% με 6,3%
Ελληνική Λύση 4,5% με 5,1%
ΜέΡΑ 25 3,5% με 4,1%
Τα λοιπά κόμματα κινούνται μεταξύ 9%-11%.
30.000 ψήφοι διαφορά


Σύμφωνα με την ανάλυση, η ΝΔ εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 1.890.000 ψήφους, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ με 1.860.000 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ με 510.000 ψήφους.

Το ποσοστό της αποχής αντιστοιχεί στις προηγούμενες ελληνικές εθνικές εκλογές που έγιναν τον Ιούλιο του 2019. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με την υψηλότερη ονομαστική αποχή (42% το 2019), αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο βαθμό αυτό το ποσοστό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι σπάνια ενημερώνονται, σημειώνει το Euractiv.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ενδεχόμενη μείωση της αποχής είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ αφού οι περισσότεροι απόχοντες είναι τυπικά νεότεροι πολίτες.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Eteron Institute for Research and Social Change, περίπου 430.000 Έλληνες νέοι ψηφοφόροι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.











-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.