Τελευταία Νέα:

Ηλιακός θερμοσίφωνας με επιδότηση: Βήμα-βήμα η αίτηση στο gov.gr εδώ


Ανοίγει το allazothermosifona.gov.gr για αίτηση επιδότησης για ηλιακό θερμοσίφωνα. Όροι, κριτήρια, δικαιούχοι.
Περίπου τρία εκατομμύρια νοικοκυριά περιμένουν να ανοίξει η πλατφόρμα που θα δεχτεί τις αιτήσεις για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, Τρίτη 2 Μαΐου, ενώ άμεσα θα μπορέσουν να πάρουν το εκπτωτικό voucher περίπου 120.000 δικαιούχοι.

Υπενθυμίζεται ότι την αίτησή σας μπορείτε να κάνετε στο allazothermosifona.gov.gr όπου θα δηλώσετε συγκεκριμένα στοιχεία. Οι δικαιούχοι ορίζονται με εισοδηματικά κριτήρια που αναλύονται παρακάτω, ενώ τα ποσά της επιδότησης ξεκινούν από 500 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 900 ευρώ.

Επίσης, υπάρχουν συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να καλύπτει ο ηλιακός που θα αγοράσετε.

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Δικαιούχοι και εισοδηματικά κριτήρια

Σε ότι αφορά τις εισοδηματικές κατηγορίες, για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κατηγοριών λαμβάνεται υπόψη το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, που ορίζεται για την επιδότηση ως εξής:

► Κάτω από 5.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 1η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα είναι 60%.

► 5.000 έως κάτω από 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στη 2η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα ανέλθει σε 55%.

► 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα: ο ωφελούμενος εμπίπτει στην 3η εισοδηματική κατηγορία. Η έκπτωση θα διαμορφωθεί σε 50%.

Αναφορικά με τον υπολογισμό των κριτηρίων κατάταξης λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα δεδομένα:

► Στοιχεία δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους «αναφοράς» (φορολογικό έτος 2021), καθώς και τα σχετικά εισοδήματα που προκύπτουν από την πράξη προσδιορισμού φόρου του ίδιου έτους.

► Στοιχεία πιστοποιητικών αναπηρίας που παρέχονται μέσω του κέντρου πιστοποίησης αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Ο πιο βασικός όρος της επιδότησης

Ένας από τους βασικούς όρους για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι να παραδόσει ο δικαιούχος προς απόσυρση για ανακύκλωση παλαιό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα που είναι σε λειτουργία. Υπάρχει επίσης ο περιορισμός ο παλαιός ηλεκτρικός θερμοσίφωνας που θα αντικατασταθεί με ηλιακό, να έχει χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 40 λίτρων.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πώς κάνετε αίτηση για επιδότηση

Για να κάνετε αίτηση θα πρέπει να έχετε τα εξής στοιχεία:

► Κωδικούς Taxisnet
► ΑΦΜ
► Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021

Στην αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώσει τα εξής 4 στοιχεία:

► τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας στην οποία βρίσκεται εγκατεστημένος ο προς αντικατάσταση θερμοσίφωνας,

► ότι στην κατοικία του μπορεί να τοποθετηθεί Ηλιακός Θερμοσίφωνας και δεν υπάρχει περιορισμός από κανονισμούς λειτουργίας (π.χ. κανονισμός πολυκατοικίας, κανονισμός λειτουργίας κτηρίου κ.λπ.),

► την ύπαρξη ή μη μέλους ΑμεΑ στην οικογένεια, ώστε να γίνει η κατά περίπτωση διασταύρωση με στοιχεία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή εναλλακτικά, μέσω προσκόμισης αντίστοιχης γνωμάτευσης ή πιστοποιητικού από υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της,

► ένα μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης (OTP), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί μετά από τυχόν έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης για την αποστολή του κωδικού της επιταγής (voucher), αλλά και για κάθε σχετική επικοινωνία με τον ωφελούμενο. Στην περίπτωση που υπάρχει, μπορεί να δηλωθεί συμπληρωματικά και προσωπικός λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Πόσα χρήματα θα πάρετε για επιδότηση - ΠαραδείγματαΟι παραπάνω τιμές αντιστοιχούν σε καθαρή αξία λιανικής πώλησης προ ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ είναι επιλέξιμος και ενισχύεται κατά το ίδιο ποσοστό, όμως δε συνυπολογίζεται στο απόλυτο ανώτατο όριο, ώστε να προστίθεται διακριτά ο ΦΠΑ της κάθε περιοχής στην οποία εμπίπτει ο προμηθευτής που διενεργεί τη συναλλαγή.

Παραδείγματα:

Παράδειγμα 1: ωφελούμενος της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 120 λίτρων από τοπικό προμηθευτή. 
Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού (δημόσια δαπάνη) των 759,00 ευρώ το οποίο προκύπτει ως εξής:

► Καθαρό ποσό: 612,10 ευρώ (γραμμή 1 – στήλη 3 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)

► ΦΠΑ: 146,90 ευρώ (24% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)

► Σύνολο: 759,00 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Παράδειγμα 2: ωφελούμενος της δεύτερης εισοδηματικής κατηγορίας από τη Χίο προμηθεύεται ηλιακό θερμοσίφωνα 190 λίτρων από τοπικό προμηθευτή από το νησί της Χίου. 
Μπορεί να επιχορηγηθεί μέχρι του ανώτατου ποσού των € 970,91 το οποίο προκύπτει ως εξής:

► Καθαρό ποσό: 829,84 ευρώ (γραμμή 3 – στήλη 2 = ανώτατη επιχορήγηση επί της καθαρής αξίας)

► ΦΠΑ: 141,07 ευρώ (17% ΦΠΑ εφαρμοζόμενο στην παραπάνω αξία = επιχορήγηση επί του ΦΠΑ)

► Σύνολο: 970,91 ευρώ (ανώτατο ποσό επιχορήγησης – ΣΥΝΟΛΙΚΟ)

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.