Τελευταία Νέα:

Γρατζουνιά από γάτα: Κίνδυνοι και πρώτες βοήθειες


Οι γρατζουνιές από τη γάτα σας μπορεί να είναι όχι μόνο μια οδυνηρή εμπειρία, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την υγεία σας.

Τα νύχια της γάτας μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό τραύμα, οδηγώντας ενδεχομένως σε πληγές που αιμορραγούν, πρήζονται και μολύνονται.

Πρώτες βοήθειες

Εάν η γρατζουνιά της γάτας έχει τραυματίσει βαθιά το δέρμα σας, θα πρέπει να προβείτε σε άμεσες ενέργειες:

➭Πλύνετε την πληγή απαλά κάτω από τρεχούμενο νερό – αποφύγετε το τρίψιμο
Καθαρίστε απαλά την πληγή με σαπούνι χεριών. 
Αποφύγετε τον καθαρισμό με ισχυρά απολυμαντικά ή άλλα χημικά, καθώς μπορεί να τσούξουν και να προκαλέσουν πρόσθετο πόνο γύρω από την πληγή. 
Εναλλακτικά, καθαρίστε το τραύμα με ένα ήπιο διάλυμα αλατιού, το οποίο παρασκευάζεται αναμειγνύοντας 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) επιτραπέζιο αλάτι σε 2 φλιτζάνια (500 ml) νερό
Ξεπλύνετε με νερό, για αρκετά λεπτά μετά τον καθαρισμό
Ελέγξτε την αιμορραγία ασκώντας πίεση στο τραύμα χρησιμοποιώντας απορροφητικό επίδεσμο ή γάζες
Εφαρμόστε αντιβιοτική κρέμα και καλύψτε με αποστειρωμένη γάζα
Εάν σας έχει τραυματίσει στο μάτι, απευθυνθείτε το συντομότερο σε γιατρό
Μην αφήνετε τη γάτα σας να γλείφει την πληγή ή τις πληγές σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει “Νόσος των αμυχών της γάτας”, τον οποίο.

Ιατρική βοήθεια

Προσοχή, εάν εμφανιστεί οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα, επισκεφθείτε νοσοκομείο ή μιλήστε με γιατρό.
 • Η αιμορραγία δεν σταματάει
 • Αυξημένος πόνος
 • Αυξημένο πρήξιμο
 • Η περιοχή της ερυθρότητας του δέρματος μεγαλώνει
 • Αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος
 • Ανάπτυξη πύου ή άλλου υγρού
 • Οι λεμφαδένες διογκώνονται και πονάνε
 • Πυρετός
 • Πονοκέφαλος
 • Μειωμένη όρεξη
 • Εξάντληση / κόπωση


Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια γρατζουνιά από γάτα;

Οι περισσότερες γρατζουνιές από γάτες δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Όμως, ανάλογα με τη θέση και το βάθος της γρατζουνιάς, καθώς και την υγεία του ατόμου που γρατζουνίστηκε, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας. 

Μόνο ένας ιατρός μπορεί να σας πει με βεβαιότητα αν είναι σοβαρό το πρόβλημα ή όχι.

Αν σας έχει γρατζουνίσει γάτα και η πληγή δεν επουλώνεται ή χειροτερεύει, ακόμη και μετά την εφαρμογή των πρώτων βοηθειών στο σπίτι, ή αν αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι, μην διστάσετε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.


Πυρετός από γρατζουνιά γάτας

Μια ασθένεια που προκαλεί αξιοσημείωτη ανησυχία είναι η νόσος της γρατζουνιάς της γάτας (CSD), που ονομάζεται επίσης πυρετός της γρατζουνιάς της γάτας. 

Πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από την Bartonella henselae. Μεταδίδεται από τις γάτες όταν γλείφουν μια ανοιχτή πληγή σε ένα άτομο ή από δαγκώματα και γρατζουνιές που σκίζουν το δέρμα.

Συνήθως, 3 έως 14 ημέρες μετά το γλείψιμο ή την πρόκληση της πληγής, αυτή μπορεί να εμφανιστεί πρησμένη και κόκκινη με στρογγυλές, προεξέχουσες αλλοιώσεις. 

Μπορεί επίσης να υπάρχει πύον. Άλλα σημάδια είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, η κακή όρεξη και η εξάντληση. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, οι λεμφαδένες μπορεί να διογκωθούν, να γίνουν ευαίσθητοι και να πονάνε.

Οι σοβαρές επιπλοκές σπάνιες. 

Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν αυτές τις επιπλοκές. Εάν εμφανιστεί κάποια από αυτά τα συμπτώματα, μην διστάσετε να επισκεφθείτε νοσοκομείο ή να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

mypet.gr


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.