Τελευταία Νέα:

Το σύμβολο της Αμερικής ήταν... Έλληνας στρατιώτηςAποφάσισε να φύγει για την Αμερική αν και δεν ξέχασε ποτέ την Ελλάδα. Μπήκε κρυφά σε ένα πλοίο, προσποιήθηκε τον κωφάλαλο για να αποφύγει τον τελωνειακό έλεγχο, και όταν έφτασε στις ΗΠΑ εγκαταστάθηκε στο Σάντα Φε επειδή του θύμιζε την πατρίδα.
Ο Ευάγγελος Κλωνής θα έγραφε ιστορία χωρίς να το ξέρει.

Έκανε πολλές δουλειές και έπειτα έγινε στέλεχος σε ένα εστιατόριο, παρόλο που δεν είχε αποκτήσει ακόμη την αμερικάνικη υπηκοότητα.

Το 1941, η Αμερική μπαίνει στον πόλεμο και ανακοινώνεται ότι όποιος παράνομος μετανάστης στρατολογούνταν θα έπαιρνε και την αμερικάνικη υπηκοότητα. Ο Κλωνής κατατάσσεται στο στρατό, και λίγο πριν τελειώσει την εκπαίδευσή του μαθαίνει πως οι Γερμανοί σκότωσαν την οικογένειά του.

Το 1944, πριν από την απόβαση στη Νορμανδία, ο Κλωνής πλησιάζει τον Στρατηγό Άιζενχάουερ και του είπε: «Εγώ δεν είμαι Αμερικάνος, έρχομαι από την Ελλάδα. Οι Γερμανοί σκότωσαν όλη μου την οικογένεια. Θα πάω στη μάχη, και δεν με νοιάζει αν πεθάνω».

«Είσαι Αμερικάνος γιατί φοράς τη στολή μας», ήταν η απάντηση του Άιζενχάουερ.

Το 1945 με πρωτοβουλία δική του φτιάχνεται μια γέφυρα από πτώματα μετά από μια τεράστια μάχη. Οι στρατιώτες του Κλωνή, έπρεπε να διασχίσουν έναν ορμητικό χείμαρρο επτά μέτρων. Τα πτώματα στοιβάχτηκαν στον χείμαρρο και έτσι ουσιαστικά αποτέλεσαν την γέφυρα για να περάσουν τα τεθωρακισμένα από πάνω. Για την πράξη του αυτή πέρασε στρατοδικείο. Όταν γύρισε στο Σάντα Φε έμαθε πως τελικά η οικογένειά του ήταν ζωντανή! Επέστρεψε στην Ελλάδα, παντρεύτηκε και αργότερα ξαναγύρισε στην Αμερική.

Η φωτογραφία του να πίνει νερό έγινε γραμματόσημο πολλά χρόνια αργότερα, σε μια πράξη απόδοσης τιμής για τις θυσίες και τη γενναιότητα των Αμερικανών στρατιωτών. Δεν είδε ποτέ ούτε έμαθε για αυτό το γραμματόσημο αφού πέθανε το 1989.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.