Τελευταία Νέα:

Στυτική δυσλειτουργία: Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη θεραπεία σε μορφή τζελ


Άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έλαβε το πρώτο τζελ για τη στυτική δυσλειτουργία, ένα «μη φαρμακευτικό προϊόν» που θα πωλείται χωρίς ιατρική συνταγή. Ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν πάντως επιφυλακτικοί.
Το τζελ «Eroxon» της βρετανικής εταιρείας Futura Medical περιέχει νερό, αιθυλική αλκοόλη, γλυκερόλη και πολυμερή. Εφαρμόζεται με απλή επάλειψη στο κεφάλι του πέους και δίνει αποτελέσματα σε δέκα λεπτά, λέει η εταιρεία.

Καθώς η αλκοόλη εξατμίζεται, το τζελ αρχικά ρίχνει τη θερμοκρασία του δέρματος στους 10 βαθμούς Κελσίου, και στη συνέχεια δημιουργεί ένα αίσθημα ζέστης που οδηγεί τελικά σε στύση.

Σύμφωνα με τον παρασκευαστή, η θεραπεία έχει μόνο «τοπική δράση» και είναι «απίθανο» να προκαλεί οποιαδήποτε παρενέργεια.

Ο μηχανισμός δράσης του τζελ «δεν είναι πλήρως κατανοητός» δήλωσε στην Washington Post ο Άρθουρ Μπάρνετ του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», κύριος ερευνητής κλινικής δοκιμής του Eroxon. Το πιθανότερο, είπε, είναι ότι το τζελ διεγείρει αρκετά τις νευρικές απολήξεις του πέους για να προκαλεί στύση.

Σε μια από τις κλινικές δοκιμές του Eroxon, το 60% των εθελοντών είχε «κλινικά σημαντική βελτίωση» της στύσης, ανέφερε η Futura Medical, η οποία όμως δεν έχει δημοσιοποιήσει τα πλήρη αποτελέσματα των μελετών. Μια άλλη ομάδα εθελοντών, η ομάδα ελέγχου, έλαβε για λόγους σύγκρισης ταδαλαφίλη, ένα από τα εγκεκριμένα χάπια για τη στυτική δυσλειτουργίας. Το φάρμακο προσέφερε μεγαλύτερη βελτίωση, χρειαζόταν όμως μισή με μία ώρα για να δράσει.

Το γεγονός ότι το Eroxon δεν συγκρίθηκε με placebo (ψευδοφάρμακο) δημιουργεί δυσπιστία σε ορισμένους ειδικούς: «Ως επιστήμονας, αυτό που κοιτάω είναι το εξής: ‘Υπάρχουν στατιστικές ενδείξεις ότι είναι καλύτερο από το placebo;» δήλωσε ο Σταν Χόνινγκ, καθηγητής Ουρολογίας στο Γέιλ.

Επιφυλακτικός για το κατά πόσο η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επαλείψεις εμφανίστηκε και ο Σεθ Κόεν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Όπως επισήμανε, στις περισσότερες περιπτώσεις η δυσλειτουργία οφείλεται σε βλάβες των αγγείων, στα οποία είναι δύσκολο να φτάσει μια κρέμα.

Η Futura Medical δεν διευκρίνισε πότε το Eroxon θα φτάσει στην αγορά και πόσο θα κοστίζει. Το τζελ έχει πάντως ήδη εγκριθεί στο Βέλγιο και τη Βρετανία, όπου τέσσερις δόσεις κοστίζουν 25 λίρες ή 29 ευρώ.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.