Τελευταία Νέα:

Πότε η άσκηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία


Η τακτική άσκηση σας βοηθά να διατηρήσετε το μυαλό και το σώμα σας σε φόρμα, εάν όμως το παρακάνετε, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική εξάντληση.
Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με ιδιαίτερα φραγμένες καρωτίδες, όπως διαπιστώνουν ερευνητές σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Physics of Fluids».

Αντίθετα, για τους υγιείς και για όσους έχουν μόνον ελαφρώς φραγμένες αρτηρίες, η άσκηση είναι ευεργετική για τη διατήρηση της υγιούς ροής του αίματος.

Στους υγιείς ασθενείς ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός αυξάνει και σταθεροποιεί τη δύναμη αντίστασης που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα του αγγείου, μειώνοντας τον κίνδυνο στένωσης. Αλλά για τους ασθενείς που ήδη εμφανίζουν στένωση, μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετική.

Ευρήματα μελέτης για άσκηση

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εξειδικευμένο υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τη ροή του αίματος στις καρωτίδες σε τρία στάδια στένωσης, χωρίς απόφραξη, με ήπια απόφραξη 30% και με μέτρια απόφραξη 50%. 

Συνέκριναν την επίδραση του καρδιακού ρυθμού 140 παλμών ανά λεπτό που προκαλείται από την άσκηση, καθώς και καρδιακών ρυθμών ηρεμίας 67 και 100 παλμών ανά λεπτό.

Για τις υγιείς και τις ήπιες περιπτώσεις η άσκηση βελτίωσε την υγεία της προσομοιωμένης καρωτίδας, αλλά τα αποτελέσματα για τη μέτρια απόφραξη ήταν ανησυχητικά.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο στένωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του τρόπου ζωής και των γονιδίων, αλλά οι συγγραφείς συνιστούν τον τακτικό έλεγχο της αρτηριακής υγείας για άτομα που κάνουν έντονη προπόνηση. 

Συνιστούν, επίσης, ένα προσεκτικά συνταγογραφημένο πρόγραμμα άσκησης για άτομα με μέτρια έως σοβαρή στένωση ή με ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων.

healthstories.gr
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.