Τελευταία Νέα:

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023 - Σήμερα Παρασκευή (29/9)


Την υπερπανσέληνο του Σεπτεμβρίου που είναι γνωστή και ως «Το φεγγάρι του θερισμού» θα απολαύσουμε σήμερα Παρασκευή (29/9) και αναμένεται να είναι εντυπωσιακή, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. 
Όπως και σε κάθε πανσέληνο, έτσι και σε αυτή του Σεπτεμβρίου, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο λίγο πριν και λίγο μετά τη δύση του Ηλίου, η οποία στη χώρα μας θα γίνει στις 7:13 μ.μ., σύμφωνα με τον οργανισμό «Sun Today».

Δύο βράδια αργότερα, την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, το φεγγάρι – που μέχρι τότε θα είναι κατά 90% φωτισμένο και θα βρίσκεται στον αστερισμό του Κριού – θα λάμψει κοντά στον Δία. 

Άλλη μια δημοφιλής ονομασία για την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου είναι το «Φεγγάρι της Συγκομιδής», επειδή ανατέλλει κοντά στο ηλιοβασίλεμα για μερικά βράδια στη σειρά και δίνει στους αγρότες επιπλέον φεγγαρόφωτο για να τους βοηθήσει να φέρουν τη σοδειά.

Ωστόσο, το ποια ακριβώς πανσέληνος θα ονομαστεί Πανσέληνος του θερισμού εξαρτάται από τον χρόνο. 

Σύμφωνα με το Πλανητάριο Άντλερ, η ονομασία αυτή δίνεται στην πλησιέστερη πανσέληνο στην φθινοπωρινή ισημερία που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.

Στην περίπτωση που η πανσέληνος του Οκτωβρίου είναι πιο κοντά στην ισημερία, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ονομάζεται συνήθως «Σελήνη του Καλαμποκιού». 

Αυτό συμβαίνει κάθε τρία χρόνια και οι εναλλακτικές ονομασίες των ιθαγενών Αμερικανών για την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου είναι το φεγγάρι που στεγνώνει το ρύζι, το φεγγάρι που πέφτει από τα φύλλα και το φεγγάρι που παγώνει.

Η φετινή «Σελήνη του Θερισμού» θα είναι η τέταρτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2023 και θα συμβεί δύο ημέρες αφού φτάσει στο περίγειο, το κοντινότερο σημείο της τροχιάς του γύρω από τη Γη. 

Επειδή το φεγγάρι θα είναι λίγο πιο κοντά στη Γη από ότι συνήθως, θα φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από το συνηθισμένο.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.