Τελευταία Νέα:

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου η «πρεμιέρα» για τις νέες ψηφιακές ταυτότητες


Περίπου 7-10 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης της νέας ταυτότητας θα γίνεται η παραλαβή της.


Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση των… πολυσυζητημένων νέων ψηφιακών ταυτοτήτωνξεκίνησε, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει την Κυριακή 24/9 βράδυ ή το πρωί της Δευτέρας 25/9, το αργότερο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν τα πρώτα ραντεβού στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα το απόγευμα της Δευτέρας. Η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, οι οποίες, ως γνωστόν, θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, θα γίνεται στα αστυνομικά τμήματα κατοπιν ραντεβού που θα κλείνει ο πολίτης στην ειδική πλατφόρμα που θα ανεβεί στο gov.gr.

Μετά την αίτηση για έκδοση νέας ταυτότητας, ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει sms στο κινητό του τηλέφωνο, μέσω του οποίου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού, ενώ περίπου 7-10 ημέρες μετά την έκδοσή της θα ενημερώνεται με νέο sms για την παραλαβή της. Θυμίζουμε πως το κόστοςέκδοσής της ανέρχεται στα 10 ευρώ και καταβάλλεται ηλεκτρονικά, ενώ η διάρκεια ισχύος των νέων ταυτοτήτων είναι τα 10 έτη.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, η διαδικασία θα είναι απλή και γνώριμη στους πολίτες, καθώς είναι παρόμοια με την διαδικασία που ακολουθήσαμε κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού μας κατά της Covid-19.

Υπενθυμίζεται πως στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας. Συγκεκριμένα, στην εμπρόσθια όψη θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου. Στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων, τα οποία και θα απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας. Όσον αφορά τις παλιές ταυτότητες που έχουμε, αυτές θα πάψουν οριστικά να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026.


Newsbreak

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.