Τελευταία Νέα:

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα


Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας βρίσκεται ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου και του υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την συνολική εικόνα κατά την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συνεδρίασε σήμερα (25/9/23), υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή.

 Στη σύσκεψη ήταν παρόντες εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών και φορέων, που συμμετέχουν στον περιφερειακό και τοπικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και, ειδικότερα, της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, της Αστυνομίας, των Δήμων, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των Δασικών Υπηρεσιών, του ΕΚΑΒ, καθώς και εθελοντών.

 Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε και συνεχάρη ιδιαίτερα τα στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και των υπολοίπων φορέων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αρκετών, δύσκολων περιπτώσεων πυρκαγιών, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

 Όπως τόνισε, η παρέμβαση των πυροσβεστικών υπηρεσιών ήταν έγκαιρη και καίρια, ενώ η πολιτεία συνέδραμε με την εξασφάλιση εναέριων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για την μη επέκταση των δασικών πυρκαγιών στην βουνοκορφή Σοκόλ και στο δάσος πάνω από την Κεδρώνα, αλλά και στην αστική πυρκαγιά στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι της Έδεσσας.

 Αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Πέλλας ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας που κατέχουν και την «μερίδα του λέοντος», από άποψη προϋπολογισμού, στο τεχνικό πρόγραμμα της ΠΕ Πέλλας. Για την ανάσχεση των πλημμυρών πραγματοποιούνται επίσης τακτικοί και έκτακτοι καθαρισμοί, καθώς και κατασκευή αναβαθμών για την ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων και την προστασία των οικισμών.

 Ο  Αντιπεριφερειάρχης κ. Δάνης Τζαμτζής, ενημέρωσε ακόμη για την ολοκλήρωση των μελετών και εγκρίσεων για τον καθαρισμό της Τάφρου-66 που αναμένεται να δημοπρατηθεί σύντομα και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια. Σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται επίσης και το φράγμα πολλαπλών χρήσεων του Αλμωπαίου, από κεντρικούς οικονομικούς πόρους.

 Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε στην συνέχιση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Πέλλας με στόχο την πλήρη κάλυψη του συνόλου των τεσσάρων Δήμων, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών σε περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα (περιαστικά οικοσυστήματα Δήμων), αλλά και την προμήθεια ντρόουνς για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. 

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε λεπτομερώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των φορέων, το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτουν, η συντήρηση των μηχανημάτων και του οδικού δικτύου, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως ο καθαρισμός της βλάστησης σε χειμάρρους, οι καθαρισμοί των φρεατίων στο οδικό δίκτυο και εντός των οικισμών, η απομάκρυνση φερτών υλικών από γέφυρες, η λειτουργία των λεγόμενων Ιρλανδικών γεφυρών και άλλα.

 Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας πρόκειται να συνεδριάσει ακόμη μία φορά, εντός της χειμερινής περιόδου, για την πιο λεπτομερή επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στον αποχιονισμό. Όπως τόνισε όμως ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής ,έχουν γίνει στρώσεις με αντιολισθηρό ασφαλτοτάπητα στην ανηφόρα της Έδεσσας και πολλά άλλα επικίνδυνα σημεία στην ΠΕ Πέλλας, ενώ υπάρχει ανάδοχος για την εκτέλεση του Σχεδίου αποχιονισμού για το τρέχον και επόμενο έτος. -------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.