Τελευταία Νέα:

«Στο κόκκινο» η κεντρική Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας Daniel – «Πνίγηκαν» Βόλος, Σκιάθος και Λάρισα


Με σφοδρές βροχοπτώσεις και τεράστιους όγκους νερού που μετατρέπουν τους δρόμους σε ποτάμια, «σαρώνει» τη χώρα η κακοκαιρία Daniel. Μαγνησία, Σκιάθος και Λάρισα είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο μέχρι στιγμής, με τα προβλήματα στις περιοχές εκεί να είναι σοβαρά.

Ήδη ένα άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο Βόλο, όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο και ένας ακόμα αγνοείται.

Εικόνες αποκάλυψης στον Βόλο, με πλημμυρισμένους δρόμους, σπίτια και καταστήματα. Πολίτες απεγκλωβίστηκαν με βάρκες ενώ πλημμύρισε και το νοσοκομείο της πόλης, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για σήμερα χημειοθεραπείες.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. απαγορεύτηκε η κυκλοφορία τόσο στην πόλη του Βόλου, όσο και στα ορεινά του νομού λόγω επικινδυνότητας των φαινομένων.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε και στη Σκιάθο, η οποία επίσης πλήττεται έντονα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και ο δήμαρχος ζητά να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Περίπου 110 κάτοικοι και τουρίστες εγκλωβίστηκαν στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, όπου η στάθμη του νερού έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο ενώ και στη Λάρισα πλημμύρισαν δρόμοι και εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών ενώ το μεσημέρι της Τρίτης ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια με τη συμμετοχή επιχειρησιακών και υπηρεσιακών φορέων.

Ποιες περιοχές «χτυπά» η κακοκαιρία Daniel τις επόμενες ώρες – Νέα σύσκεψη

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, στο κόκκινο παραμένουν Θεσσαλία, Μαγνησία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα ενώ θα σταλούν κι άλλα προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη να τηρηθούν οι οδηγίες των μηνυμάτων του 112 όσο διαρκούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να ακολουθούνται πιστά οι υποδείξεις των αρχών.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται το βράδυ σε Μεσσηνία και Λακωνία, ενώ αύριο σε ανατολική Πελοπόννησο, Αργολίδα και Δυτική Κρήτη.

Αναφορικά με την περαιτέρω εξέλιξη της κακοκαιρίας, επισημάνθηκε ότι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα. 

Τέλος, η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει αύριο το πρωί την Αττική χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα. Σύμφωνα με τα έως τώρα μετεωρολογικά δεδομένα η κακοκαιρία αύριο θα επηρεάσει κυρίως τα νότια προάστια και πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα από Πειραιά έως Σούνιο, στη Σαλαμίνα και την Αίγινα.

Εικόνες αποκάλυψης στον Βόλο – Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος

Το πρωί της Τρίτης εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας στον Βόλο, στη συνοικία του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, ο άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις τους, έπειτα από καταπλάκωσή του από τοιχίο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο κτηνοτρόφος, αγνώστων προς το παρόν στοιχείων, καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του.

Ένας δεύτερος άνθρωπος αγνοείται στον Βόλο, ο οποίος φέρεται να παρασύρθηκε από ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης. 

Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον περιφερειακό – 112 και απαγόρευση κυκλοφορίας

Οδηγοί εγκλωβίστηκαν στον περιφερειακό της πόλης, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και χρειάστηκε να επιστρατευτούν ακόμα και βάρκες για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε καθώς ο χείμαρρος Κραυσιδώνας ξεχείλισε σε πολλές περιοχές και τα νερά μπήκαν σε σπίτια στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, τους Αγίους Αναργύρους, την Νεάπολη και τα Παλαιά.

Το νοσοκομείο της πόλης γέμισε νερά στο δεύτερο υπόγειο, με αποτέλεσμα οι προγραμματισμένες χημειοθεραπείες, 18 στον αριθμό, να αναβληθούν για αύριο, καθώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνταν βρίσκονταν στο υπόγειο. 

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας λίγο μετά τις 10:30 το πρωί απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην πόλη του Βόλου και στο ορεινό δίκτυο του νομού.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σκιάθο – Αίτημα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτασης ανάγκης

Το μεσημέρι της Τρίτης απαγορεύθηκε η κυκλοφορία και στο νησί της Σκιάθου, με μήνυμα από το 112.  «Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νησί της Σκιάθου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» αναφέρει το μήνυμα από το 112.


Ο δήμαρχος του νησιού, Θοδωρής Τζούμας έχει κάνει αίτημα να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο νησί πλημμύρισαν δρόμοι και λόγω της έντονης βροχόπτωσης και του μεγάλου όγκου νερού διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Σκιάθου.

Προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Το Flying Dolplhin της Aegean δεν απέπλευσε λόγω απαγορευτικού, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Το πρωινό δρομολόγιο από Μαντούδι – Σποράδες του SAOSNISO ακυρώθηκε λόγω καιρού, ενώ για το μεσημεριανό θα υπάρξει νεότερο δελτίο μετά τις 12:00 το μεσημέρι.

110 εγκλωβισμένοι στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου

Περίπου 110 κάτοικοι και τουρίστες είναι εγκλωβισμένοι στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου λόγω της κακοκαιρίας Daniel.


Και εκεί, ο όγκος του νερού είναι τόσο μεγάλος, που ένα αυτοκίνητο παρασύρθηκε στη θάλασσα και άλλα, σταθμευμένα σε πάρκινγκ κινδύνευσαν.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι στη Λάρισα – Εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις

Δρόμοι, σπίτια, καταστήματα και εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών πλημμύρισαν στη Λάρισα.

Ο δήμος, σύμφωνα με την ΕΡΤ, προχώρησε στην προληπτική εκκένωση της παιδικής κατασκήνωσης της Αγ. Παρασκευής Στομίου, όπως επίσης απομακρύνθηκαν κι οι κατασκηνωτές του Δημοτικού κάμπινγκ Στομίου. Οι κατασκηνωτές έχουν μεταφερθεί σε ενοικιαζόμενα δωμάτια έως ότου κοπάσει η κακοκαιρία.

Ο Δήμος Αγιάς ζητά, με έγγραφό του προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο δήμαρχος κάνει έκκληση να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το καιρικό φαινόμενο.

Νέο μήνυμα 112 σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες και Φθιώτιδα

Το 112 ήχησε ακόμα μια φορά, προειδοποιώντας τους κατοίκους σε Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες και Φθιώτιδα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Τι πρέπει να προσέξετε αν είστε στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή έξω κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων

Εκ νέου συστάσεις απηύθυνε η ΓΓΠΠ προς τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

• Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

• Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

• Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

• Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

• Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

• Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

• Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

• Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

• Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

• Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

• Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

• Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

• Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

• Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

• Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και














-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.