Τελευταία Νέα:

Εξετάσεις αίματος: Βάζει «φρένο» ο ΕΟΠΥΥ - Πότε θα αποζημιώνονταιΜε «κόφτες» και χρονικούς περιορισμούς θα διενεργούνται στο εξής απλές εξετάσεις αίματος, κάποιες εκ των οποίων ιδιαίτερα φθηνές, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα υπερ-συνταγογράφησης και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥεπιχειρεί να βάλει «φρένο» στις δαπάνες.
Έτσι, από την περασμένη Δευτέρα, 9/10, μια σειρά εξετάσεων δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν εκ νέου και να αποζημιωθούν, δηλαδή να πληρώσει ο πολίτης μόνο τη συμμετοχή, εάν δεν μεσολαβήσει διάστημα τεσσάρων ημερών, 60 ημερών, 90 ημερών, έξι μηνών και ενός έτους, αναλόγως την εξέταση.

 Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί θα έχουν… απαγορευτικό στο να συνταγογραφήσουν την ίδια εξέταση, ενώ και οι πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί τηρώντας το χρονικό διάστημα των παραπεμπτικών τους ώστε να μην χάνουν την προθεσμία εκτέλεσης.

Η σχετική υπουργική απόφαση, που ουσιαστικά καταπολεμά την καταχρηστική συνταγογράφηση, είχε ψηφιστεί από τον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τον Σεπτέμβριο του 2022. Σκοπός της ήταν να αντιμετωπιστούν οι υπέρμετρες δαπάνες συνταγογράφησης, καθώς σε ορισμένες εξετάσεις έπιαναν «κόκκινο».

 Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βιταμίνη D, για τον έλεγχο των επιπέδων της οποίας τα διαγνωστικά εργαστήρια πληρώθηκαν το 2021 περίπου 50 εκατ. ευρώ. Ειδικά για τη βιταμίνη D, είχε μπει στο «μικροσκόπιο» και σε σχέση με τα σκευάσματα που συνταγογραφήθηκαν στους ασφαλισμένους, η δαπάνη των οποίων μαζί με τα σκευάσματα μαγνησίου και σιδήρου ανήλθε το 2021 σε 75 εκατ.ευρώ – τα 45 εκατ. ευρώ αφορούσαν στη βιταμίνη D.

Πλέον η εξέταση της βιταμίνης D μπορεί να επαναλαμβάνεται μόνο ανά εξάμηνο, βάσει της απόφασης του ΕΟΠΥΥ. Εάν επιτευχθεί ο στόχος υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ και μειωθεί η καταχρηστική συνταγογράφηση, τότε εκτιμάται ότι θα μειωθεί και το ύψος του clawback που επιβαρύνει τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση των χρονικών ορίων επιτρέπεται αλλά στο παραπεμπτικό που εκδίδεται σημειώνεται ότι η εξέταση δεν αποζημιώνεται για διενέργεια σε ιδιώτη πάροχο, αλλά πρέπει να εκτελεστεί μόνο σε δημόσια δομή.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.