Τελευταία Νέα:

Μπορώ να κάνω γυμναστική αν είμαι κρυωμένη;


Όσο προχωράμε προς το χειμώνα, τόσο αυξάνονται τα κρούσματα του απλού κρυολογήματος και των ιώσεων. 

Αν ξυπνήσετε ένα πρωί με ερεθισμένο λαιμό, μπούκωμα ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που υποδηλώνει ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, είναι άραγε ασφαλές να κάνετε γυμναστική; 

Οι ειδικοί προσπαθούν εδώ και χρόνια να δώσουν μία τελική απάντηση στο θέμα.

Τα ευρήματα των διαφόρων μελετών που έχουν γίνει κατά καιρούς στο πεδίο δεν αρκούν για να έχουμε μία επαρκή εικόνα της κατάστασης. 

Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, η ήπια γυμναστική που διαρκεί κάτω από μία ώρα την ημέρα, δεν έχει αρνητική επίπτωση στον οργανισμό, ούτε όμως βοηθάει ώστε να ξεπεραστεί πιο γρήγορα η ασθένεια.

Σε περίπτωση που κρυώσετε, οι περισσότεροι ειδικοί της υγείας συνιστούν να μην δυσκολεύετε περισσότερο τον οργανισμό σας με σωματική άσκηση. 

Μπορεί η χαλαρή άθληση να βοηθάει και πράγματι να είστε σε θέση να την κάνετε, αν η ασθένειά σας είναι ήπια, ενδέχεται όμως να χειροτερέψετε τα συμπτώματα, αν δεν προσέξετε τον τρόπο και την ένταση με την οποία θα αθληθείτε.Σύμφωνα με την γυμνάστρια Chloe Whylie, σε περίπτωση που είστε κρυωμένοι και θέλετε οπωσδήποτε να αθληθείτε, είναι καλό να τσεκάρετε ξανά τα συμπτώματά σας και να κρίνετε αναλόγως, με βάση τις δυνάμεις που έχετε. 

Ένας ήπιος πονοκέφαλος ή ένας ελαφριά ερεθισμένος λαιμός θα σας επιτρέψουν να κάνετε με ευκολία έως και μέτριας έντασης άσκηση. Ο πυρετός, ακόμα κι αν πρόκειται για δέκατα, θα ζορίσει κι άλλο τον οργανισμό σας, όποιου είδους άσκηση κι αν επιλέξετε.

Πολύ σημαντικό είναι, κατά τη διάρκεια της άσκησής σας, να παραμείνετε επαρκώς ενυδατωμένοι και, σε περίπτωση που αισθανθείτε την παραμικρή επιπλέον ενόχληση σε σχέση με αυτή που ήδη έχετε, να σταματήσετε αμέσως και να ξεκουραστείτε για το υπόλοιπο της ημέρας.

Με δυο λόγια, ένα απλό μπούκωμα μπορεί να μην είναι εμπόδιο στην καθημερινή σας γυμναστική – χωρίς φυσικά να το παρακάνετε με την καταπόνηση του σώματός σας – ενώ οτιδήποτε παραπάνω σε ενοχλητικά συμπτώματα, που κατά περίπτωση είναι από μόνα τους αποτρεπτικά οποιασδήποτε άσκησης, καταδεικνύουν ότι πρέπει να αφήσετε τη γυμναστική για μία άλλη ημέρα.

Ο οργανισμός σας χρειάζεται χρόνο για να καταπολεμήσει την ασθένεια και η σωματική ξεκούραση είναι ο ν. 1 σύμμαχός σας σε αυτό. 

Ας μην πιέζουμε το σώμα μας, λοιπόν, μόνο και μόνο για χάρη της άσκησης, ας το ακούμε προσεκτικά και ας πράττουμε αναλόγως.


marieclaire.gr
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.