Τελευταία Νέα:

Ψυχοθεραπεία - Μας βοηθάει να μιλάμε για τα προβλήματά μας;


Την τελευταία δεκαετία οι ψυχολογικοί όροι και οι ψυχολογικές θεωρίες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται καθημερινά από το ευρύ κοινό.
Οι ψυχολογικές ανακαλύψεις διευκολύνουν τους ανθρώπους ολοένα περισσότερο να εντρυφούν και να εμβαθύνουν στην κατανόηση του ανθρώπινου πόνου και της ανθρώπινης κατάστασης γενικότερα.

Αυτά που υποστηρίζει όμως η ψυχολογία στην πραγματικότητα ίσως και να είναι λάθος η να έχει βγει λάθος συμπέρασμα , κάτι που επισήμανε και ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας Στέφεν Ιλάρντι του Πανεπιστημίου του Κάνσας.

Έχοντας μιλήσει με αρκετούς φίλους , γνωστούς , άγνωστους και έχοντας και ατομική εμπειρία τα συμπεράσματα και τα αποτελέσματα με την ψυχοθεραπεία δεν είναι πάντα ευοίωνα , πολλές φορές μπορεί και να είναι "άσχημα" για τον "ασθενή".

Γιατί λοιπόν καταφεύγουμε στην ψυχοθεραπεία όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα; Θεωρούμε ότι μας βοηθάει να μιλάμε για τα προβλήματα μας;

Πριν από περίπου έναν αιώνα ο Σίγκμουντ Φρόυντ μίλησε για τη «θεραπεία μέσω του λόγου», γνωστή ως ψυχοθεραπεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι έχουμε την κακή συνήθεια να καταπιέζουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας προκαλούν αναστάτωση. 

Η πεποίθηση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Υποτίθεται ότι είναι πάντα βοηθητικό να μιλήσει ένας άνθρωπος που περνάει δυσκολίες. Όπως έγραψε ένας ψυχοθεραπευτής στο περιοδικό ψυχολογίας «Psychology Today», είναι τόσο απελευθερωτικό να μοιράζεσαι αυτά που σε προβληματίζουν

Στην πράξη ισχύει αυτό; 

Τα ερευνητικά δεδομένα όχι μόνο δεν επιβεβαιώνουν αυτή την πεποίθηση, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η θεραπεία δια του λόγου μπορεί να έχει και αρνητικά αποτελέσματα. 

Αυτό υποστηρίζει π.χ. ο Σκοτ Λίλλιενφελντ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Έμορι στην Ατλάντα, στην έρευνα του «Ψυχολογικές θεραπείες που προκαλούν βλάβες». Περίπου το 10% των ατόμων που κάνουν ψυχοθεραπεία, χειροτερεύουν εξαιτίας της και μόνο οι μισοί εμφανίζουν βελτίωση. Οι λόγοι πολλοί από το πολλοί ψυχοθεραπευτές δεν χρησιμοποιούν τεχνικές επιστημονικά τεκμηριωμένες και επιβεβαιωμένες από κλινικές μελέτες, ως και τις μη απαιτούμενες γνώσεις από τους ίδιους τους ψυχοθεραπευτές για όλα τα αντικείμενα.

Τι γίνεται όμως στην ψυχοθεραπεία; 

Ο ασθενής ξεκινάει να μιλάει έχοντας ως ερέθισμα την πρώτη ερώτηση που μπορεί να του θέσει ο ψυχοθεραπευτής και σιγά σιγά , δειλά στην αρχή ξετυλίγει την δική του ιστορία και τον λόγο που τον οδήγησε στην "καρέκλα" του ψυχοθεραπευτή., 

Το θέμα είναι ότι ο ψυχοθεραπευτής "ακούει" και αρκετές φορές σημειώνει και όταν χρειαστεί παρεμβαίνει στον μονόλογο που πολλές φορές αναπτύσσει ο ασθενής. Με τους περισσότερους που συνομίλησα και έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές ψυχοθεραπευτή και για διάφορους λόγους ( κρίσεις πανικού, άγχους, αισθηματικά, προβλήματα συμπεριφοράς ακόμη και εξάρτισης τζόγου κ.α ) η κατάληξη ήταν ότι στην αρχή η συζήτηση τους βοηθούσε αρκετά , αλλά στην πορεία και μετά από αρκετές συνεδρίες τα περισσότερα άτομα κλεινόντουσαν περισσότερο στον εαυτό τους και ενώ προσπαθούσαν να διορθώσουν κάποιο πρόβλημα κινδύνευαν να δημιουργήσουν κάποιο άλλο, όπως η μοναξιά της κοινωνικής απομόνωσης.

Πολλοί όμως ασθενείς ξεπέρασαν με την θεραπεία λόγου το αρχικό πρόβλημα και μάλιστα κατάφεραν να το διαχειριστούν π.χ κρίσεις άγχους με απόλυτη επιτυχία όταν τους ξαναεμφανίστηκε.

Συμπερασματικά λοιπόν η επιστήμη της ψυχολογίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι πλέον της κοινωνίας μας και ο υποτιθέμενος ασθενής είναι αυτός που στην τελική θα κρίνει αν μπορεί να βοηθηθεί με την θεραπεία του λόγου και το κυριότερο είναι ο κατάλληλος ψυχοθεραπευτ΄ς γιατί όπως λέει μια λαϊκή ρήση "τον μηχανικό αυτοκινήτου σου και τον ιατρό σου για να πας πρέπει να τον εμπιστευτείς"


Γ.Α







-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.