Τελευταία Νέα:

Επίδομα παιδιού: Ποιοι δικαιούχοι θα πάρουν 1,5 δόση – Τι διευκρίνισε ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ για την προπληρωμένη κάρτα


Για το επίδομα παιδιού μίλησε μεταξύ άλλων ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Γλούμης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ. «Στις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα παιδιού μαζί με την 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση προς τους δικαιούχους. Αυτό το επίδομα απευθύνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό δικαιούχων, θα το πάρουν πάνω από 800 χιλιάδες και αυτό αφορά πάνω από 1 εκατ. μέλη οικογενειών.
Πρόκειται για ένα ποσό 110 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Γλούμης και ανέφερε μερικά παραδείγματα για τον τρόπο που θα καταβληθεί το επίδομα παιδιού τον Δεκέμβριο.

Τα παραδείγματα για την καταβολή του επιδόματος παιδιού

«Ένα ζευγάρι με 2 παιδιά και χαμηλά εισοδήματα από 140 ευρώ που θα λάμβανε κανονικά, θα λάβει επιπλέον 210, δηλαδή συνολικά 350 ευρώ. Κι ένα άλλο παράδειγμα, αν μπούμε σε μια λογική μιας πολύτεκνης οικογένειας, θα λάμβανε 560 ευρώ και τώρα θα λάβει επιπλέον 840 ευρώ, δηλαδή 1.400 ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο » συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΠΕΚΑ δημοσίευσε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του κάποια παραδείγματα για τον τρόπο που θα δοθεί η αύξηση του επιδόματος:

-1 Παράδειγμα: Οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 28.000 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2.
Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 28.000 ευρώ / 2= 14.000 ευρώ .
Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Γ εισοδηματική κλίμακα και αντί να λάβει 56 ευρώ επίδομα το μήνα όπως θα έπαιρνε κανονικά με την αύξηση του 150%, το επίδομα θα λάβει 140 ευρώ.
-2 παράδειγμα: Μονογονεϊκές οικογένειες με 2 παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.500 ευρώ
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 + 1/4 = 1,75.
Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 10.500 ευρώ / 1,75= 6.000 ευρώ .
Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Α εισοδηματική κλίμακα και αντί να λάβει 140 ευρώ επίδομα θα πάρει με την αύξηση του 150% συνολικά 350 ευρώ.
-3 παράδειγμα: Οικογένεια με 2 γονείς και 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 24.500 ευρώ:
Η κλίμακα ισοδυναμίας της οικογένειας είναι : 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 + 1/4 + 1/4 = 2,5.
Συνεπώς το ισοδύναμο εισόδημα είναι : 24.500 ευρώ / 2,5 = 9.800 ευρώ .
Η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και θα λάβει 252 ευρώ το μήνα.
Άρα η οικογένεια εντάσσεται στην Β εισοδηματική κλίμακα και αντί να λάβει 252 ευρώ επίδομα θα πάρει με την αύξηση του 150% συνολικά 630 ευρώ.
Τι διευκρίνισε ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ για την προπληρωμένη κάρτα

Επίσης ο κ. Γλούμης έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για τα επιδόματα που θα πληρώνονται μέσω προπληρωμένης κάρτας . «Η προπληρωμένη κάρτα σίγουρα δεν έχει χρονικό όριο. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση η προπληρωμένη κάρτα. Είναι κάτι το οποίο ήδη εφαρμοζόταν στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εδώ και 5 χρόνια. Επομένως, υπάρχει μια πεπατημένη για το πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο μοντέλο. 

Ουσιαστικά με την προπληρωμένη κάρτα οι δικαιούχοι των επιδομάτων θα λαμβάνουν το ποσό του επιδόματος τους και θα μπορούν το 50% να το κάνουν ανάληψη από την τράπεζα και να το αξιοποιήσουν όπως θέλουν, και το υπόλοιπο 50% να το ξοδεύουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Η προπληρωμένη κάρτα είναι πάρα πολύ σημαντική, πρωτίστως γιατί απλοποιεί τις διαδικασίες των επιδομάτων » τόνισε.

«Σε αυτό συμμετέχουν και οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ αλλά και της ΔΥΠΑ, οπότε συνολικά μειώνεται η γραφειοκρατία σε μεγάλο βαθμό, αλλά διευκολύνει πάρα πολύ και την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Δεν υπάρχουν άλλοι περιορισμοί. Αντιθέτως, αν οι δικαιούχοι αξιοποιήσουν και περισσότερο του 50% σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, προβλέπονται και κάποια κίνητρα για αυτούς με τη μορφή του μπόνους, όπως είναι η φορολοταρία της ΑΑΔΕ, κάτι αντίστοιχο θα γίνει και για τους δικαιούχους αυτούς » συμπλήρωσε.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.