Τελευταία Νέα:

Μια τεράστια τρύπα εντοπίστηκε στον Ήλιο: Είναι μεγαλύτερη από το μέγεθος της Γης


Την προσοχή των αστρονόμων και των ειδικών κέντρισε μια τεράστια τρύπα που δημιουργήθηκε στην ατμόσφαιρα του Ήλιου.
Μια κολοσσιαία τρύπα στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, που εκτείνεται σε διάμετρο μεγαλύτερη από πέντε φορές τη διάμετρο του Δία, απελευθέρωσε πρόσφατα έναν ισχυρό ηλιακό άνεμο που διέσχισε το Ηλιακό Σύστημα, τραβώντας την προσοχή των αστρονόμων και των λάτρεις του διαστήματος. 

Γνωστή ως στεμματική οπή, αυτή η τεράστια περιοχή στην επιφάνεια του Ήλιου υπήρξε η πηγή ενός ισχυρού ρεύματος σωματιδίων, που κατευθύνθηκε προς τη Γη πριν από λίγες ημέρες, όταν ευθυγραμμίστηκε με τον πλανήτη μας.

Τι είναι η στεμματική οπή

Η στεμματική οπή, που βρίσκεται κατά μήκος του ισημερινού του Ήλιου, περιστρέφεται μακριά από τη Γη, αλλά η ευθυγράμμισή της κατά τη διάρκεια της μέγιστης δραστηριότητάς της έστειλε ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων απευθείας προς τον πλανήτη μας. Η σύγκρουση, ευτυχώς, είχε ως αποτέλεσμα μόνο μια ήπια ηλιακή καταιγίδα, χωρίς να αποτελεί σημαντική απειλή. Ωστόσο, το γεγονός αυτό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου αυξημένης ηλιακής δραστηριότητας καθώς πλησιάζουμε στο ηλιακό μέγιστο.

Η ηλιακή δραστηριότητα δεν είναι σταθερή, αλλά κυμαίνεται σε κύκλους. Κατά τη διάρκεια αυτών των κύκλων, ο Ήλιος παρουσιάζει ποικίλα επίπεδα δραστηριότητας που χαρακτηρίζονται από ηλιακές κηλίδες, ηλιακές εκλάμψεις και στεμματικές οπές. Η κορύφωση αυτής της δραστηριότητας, γνωστή ως ηλιακό μέγιστο, αναμένεται να σημειωθεί γύρω στο 2024, ενώ στη συνέχεια η δραστηριότητα θα μειωθεί σταδιακά προς το ηλιακό ελάχιστο, μια φάση μικρότερης δραστηριότητας.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι γνωστά φαινόμενα στον Ήλιο όπου τα μαγνητικά πεδία είναι συγκεντρωμένα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ψυχρότερες περιοχές που εμφανίζονται ως σκοτεινές κηλίδες. Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι εκρηκτικά γεγονότα που συχνά συνδέονται με τις ηλιακές κηλίδες, τα οποία προκαλούνται από την απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας εξαιτίας του σπασίματος και της επανασύνδεσης των γραμμών του μαγνητικού πεδίου.

Οι στεμματικές οπές, από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο γνωστές αλλά εξίσου σημαντικές. Πρόκειται για εκτεταμένες περιοχές στον Ήλιο όπου το μαγνητικό πεδίο ανοίγει στο διάστημα, επιτρέποντας στον ηλιακό άνεμο να διαφεύγει πιο ελεύθερα. Σε αντίθεση με τις ηλιακές κηλίδες, οι στεμματικές οπές δεν είναι ορατές στο κανονικό οπτικό φως. Παρατηρούνται σε υπεριώδη μήκη κύματος, εμφανιζόμενες ως εκτεταμένες, σκοτεινές περιοχές που είναι ψυχρότερες και συνεπώς πιο αμυδρές από το περιβάλλον τους.

Το πρόσφατο γεγονός της στεμματικής οπής που εκτοξεύει τον ηλιακό άνεμο προς τη Γη αποτελεί υπενθύμιση της δυναμικής και ενίοτε απρόβλεπτης φύσης του άστρου μας. Αν και οι άμεσες επιπτώσεις ήταν ήπιες, τέτοια ηλιακά φαινόμενα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον διαστημικό καιρό, επηρεάζοντας τις λειτουργίες των δορυφόρων, τα συστήματα επικοινωνίας, ακόμη και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη Γη.








-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.