Τελευταία Νέα:

Πόσο κρύο μπορούν να αντέξουν οι σκύλοι – Ποιες θερμοκρασίες είναι επικίνδυνες



Έχουμε φτάσει αισίως στα τέλη του 2023.

Αυτό σημαίνει ότι είναι χειμώνας, ότι οι θερμοκρασίες έχουν πέσει, ότι αρχίζουμε να νιώθουμε το κρύο όλο και περισσότερο και ότι να προτιμάμε να μείνουμε στο σπίτι μας κάτω από τις ζεστές μας κουβέρτες -όχι όλοι, αλλά πολλοί από εμάς.

Τι συμβαίνει, όμως, με τα αγαπημένα μας σκυλάκια; Πώς αντιλαμβάνονται την παγωμένη ατμόσφαιρα και πόσο κρύο μπορούν να αντέξουν; Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προστατέψουμε;

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις απορίες που έχουμε όταν αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες, καθώς θέλουμε να προστατέψουμε το τετράποδο φίλο μας και να του προσφέρουμε άνεση και ζεστασιά.

Θα προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε όλες αμέσως!

Πόσο κρύο μπορούν να αντέξουν οι σκύλοι;

Ίσως να μας είναι δύσκολο να το μπούμε ακριβώς στη θέση τους γιατί τα σκυλιά είναι καλυμμένα σε όλο τους το σώμα με τρίχωμα, όμως μπορούν να νιώσουν κρύο και μπορούν να είναι αρκετά ευαίσθητα στην πτώση της θερμοκρασίας.

Ως γενικός κανόνας, τα σκυλάκια μικρού και μεσαίου μεγέθους αρχίζουν να νιώθουν λίγο κρύο όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10 °C, ενώ τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σκυλιά αρχίζουν να αισθάνονται κρύο όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 5 °C.

Φυσικά, όπως είπαμε, αυτός είναι ο γενικός κανόνας και δεν ισχύει για όλους τους σκύλους. Το πόσο κρύο μπορεί ένα σκυλάκι να αντέξει εξαρτάται από την ηλικία του, το τρίχωμα και την ράτσα του, το βάρος, την κατάσταση υγείας του αλλά και το πόση ώρα θα βρίσκεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Δηλαδή, αν για παράδειγμα η θερμοκρασία πέσει κάτω από 5 °C και βγάλετε το κατοικίδιό σας βόλτα για λίγα λεπτά, το πιο πιθανό είναι να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να βρίσκεται έξω πολλές ώρες γιατί υπάρχει κίνδυνος υποθερμίας ή κρυοπαγήματος.

Οι θερμοκρασίες που είναι περισσότερο επικίνδυνες είναι υπό του μηδενός, οπότε καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τόσο κρύες μέρες.

Όσον αφορά τα αδέσποτα σκυλάκια, μακάρι να μπορούσαμε είχαμε τις υποδομές να τα φιλοξενήσουμε, όχι μόνο το χειμώνα αλλά όλες τις ημέρες του χρόνου, για να μπορέσουν να προστατευτούν. Αν και είναι πιο ανθεκτικοί από τους δεσποζόμενους, δυστυχώς, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σκύλων που ζουν στους δρόμους – κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και αυτοί που αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας – οι οποίοι τελικά δεν τα κατάφεραν. Ίσως αντέχουν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες γιατί το έχουν συνηθίσει αλλά όταν μιλάμε για τσουχτερό κρύο, ίσως τα πράγματα γίνουν στ’ αλήθεια επικίνδυνα. Οπότε, αν μπορούμε να φιλοξενήσουμε ένα αδέσποτο σκυλάκι ας το κάνουμε. Ας σώσουμε μια ψυχή.

Τα σημάδια ότι ο σκύλος σας κρυώνει

Αν ο τετράποδος φίλος σας κρυώνει θα το καταλάβετε από διάφορα σημάδια. Το πιο πιθανό είναι να αρχίσει να τρέμει και κουλουριαστεί για να μπορέσει να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Επίσης, μπορεί να ψάχνει ένα ζεστό σημείο κάτω από τα σκεπάσματα για να ζεσταθεί. Σε ακραίες περιπτώσεις υποθερμίας μπορεί να εμφανίσει σημάδια μυικής δυσκαμψίας, αδυναμία, απώλεια συνείδησης και λήθαργο.

Πώς θα προστατέψετε τον σκύλο σας

Γενικά προσπαθήστε να περιορίσετε τις εξόδους με το σκυλάκι σας και προτιμήστε να μείνετε στο ζεστό σας σπίτι όταν πρόκειται για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Βέβαια, επειδή ένας σκύλος δεν αντέχει χωρίς βόλτα, μπορείτε να του φορέσετε κάποιο ρουχαλάκι όταν βγείτε έξω για να τον προστατέψετε λίγο παραπάνω. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το ρούχο να είναι άνετο και η βόλτα όχι μεγαλύτερη σε διάρκεια από 15 με 20 λεπτά. Αν έχετε τη δυνατότητα φιλοξενήστε ένα αδέσποτο σκυλάκι εκείνες τις μέρες. Και πού ξέρετε; Μπορεί να βρείτε το γούνινο παιδί που πάντα θέλατε.

Ποιες ράτσες αντέχουν και ποιες όχι το κρύο

Τα σκυλιά με διπλό τρίχωμα είναι αυτά που αντέχουν το κρύο. Για παράδειγμα, τα Great Pyrenees, τα Saint Bernards και τα Newfoundlands αντέχουν πολύ περισσότερο το κρύο γιατί εκτράφηκαν ως σκυλιά εργασίας σε βόρεια κλίματα. Αντίθετα, τα μικρόσωμα σκυλιά με κοντό τρίχωμα σκυλάκια, όπως τα τσιουάουα, δεν αντέχουν καθόλου το κρύο, γι’ αυτό και οι κηδεμόνες τους τείνουν να τους φοράνε ρούχα όταν πέφτει έστω και λίγο οι θερμοκρασία.

Συνοψίζοντας

Το πόσο κρύο μπορεί να αντέξει ένα σκυλάκι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι η ηλικία του, η υγεία του ή η φυλή του. Σίγουρα, δεν μπορούν να αντέξουν για πολλή ώρα θερμοκρασίες υπό του μηδενός και δεν χρειάζεται να δοκιμάζουμε τις αντοχές τους. Υπάρχουν τρόποι να προστατέψουμε τόσο τα αδέσποτα όσο και τα δεσποζόμενα σκυλιά. Ας είμαστε ευσυνείδητοι και υπεύθυνοι και ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.