Τελευταία Νέα:

Πως είναι να οδηγείς… Μετροπόντικα;


Αν θα έπρεπε, για τον οποιονδήποτε λόγο, να ορίσουμε την επιτομή του «σπάνιου επαγγέλματος», έχουμε την απάντηση.
Τους αποκαλούν «πιλότους»! Όχι κατ’ ευφημισμόν, ούτε για να τους «πειράξουν». Τα όργανα που έχουν μπροστά τους στην «καμπίνα» της κεφαλής του Μετροπόντικα παραπέμπουν πραγματικά σε cockpit αεροπλάνου.

Η ειδοποιός διαφορά, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν εργάζονται στον αέρα, αλλά πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Καλούνται δε να κάνουν πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς για την πορεία του TBM. Η εκπαίδευσή τους δε είναι πολύ εξειδικευμένη και δεν σταματά ποτέ.

Ο κ. Θωμάς Καραγιώργος, είναι ο οδηγός της «Αθηνάς», το “ταξίδι” της οποίας, για τη Γραμμή 4 του μετρό, βρίσκεται σε εξέλιξη και απαντά στις ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το τι σημαίνει να οδηγείς Μετροπόντικα και ποιες είναι οι καθημερινές προκλήσεις, φροντίδες και αγωνίες του, ενώ βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας και σε τούνελ αρκετών χιλιομέτρων.

«Τα δύο νέα TBM, οι δύο Μετροπόντικες που έφερε η ΑΒΑΞ και φτιάχνουν τη Γραμμή 4 δεν έχουν σχέση, τεχνολογικά, με τους Μετροπόντικες που μέχρι τώρα γνωρίζαμε στην Ελλάδα. Είναι ό,τι πιο σύγχρονο τεχνολογικά -για τα γεωλογικά δεδομένα μας- και συνεχώς βελτιώνονται», επισημαίνει ο κ. Καραγιώργος.

Πριν καθίσει στο «τιμόνι» της «Αθηνάς», ο Θωμάς Καραγιώργος εργαζόταν στην Πολωνία. Στο Μετρό της πόλης Λοτζ, με πληθυσμό 600.000 ανθρώπων. «Έχουν μεγάλη παράδοση στο Μετρό. Παντού, ακόμη και σε πόλεις μικρομεσαίες. Φανταστείτε ότι ήταν επέκταση του ήδη υπάρχοντος δικτύου και οι θέσεις είναι καλοπληρωμένες. Αλλά όταν μου προτάθηκε από την ΑΒΑΞ να γυρίσω στην Ελλάδα και να δουλέψω για ένα τέτοιο έργο, ούτε που το σκέφτηκα. Είπα κατευθείαν το «ναι».
«Αν υπάρξει κάποια μέρα κάποια αναποδιά και καθυστερήσουμε, είτε γιατί πέσαμε σε κάποιο ιδιαίτερο πέτρωμα, είτε για οτιδήποτε άλλο το παίρνω προσωπικά, το χρεώνω στον εαυτό μου και προσπαθώ την επόμενη μέρα να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος».

Και συνεχίζει: «Το πόσο θα σκάψει η «Αθηνά» εξαρτάται από την πίεση που θα συναντήσουμε, δηλαδή από τη σύνθεση των πετρωμάτων και για να σας πω την αλήθεια η Αθήνα προσφέρει πολλές εναλλαγές. Υπάρχουν και ημέρες που προχωράμε περί τα 19 μέτρα, πάντα με γνώμονα τη δική μας ασφάλεια αλλά και των ανθρώπων της περιοχής». «Πότε δυσκολεύεστε περισσότερο» ρωτάμε τον κ. Καραγιώργο. «Όταν συναντάμε άργιλο ή άμμο και γενικά όταν υπάρχουν συνεχείς εναλλαγές πετρωμάτων» λέει κοφτά «και στην Αθήνα σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν».Ωστόσο, η εργασιακή μέρα δεν ολοκληρώνεται στο τέλος της βάρδιας. «Όταν αλλάζει η βάρδια, για τουλάχιστον μισή ώρα ενημερώνουμε αυτόν που μας διαδέχεται για το τι εμείς συναντήσαμε και τι θεωρούμε ότι πρέπει να προσέξει» σημειώνει ο οδηγός του Μετροπόντικα και λέει ότι πολλές φορές αυτή η ενημέρωση δεν αρκεί. «Πολλές φορές είμαστε και από το σπίτι στα τηλέφωνα και ανταλλάσσουμε απόψεις για ζητήματα που προκύπτουν. Είναι μία δουλειά που δεν τελειώνει όταν σηκώνεσαι από τη θέση σου και η ομάδα της ΑΒΑΞ είναι έμπειρη, ξέρει τη δουλειά και λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή, με συντονισμό και αλληλοκάλυψη. Αυτή η δουλειά χωρίς συνεργασία και επικοινωνία δεν γίνεται», λέει με έκδηλη περηφάνια ο κ. Καραγιώργος και σημειώνει: «κάθε μέρα σκέφτομαι πως θα κάνω ρεκόρ κάτι σαν δρομέας δηλαδή».

Ο οδηγός του Μετροπόντικα «Αθηνά» είναι 54 ετών και έχει δύο παιδιά. Έναν γιο 16 χρόνων και μια κόρη περίπου 11. Στην ερώτηση αν θα ήθελε τα παιδιά του να κάνουν μια δουλειά περιζήτητη -αλλά και ιδιαίτερη- σαν τη δική του, είναι επιφυλακτικός.

«Προτιμώ να κάνουν άλλα πράγματα. Δεν θα τους εμποδίσω αλλά ούτε θα τους ενθαρρύνω». Δεν κρύβει, ωστόσο, ότι αγαπάει τη δουλειά του και θεωρεί την υλοποίηση ενός έργου προσωπικό του στοίχημα. «Δεν είναι στοίχημα μόνο για την εταιρία που δουλεύω η ολοκλήρωση ενός έργου. Γίνεται και δικό μας, Ναι, είναι ένα προσωπικό στοίχημα να μπορέσω ας πούμε να «ξεκολλήσω» το μηχάνημα. Αν δεν τα καταφέρω πάω σπίτι και σκέφτομαι τρόπους, δεν ησυχάζω, όχι μόνο εγώ αλλά και όλα τα παιδιά», καταλήγει ο κ. Καραγιώργος.

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.