Τελευταία Νέα:

Έτος συρρίκνωσης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας το 2023 – Στα 2,5 δισ. ευρώ έπεσαν οι εισαγωγές


Ραγδαία πτώση σημείωσαν οι εισαγωγές ρωσικών προϊόντων από την Ελλάδα το 2023 με φόντο τις επιδεινούμενες πολιτικές σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα, αν και παραδοσιακά μεγάλος εισαγωγέας ρωσικών προϊόντων και δη ενέργειας, συντονίζεται με τις επιταγές της ΕΕ για περιορισμό στο ελάχιστο δυνατό των σχέσεων με την Ρωσία, με σκοπό την οικονομική και πολιτική απομόνωση της κυβέρνησης Πούτιν.

Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (22.3.2024) με το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, διευρύνθηκε κατά 33 άτομα και ο κατάλογος των κυρώσεων εναντίον Ρώσων λόγω της υπόθεσης του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

Έτσι, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2023 η αξία των εισαγωγών από την Ρωσία στην Ελλάδα, ανήλθε μετά βίας στα 2,445 δισ. ευρώ, την στιγμή που το προηγούμενο έτος ανέρχονταν σε 9,334 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, καταγράφηκε μια ετήσια «βουτιά» αξίας κατά 73,8%, σε σύγκριση με το «άλμα» 117% που σημειώθηκε το 2022 από τα 4,302 δισ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς.

Οι -ούτως ή άλλως- πιο αδύναμες εξαγωγές συνέχισαν να μειώνονται κατά 38,4% το 2023 στα 96,308 εκατ. ευρώ, με την αντίστοιχη μείωση του προηγούμενου έτους να ανέρχεται σε 24,3%.

Όσον αφορά και πάλι τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, από τα συνολικά σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ του 2023, το μεγαλύτερο μερίδιο καταλαμβάνουν οι εισαγωγές ενέργειας, και συγκεκριμένα αέρια πετρελαίου και άλλοι αέριοι υδρογονάνθρακες, η αξία των οποίων ανήλθε για όλο το έτος σε 1,503 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη κατηγορία προϊόντων αφορά σε λάδια από πετρέλαιο ή από ασφαλτούχα ορυκτά, άλλα από τα ακατέργαστα λάδια στα 512 εκατ. ευρώ και η τρίτη κατηγορία είναι το αργίλιο σε ακατέργαστη μορφή στα 267 εκατ. ευρώ.-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.