Τελευταία Νέα:

Το κυνήγι για το ναυάγιο του «Ιερού Δισκοπότηρου» ξεκινάει: Ο αμύθητος θησαυρός που θα ανασυρθεί μετά από 300 χρόνια!


Το San José βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Καραϊβικής της Κολομβίας από το Βασιλικό Ναυτικό το 1708, και πιστεύεται ότι μετέφερε 11 εκατομμύρια χρυσά νομίσματα στα αμπάρια του
Η ακριβής τοποθεσία του ναυαγίου, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2015, δεν έχει αποκαλυφθεί από την κολομβιανή κυβέρνηση για να αποφευχθεί η λεηλασία. Ωστόσο, οι προσπάθειες για την ανέλκυσης του ναυαγίου από τον πυθμένα της θάλασσας επιταχύνονται και όλα δείχνουν ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε μια ακριβής εικόνα.

Η Κολομβία ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει την ανέλκυση αντικειμένων από το «Ιερό Δισκοπότηρο» των ναυαγίων στις αρχές του Απριλίου.

Η Alhena Caicedo, διευθύντρια του Κολομβιανού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, δήλωσε στον Guardian: « Για χρόνια υπήρχε η άποψη ότι η γαλέρα αποτελεί έναν αμύθητο θησαυρό». Δεν σκεφτόμαστε τόσο τον θησαυρό. Σκεφτόμαστε πώς θα έχουμε πρόσβαση στις ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες αυτού του συγκλονιστικού ναυαγίου. Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση, καθώς μια τέτοια επιχείρηση δεν έχει προηγούμενο. Κατά κάποιον τρόπο, είμαστε πρωτοπόροι.

Το περιεχόμενο είναι πραγματικά ποικίλο και δεν έχουμε ιδέα για το πώς θα αντιδράσουν όλα αυτά τα αντικείμενα όταν έρθουν σε επαφή με το οξυγόνο. Δεν ξέρουμε καν αν είναι δυνατόν να ανασύρουμε όλα αυτά τα αντικείμενα από το νερό».

Η ιστορική ανακάλυψη συνδυάστηκε με μακροχρόνιες νομικές διαμάχες, οι οποίες αφορούσαν την ιδιοκτησία. Η Ισπανία, η Κολομβία, ομάδες ιθαγενών της Βολιβίας, ακόμη και οι ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι το ναυάγιο και ο θησαυρός των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ανήκουν.

Ωστόσο, η Κολομβία παίζει με τον παλιό κανόνα του «όποιος το βρίσκει, το κρατάει» και λέει ότι βρήκε πρώτη το 2015.

Οι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι το ναυάγιο θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά για την ισπανική αυτοκρατορία στο απόγειο της δύναμής της - και εκτιμάται ότι τελικά το ναυάγιο θα μπορούσε να αναδυθεί στην επιφάνεια και να εκτεθεί σε ένα ειδικά κατασκευασμένο μουσείο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ανάσυρση του San José αποτελεί μια απίστευτη πρόκληση, καθώς κανένα ναυάγιο δεν έχει ανασυρθεί ποτέ στο παρελθόν από θερμά και τροπικά νερά. Το πολεμικό ναυτικό της Κολομβίας μελετά άλλα θαλάσσια έργα για να βρει πώς θα μπορούσε να ανυψώσει με ασφάλεια το ναυάγιο.-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.