Τελευταία Νέα:

Μπεχράκης: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο επικίνδυνο από το κανονικό – Οδηγεί στην ανάπτυξη όγκων


«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο επικίνδυνο από το κανονικό, oδηγεί στην ανάπτυξη όγκων», είπε ο Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος.
«Ένας άνθρωπος που καπνίζει ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο αμέσως εμφανίζει αντίδραση» είπε αρχικά ο κ. Μπεχράκης.

«Εμφανίζει αντίδραση λοιπόν, όσον αφορά στη μηχανική της αναπνοής του και στη φλεγμονώδη αντίδραση του αναπνευστικού του συστήματος που τη μετρήσαμε και όλα αυτά είναι δημοσιευμένα και αποδεκτά. Από τότε υπάρχουν εκατοντάδες papers για να μην πω χιλιάδες, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι όλη αυτή η ιστορία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο εμπορικό ζήτημα το οποίο στοχεύει στα παιδιά.

 Και στο τελευταίο θα σταθώ λιγάκι, γιατί εδώ το πρόβλημα έχει πάρει μία πολύ μεγάλη διάσταση. Εμφανίζεται το ηλεκτρονικό τσιγάρο με μορφές, με σχέδια, με χρώματα, με αρώματα και με γεύσεις οι οποίες σαφέστατα στοχεύουν στο παιδί. Και αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με το κάπνισμα είναι ακριβώς αυτό: Το πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τη χρήση του ηλεκτρονικού καπνίσματος, το οποίο στοχεύει ακριβώς σε αυτή την ηλικία, Δημοτικό και Γυμνάσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο επικίνδυνο από το κανονικό. Οδηγεί στην ανάπτυξη όγκων», υπογράμμισε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας ότι «αυτό πιο εύκολα γίνεται αποδεκτό από τα νέα παιδιά και βλάπτει τη δημόσια υγεία ως μηχανισμός εξάπλωσης του καπνίσματος στα παιδιά, στην έναρξη. 

Με τη σημερινή ευκαιρία, να το τονίσουμε ότι γονείς, δάσκαλοι και η κοινωνία ολόκληρη, να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι, για το ότι το εμπορικό σύστημα του καπνίσματος αυτή τη στιγμή έχει δώσει όλη του την έμφαση στη διαφήμιση, στην προώθηση και στην διείσδυση αυτού του προϊόντος στα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Δεν λέω για το Λύκειο γιατί εκεί τα παιδιά είναι μεγάλα, αλλά τα αθώα παιδιά των 10, των 12 και των 15 ετών δεν προστατεύονται όπως πρέπει. Και μια μορφή προστασίας, κάτι που θα ήθελα να εφαρμοστεί είναι αυτό που θα σας πω τώρα: Η νομοθεσία στην Ελλάδα απαγορεύει την πώληση καπνικών προϊόντων σε άτομα κάτω των 18 ετών. Είναι ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμόζεται καθόλου και κάνω έκκληση μέσω της ΕΡΤ να κάνετε ότι νομίζετε σαν επικοινωνιακό δίκτυο, ώστε η πολιτεία να εφαρμόσει τη νομοθεσία την ίδια. Δεν ζητάμε κάτι καινούργιο».

Σε ερώτηση για το αν το ηλεκτρονικό κάπνισμα επιτρέπει και την ανάπτυξη όγκων, ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε ότι «βεβαίως και συμβαίνει αυτό αφού όπως είπε, κάτι το οποίο το έχουν αποδείξει από το 12, ερεθίζει και προκαλεί άμεση φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή αλλάζει το DNA και οδηγεί στην ανάπτυξη όγκων. Το αναπνευστικό μας σύστημα είναι φτιαγμένο για να αναπνέει καθαρό αέρα. Ό,τι άλλο του βάζουμε μέσα το καταστρέφουμε, το χαλάμε».

-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.