Τελευταία Νέα:

Ποιοι συνταξιούχοι θα κάνουν αίτηση για προσαύξηση σύνταξης λόγω απασχόλησης



Επτά κατηγορίες συνταξιούχων που εργάζονται ή είχαν απασχόληση στο παρελθόν την οποία στη συνέχεια διέκοψαν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν προσαύξηση στη σύνταξη από τον χρόνο που ασφαλίστηκαν ως εργαζόμενοι.
Με το νέο καθεστώς απασχόλησης συνταξιούχων από 1/1/2024, δεν κόβεται καμία σύνταξη (πλην της απασχόλησης συνταξιούχων κάτω των 62 ετών στο Δημόσιο), και όσοι αναλαμβάνουν εργασία καταβάλουν ειδικό πόρο στον ΕΦΚΑ με 10% επί του μισθού, ή με προσαύξηση της εισφοράς του κλάδου κύριας σύνταξης κατά 50% αν είναι συνταξιούχοι με ελεύθερο επάγγελμα.

Προϋπόθεση για να αρχίσει να μετρά η προσαύξηση είναι να δηλώσουν ότι απασχολούνται στον ΕΦΚΑ.

Μέχρι στιγμής το έχουν κάνει περίπου 45.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι.

Δικαιούχοι της προσαύξησης εφόσον δηλώνουν απασχόληση είναι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας εξ ιδίου δικαιώματος και όχι εκ μεταβίβασης (χηρείας) και οι συνταξιούχοι που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας που τους επιτρέπει να εργάζονται χωρίς καταβολή εισφορών (π.χ. παλαιοί συνταξιούχοι ΟΓΑ).

Η αίτηση για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης και την προσαύξηση σύνταξης, υποβάλλεται μετά τη διακοπή της απασχόλησης. Το ποσό της προσαύξησης που δικαιούνται υπολογίζεται από την ημερομηνία της αίτησης.

Η προσαύξηση υπολογίζεται με μικρό συντελεστή 0,77% επί των αποδοχών ή των εισφορών που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι κατά το διάστημα της απασχόλησής τους, από 1/1/2017 και μετά. Ο συντελεστής αυτός που ψηφίστηκε με τον νόμο 4387/2016, είναι δυσμενέστερος από την προσαύξηση που είχαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι πριν από το 2016 και ήταν 1,714% επί των αποδοχών, με πλαφόν τις αποδοχές έως του 25πλάσιου βασικού ημερομισθίου.

Η προσαύξηση ισχύει μόνον για την ανταποδοτική σύνταξη. Ο νέος ειδικός πόρος λόγω απασχόλησης συνταξιούχων που ισχύει από 1/1/2024 υπέρ ΕΦΚΑ δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για προσαύξηση σύνταξης.

Οι 7 κατηγορίες για προσαύξηση σύνταξης

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, αιτήσεις για να πάρουν προσαύξηση σύνταξης από τον χρόνο ασφάλισης για τον οποίο κατέβαλαν εισφορές ως εργαζόμενοι, μπορούν να υποβάλουν:

1. Οι συνταξιούχοι με απασχόληση πριν από την 13-5-2016 οι οποίοι συνέχιζαν ανελλιπώς την εργασία/αυτοαπασχόλησή τους και μετά την ημερομηνία αυτή. Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου χρόνου ασφάλισης θα γίνει με συντελεστή 0,77%.

2. Οι συνταξιούχοι πριν από την 13-5-2016 που ανέλαβαν εργασία από την ημερομηνία αυτή και μετά.

3. Οι συνταξιούχοι μετά τις 13-5-2016 για την απασχόλησή τους από την ημερομηνία αυτή και μετά.

4. Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας του τ. ΟΑΕΕ, για το διάστημα απασχόλησης από 01.01.2024 και μετά εφόσον απασχολούνταν στο παρελθόν χωρίς διακοπή επαγγέλματος.

5. Οι συνταξιούχοι που ήταν εργαζόμενοι/αυτοαπασχολούμενοι πριν από την 13-5-2016 και κατά την ημερομηνία αυτή, είχαν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, υπάγονται στις προϊσχύουσες διατάξεις δηλαδή θα λάβουν την προσαύξηση με συντελεστή 1,714% για γιατί όλο το διάστημα της απασχόλησής τους, διανύθηκε με τις παλαιότερες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αν οι συνταξιούχοι συνέχισαν την απασχόλησή τους έστω και μια ημέρα μετά τις 13-5-2016, χωρίς να έχει προηγηθεί διακοπή στις 13-5-2016, τότε όλος ο χρόνος της απασχόλησής τους θα υπολογιστεί για την προσαύξηση σύνταξης με τον δυσμενέστερο συντελεστή 0,77%

6. Οι συνταξιούχοι που είχαν απασχόληση πριν τις 13-5-2016, την οποία είχαν διακόψει κατά την κρίσιμη ημερομηνία αλλαγής του νόμου δηλαδή διακοπή ως τις 13.5.2016 και μεταγενέστερα ανέλαβαν εκ νέου νέα δραστηριότητα ως εργαζόμενοι συνταξιούχοι, θα έχουν διπλό υπολογισμό της προσαύξησης σύνταξης, έναν με συντελεστή 1,714% για το διάστημα απασχόλησης ως τις 13-5-2016 και έναν με συντελεστή 0,77% για το διάστημα απασχόλησης από 13-5-20165 και μετά.

7. Οι παλαιοί πριν τις 13-5-2016 συνταξιούχους ΟΓΑ εφόσον συνέχισαν την απασχόλησή τους από 01.03.2022, δεδομένου ότι στον ΟΓΑ δεν υπήρχαν διατάξεις για την αξιοποίηση του προγενέστερου χρονικού διαστήματος. Ο χρόνος αξιοποιείται από 01-03-2022 εφόσον καταβάλλονταν εισφορές, δηλαδή εφόσον οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι δεν ενέπιπταν στις εξαιρέσεις από καταβολή εισφορών.

Προσοχή:
 Αιτήσεις που είχαν υποβληθεί πριν από την 1.1.2024 με βάση τις προηγούμενες διατάξεις για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης από εργαζόμενους συνταξιούχους και είχαν τυχόν απορριφθεί, θα πρέπει να επανεξεταστούν με υποβολή νέας αίτησης εκ μέρους των ενδιαφερομένων.

capital.gr











-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.