Τελευταία Νέα:

Τέρμα τα χάπια και οι ενέσεις; Στο κοντινό μέλλον η ίαση θα επιτυγχάνεται με εισπνοές αρωμάτων


Θα μπορούσε απλώς και μόνο η μυρωδιά ορισμένων πραγμάτων να ωφελεί την υγεία; Ερευνητές του Πανεπιστημίου California-Riverside έκαναν μια πρωτοποριακή ανακάλυψη: Η εισπνοή ορισμένων αρωμάτων θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην καθυστέρηση της ανάπτυξης καρκίνου, φλεγμονών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Αυτή η ασύλληπτη τεχνολογία γίνεται τώρα μια απτή δυνατότητα. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάζονται στο eLife.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε ποντίκια και αργότερα σε ανθρώπινα κύτταρα, αποκάλυψε ότι η έκθεση σε διακετύλιο, μια ένωση που εντοπίζεται κυρίως στη μαγιά, μεταβάλλει σημαντικά την έκφραση γονιδίων. Το διακετύλιο, που χρησιμοποιείται συνήθως σε αρωματικές ουσίες τροφίμων και ποτών και υπάρχει φυσικά σε διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, επέδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να τροποποιεί τις γενετικές δραστηριότητες χωρίς να καταναλώνεται.

«Μείναμε έκπληκτοι όταν διαπιστώσαμε ότι η έκθεση σε οσμή μπορεί να αλλάξει άμεσα τη γονιδιακή έκφραση, ακόμη και σε κύτταρα χωρίς υποδοχείς οσμών», παρατηρεί ο Anandasankar Ray, καθηγητής μοριακής, κυτταρικής και συστημικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο California-Riverside. «Αυτά τα μόρια οσμών μπορούν να διαπεράσουν την κυτταρική μεμβράνη και να φτάσουν στον πυρήνα του κυττάρου».

Οι πιθανές επιπτώσεις αυτής της μελέτης είναι τεράστιες, υποδηλώνοντας ότι η απλή εισπνοή ορισμένων ενώσεων θα μπορούσε να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα. Η μελέτη υπερβαίνει τις προηγούμενες αντιλήψεις, δείχνοντας ότι αυτά τα μόρια οσμών, που απορροφώνται μέσω του δέρματος, της μύτης, των πνευμόνων και ενδεχομένως του εγκεφάλου, μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη γονιδιακή έκφραση. Η ανακάλυψη αυτή εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πώς οι περιβαλλοντικές μυρωδιές επηρεάζουν την υγεία και την προδιάθεσή μας σε ασθένειες.













-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.