Τελευταία Νέα:

ΕΝΦΙΑ: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία εξόφλησης για όσους θέλουν ολόκληρη την επιστροφή φόρουΑντίστροφα μετρά ο χρόνος προκειμένου να πληρώσουμε το σύνολο ή την πρώτη δόση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ.

Για το 2024 οι δόσεις θα είναι 11 με πρώτη δόση αποπληρωμής στις 30 Απριλίου 2024 και τελευταία την 28 Φεβρουαρίου 2025.

Για το 2025 οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου θα είναι 12 που θα αρχίζουν την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαρτίου και θα τελειώνει την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Η φορολογική αρχή «πάγωσε» για περίπου ένα δεκαήμερο τους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου με οφειλές προς το Δημόσιο, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ για να μπορέσουν να εισπράξουν ολόκληρη την όποια εκκρεμή επιστροφή.

Οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν άμεσα τα χρήματα της επιστροφής τους, εφόσον εξοφλήσουν τον φετινό φόρο ακινήτων έως:

Χθες 18/4 για πληρωμή μέσω web banking ή σήμερα 19/4 για πληρωμή μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE και του myAADEapp.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάθεση των ιδιοκτητών ακινήτων βρίσκεται και η εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για διορθώσεις λαθών στο Ε9.

Πέρα από την εφάπαξ εξόφληση ή την εξόφληση σε 11 δόσεις, όπως είδαμε παραπάνω, οι φορολογούμενοι μπορούν ακόμη να εξοφλήσουν το φόρο σε 24 μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση και σε μηνιαίες καταβολές από 30 ευρώ με την πάγια ρύθμιση του Ν.4646/2019. 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, εάν έχουν διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις σε θέματα ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ποσοστά συνιδιοκτησίας ή ακόμα και στον όροφο του ακινήτου, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης θα γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ «ξεφουσκώνοντας» έτσι το αρχικό εκκαθαριστικό.

Συνηθέστερα λάθη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο, τα συνηθέστερα λάθη που διαπιστώνονται είναι τα παρακάτω:

α σημεία στο Ε9 με τα πιο συνηθισμένα λάθη που ανεβάζουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

i. Αποθήκες – πάρκινγκ
Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου ή αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

ii. Όροφος
Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

iii. Έτος άδειας
Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

iv. Παλαιότητα
Για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ ενώ για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.

v. Εμπράγματα δικαιώματα
Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.

vi. Ποσοστά συνιδιοκτησίας
Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι 100% οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.

vii. Κενά και ημιτελή κτίσματα
Αν ο φορολογούμενος έχει στη κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9 χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.

viii. Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων
Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.