Τελευταία Νέα:

Ποιες αλλαγές αναμένεται να έρθουν στις τραπεζικές συναλλαγές


Σημαντικές αλλαγές στις διατραπεζικές συναλλαγές αναμένεται να έρθουν μέσα στους επόμενους μήνες για τους πολίτες, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Όπως αναφέρεται στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, τροποποιείται το πλαίσιο λειτουργίας για τις άμεσες μεταφορές πίστωσης σε ευρώ. Συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2025 οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μεταφέρουν τα χρήματα τους σε χρόνο 10 δευτερολέπτων με τη χρέωση ενός απλού εμβάσματος. 

Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμής της Ευρωζώνης είναι υποχρεωμένοι από τις 5 Δεκεμβρίου 2024 να αποδέχονται άμεσες πληρωμές και από τις 5 Σεπτεμβρίου 2025 θα πρέπει να αποστέλλουν άμεσες πληρωμές.


Μεταφορές χρημάτων: Ποιες αλλαγές έρχονται με νέα νομοθεσία

Αναλυτικά, η νέα νομοθεσία αναφέρει για τις άμεσες μεταφορές πίστωσης χρημάτων (εμβάσματα) τα εξής:

► Αυτές είναι υποχρεωτικές μέχρι το φθινόπωρο του 2025 για όλους τους παρόχους πληρωμών στην ΕΕ τόσο για τις εμπορικές όσο και για τις κεντρικές τράπεζες.

► Είναι χαμηλή η χρέωση. Αυτό γίνεται επειδή εξισώνεται με τη χρέωση του φθηνότερου εμβάσματος που προσφέρουν οι τράπεζες προς τους πελάτες τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει για τη χώρα μας πως τα άμεσα εμβάσματα θα έχουν μικρότερη χρέωση του 1 ευρώ, από 4 ευρώ ή 5 ευρώ που είναι το σημερινό κόστος. Περαιτέρω το κόστος διασυνοριακών εμβασμάτων εξισώνεται με το κόστος των εγχώριων εμβασμάτων.

► Αυτές είναι ασφαλείς. Αυτό γίνεται επειδή οι τράπεζες θα πρέπει να εισάγουν πρόσθετη επαλήθευση μέσω αντιστοίχισης ΙΒΑΝ και ονόματος δικαιούχου ώστε ο εντολέας να μπορεί να προλάβει έγκαιρα τυχόν λάθος στον αποδέκτη της πληρωμής.

► Αυτές είναι απρόσκοπτες. Αυτό γίνεται επειδή οι τράπεζες θα εφαρμόσουν μια ρύθμιση ελέγχων προκειμένου να μην γίνονται απάτες / να επιβάλλονται κυρώσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα την άσκοπη απόρριψη σημαντικού ποσοστού εμβασμάτων. 
Ο χρόνος απόρριψης θα μειωθεί στα 10 δευτερόλεπτα από τα 20 δευτερόλεπτα που είναι σήμερα ώστε οι μεταφορές πίστωσης να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και με ασφάλεια.-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.