Τελευταία Νέα:

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο – Τι προβλέπει




Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ΝΠΔΔ "Ελληνικό Κτηματολόγιο"».
Οι βασικότερες ρυθμίσεις, αφορούν σε μια σειρά παρεμβάσεων, όπως:

➛Η ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης έως το 2025

➛Η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων

➛Η επιτάχυνση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας διόρθωσης χωρικών μεταβολών

➛Η εξωδικαστική λύση για ακίνητα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά και επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους, χωρίς ταλαιπωρία

➛ Η διόρθωση ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη, υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη

➛Η μονομερής τροποποίηση συμβολαίων υπέρ των ιδιοκτητών, με διόρθωση τετραγωνικών και άλλων στοιχείων του ακινήτου, χωρίς να απαιτείται σύμπραξη λοιπών ιδιοκτητών

➛Η καθιέρωση 24ωρης δυνατότητας υποβολής πράξεων

➛Η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στον φορέα, ιδιαίτερα για παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές

➛Η θέσπιση διαδικασίας για άμεση επιστροφή οφειλόμενων τελών Υποθηκοφυλακείων στους δικαιούχους τους

➛ Η δυνατότητα απόκτησης τίτλου ιδιοκτησίας με βάση προσύμφωνο, κάτι που επιλύει χιλιάδες υποθέσεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα


Βασικοί στόχοι του νέου νόμου είναι:


α) η διευκόλυνση και εξασφάλιση των συναλλαγών, καθώς η αγορά και η πώληση των ακινήτων θα ολοκληρώνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια,


β) η μείωση της γραφειοκρατίας,


γ) ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, αφού η ψηφιοποίηση σε συνδυασμό με την ένταξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης υποστηρικτικά αναβαθμίζουν σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και

δ) η οικονομική ανάπτυξη. Ένα Κτηματολόγιο σύγχρονο, προσβάσιμο, λειτουργικό και ψηφιακό αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Επιπλέον θεσμοθετείται:

➛ Η υποχρέωση των πολιτών να καταχωρίζουν υποχρεωτικά στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, εφόσον διαθέτουν.

Επιπρόσθετα, οι πολίτες καταχωρίζουν είτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είτε την ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής ή επικοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ανακρίβειας των δεδομένων και της διασποράς τους σε πολλαπλές βάσεις του Δημοσίου, ενώ συγχρόνως αυξάνεται το επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

➛Η δυνατότητα διακίνησης δημοσίων εγγράφων με χρήση ΤΠΕ. Οι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν πλέον να κοινοποιούν ηλεκτρονικά διοικητικές πράξεις, με την εγγραφή του πολίτη στο Ε.Μ.Επ, όπου θα παρέχεται ως προεπιλογή. Σε αντίθετη περίπτωση ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει να μην του επιδίδονται ηλεκτρονικά έγγραφα. Ειδικά για όλους όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Ε.Μ.Επ παρέχεται η δυνατότητα να απορρίψουν την ηλεκτρονική κοινοποίηση εγγράφων μέχρι την 31.12.2024.

Με την ηλεκτρονική διακίνηση διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στα έγγραφα, ενισχύεται η ασφάλεια των επιδόσεων μέσω της ακριβούς χρονικής σήμανσής τους και εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι για το Δημόσιο, καθώς μειώνονται τα έξοδα εκτύπωσης και φυσικής αποστολής εγγράφων.

➛Η δημιουργία του πληροφοριακού «Συστήματος Αυθεντικοποίησης και Εξουσιοδότησης Προσώπων» (Σ.Α.Ε.Π.) που θα επιβεβαιώνει με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα την ταυτότητα των φυσικών προσώπων κατά την πρόσβασή τους σε ψηφιακά συστήματα του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα.

➛Η λήψη μέτρων διασφάλισης για τη συνέχιση της εκπομπής των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα παρακώλυσης της ομαλής εκπομπής των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. λόγω των διαρκών παρεμβολών, όπως και λόγω της αδυναμίας κάλυψης εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του εδάφους.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι «με το σημερινό νομοσχέδιο δίνεται εντονότερη ώθηση στο μεγαλύτερο έργο πληροφορικής που συντελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται το 2025 λύνοντας παθογένειες ετών.

Η ψηφιοποίηση εκατομμυρίων αρχείων και η ενσωμάτωση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης ενισχύουν ακόμα περισσότερο το αναπτυξιακό πρόσημό του. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και δε θα γινόταν τίποτα, αν την τελευταία πενταετία κι αυτή κι η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό πάντα Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν παίρναμε γενναίες αποφάσεις. Στόχος είναι ένα σύγχρονο, ψηφιακό Κτηματολόγιο που μειώνει τη γραφειοκρατία και δεν ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Παράλληλα, σήμερα θεσμοθετούμε σημαντικές παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα του ψηφιακού κράτους, όπως η υποχρεωτική καταχώριση στοιχείων επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ αλλά και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διακίνησης δημοσίων εγγράφων. Σε μία εποχή που οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό χρειαζόμαστε ένα κράτος που διαθέτει ακριβή δεδομένα, αυξάνει το επίπεδο προστασίας τους, διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών σε σημαντικά δημόσια έγγραφα, χρειαζόμαστε ένα κράτος ψηφιακό και αποτελεσματικό προς όφελος όλων των πολιτών».

Ο υφυπουργός, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης επεσήμανε ότι «με το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, ολοκληρώνουμε ένα έργο 3 δεκαετιών αλλά στην πραγματικότητα 2 αιώνων. Με την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, το 2025 η Ελλάδα θα έχει επιτέλους ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, δίνοντας τέλος σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας.

Με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για ταχύτερο και ασφαλέστερο νομικό έλεγχο, δημιουργούμε ένα σύγχρονο, ψηφιακό Κτηματολόγιο που προστατεύει την περιουσία των πολιτών, ενισχύει την ασφάλεια δικαίου και διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι απλώς μια νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μια σημαντική επένδυση στο μέλλον της χώρας μας και η ολοκλήρωση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ















-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.