Σταμενίτης: «Με συντονισμένες ενέργειες επιχειρούμε την αντιμετώπιση της ασθένειας στα ροδάκινα»
Με σκοπό την αξιολόγηση των μέχρι σήμερα ενεργειών για την αντιμετώπιση των ιώσεων και των ακάρεων, που προκαλούν παραμόρφωση, στις καλλιέργειες πυρηνόκαρπων, και τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Πέλλας με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας, Δάνη Τζαμτζή, του Προϊσταμένου της ΔΑΟΚ, Γιώργου Γαϊτάνη, του Προϊσταμένου του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ, Συμεών Μαρνασίδη, της Διευθύντριας του Τμήματος Φυτοπαθολογίας του Μπενάκειου, Χριστίνας Βαρβέρη και της Γεωπόνου-Ακαρολόγου του Μπενακείου, Ελευθερίας Καπαξίδη.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ασθένειας, από πλευράς ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τις Αντιπεριφέρειες και το Μπενάκειο, έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει: Α. Την αναλυτική εξέταση της ασθένειας με σκοπό να εντοπιστούν με ακρίβεια τα παθογόνα αίτια που προκαλούν την παραμόρφωση των καρπών (ροδακίνων), και Β. Την έκδοση οδηγού συμβουλών προς τους παραγωγούς για υιοθέτηση καλλιεργητικών πρακτικών.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις:
1. «Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ιώσεων και ιοειδών στα πυρηνόκαρπα», Α.Π 4894/123121/26-04-2024
2. «Κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση ακάρεων του γένους Eriophyes sp. σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων», Α.Π. :10086/278395/17-09-2024
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η ανάγκη της συνδυαστικής εφαρμογής των ορθών καλλιεργητικών πρακτικών, όπως αυτές περιγράφονται στις παραπάνω οδηγίες, γεγονός που αναμένεται, σύμφωνα με την εκτίμηση των επιστημόνων, να συμβάλλει στον περιορισμό του φαινομένου. Παράλληλα, ήδη το κλιμάκιο του Μπενακείου βρίσκεται στη περιοχή, με σκοπό την ολοκληρωμένη συλλογή δειγμάτων ώστε να προχωρήσει η έρευνα του φαινομένου, την οποία έχει ζητήσει και χρηματοδοτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με το επιστημονικό προσωπικό η συλλογή των δειγμάτων από τους ίδιους είναι απαραίτητη, καθώς θα γίνει με τον προβλεπόμενο τρόπο (ποσότητα, περιοχές συλλογής, τμήματα του δέντρου).
Σημειώνεται ότι, μετά και την εξέταση των δειγμάτων καρπών, που ακολούθησε της εξέτασης των δειγμάτων φύλλων, πέραν της ιογενούς προσβολής, εντοπίστηκε και ύπαρξη ακάρεων. Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό οι παραγωγοί να ακολουθήσουν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί στο σύνολο τους και όχι αποσπασματικά.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης σημείωσε: «Από την πρώτη στιγμή που είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας του Μπενακείου έχουμε τονίσει ότι βασικό ζητούμενο είναι η προστασία της καλλιέργειας. Για αυτό άλλωστε έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε, χωρίς παρεκκλίσεις, το πλάνο αντιμετώπισης, προϊόν των κατευθύνσεων των επιστημόνων και των αρμόδιων υπηρεσιών. Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί, Υπουργείο, Αυτοδιοίκηση, Υπηρεσίες, Επιστημονική Κοινότητα και Παραγωγοί, τους οποίους καλούμαι να εφαρμόσουν τις οδηγίες ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο. Παράλληλα, όπως έχω τονίσει και το προηγούμενο διάστημα, αναζητούμε τους τρόπους στήριξης των παραγωγών, παραμένοντας αποφασισμένοι να σταθούμε στο πλευρό τους, όπως η σημερνή, οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν αποδείξει τα τελευταία πέντε χρόνια.»
-------------------------