Καλπάζει το e-commerce στην Ελλάδα. Οι νέες τάσεις και οι προοπτικές για το μέλλον
Σημαντική ανάπτυξη σημειώνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce).
Οι e-shoppers στη χώρα μας ηλικίας 16 έως 74 ετών φτάνουν στο 58%, δηλαδή περίπου έξι στους 10 ψωνίζουν διαδικτυακά τα αγαθά τους. Στο ίδιο πλαίσιο, ανοδική πορεία παρουσιάζουν και οι χρήστες internet ηλικίας 16 έως 74 στη χώρα μας που το 2024 έφτασαν στο 88% από 76% το 2019.
Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές προσαρμόζονται στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν ήδη τη δική τους ιστοσελίδα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της προωθεί δράσεις για τη βελτίωση της ψηφιακής συνδεσιμότητας και των υποδομών με την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων να αποτελεί πλέον το μεγάλο στοίχημα της αγοράς.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα για το Ε-commerce 2024, οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τους καταναλωτές στην επιλογή του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η ευκολία, η προσβασιμότητα σε μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων και οι συχνές προσφορές.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης στην Ελλάδα είναι το Google, με μερίδιο 98%, ενώ οι υπόλοιπες πλατφόρμες έχουν πολύ μικρότερα ποσοστά.
Προοπτικές για το μέλλον
Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου αφορά την επέκταση και βελτίωση των ψηφιακών υποδομών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση έχουν δρομολογήσει μια σειρά από έργα που στοχεύουν στη βελτίωση των δικτύων υψηλών επιδόσεων, όπως το 5G και τα δίκτυα Gigabit, που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να εξυπηρετούν καλύτερα τους καταναλωτές τους.
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και η βελτίωση των υπηρεσιών παράδοσης.
Παρά την ανάπτυξη του e-commerce, οι προκλήσεις παραμένουν στον τομέα των logistics, με τους καταναλωτές να ζητούν γρηγορότερες και πιο αξιόπιστες παραδόσεις. Επιπλέον, οι αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών όσον αφορά τις πληρωμές, με την αύξηση των ανέπαφων συναλλαγών και των mobile payments, απαιτούν από τις επιχειρήσεις να προσαρμόζονται στις νέες ανάγκες.
Η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Με τη συνεχή αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και των ψηφιακών υπηρεσιών, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν, όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και διεθνώς. Ωστόσο, η επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από την ικανότητά τους να προσφέρουν ανταγωνιστικές και προσωποποιημένες εμπειρίες στους καταναλωτές, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες τους σε όλο το φάσμα της αγοραστικής εμπειρίας.
Η Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να αναδεικνύεται ως σημαντικός παίκτης στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως αποδεικνύει η νέα «Ευρωπαϊκή Αναφορά για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο 2024».
Σύμφωνα με την έκθεση, ο συνολικός B2C ηλεκτρονικός τζίρος στην Ευρώπη παρουσίασε μέτρια αύξηση 3%, φτάνοντας τα 887 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, αν και οι περιφερειακές ανισότητες παραμένουν.
Η χρήση του διαδικτύου στην Ευρώπη αυξάνεται σταθερά, από 87% το 2019 σε 92% το 2023, με περαιτέρω ανάπτυξη να αναμένεται το 2024. Η οικονομία αντιμετώπισε οπισθοδρόμηση το 2020 με μείωση του ΑΕΠ λόγω της πανδημίας Covid-19, αλλά έκτοτε έχει ανακάμψει έντονα.
Η έκθεση αναγνωρίζει ότι η ευρωπαϊκή αγορά αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, όπως η αυξανόμενη πίεση από τον πληθωρισμό και ο σφοδρός ανταγωνισμός από μη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, κυρίως από την Ασία. Επιπλέον, οι καταναλωτές ζητούν ολοένα και περισσότερα βιώσιμα προϊόντα, κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες των επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν σε μια εποχή περιορισμένης αγοραστικής δύναμης.
Η E-commerce Europe τονίζει την ανάγκη για ένα ισότιμο πλαίσιο ανταγωνισμού μεταξύ ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών παικτών. Οι νομοθέτες καλούνται να ενισχύσουν τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σταθερό και υποστηρικτικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ψηφιακής αγοράς.
Μια άλλη σημαντική διάσταση της αναφοράς είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στον τομέα της τεχνολογίας. Οι μεγαλύτερες εταιρείες είναι σε καλύτερη θέση να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες, γεγονός που εντείνει την ανισότητα. Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν πρωτοβουλίες στήριξης για τις ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας τη σημαντική τους συνεισφορά στην οικονομία.
Η έκθεση προβάλλει επίσης την αύξηση των ψηφιακών πληρωμών και των ηλεκτρονικών πορτοφολιών, τα οποία γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στους καταναλωτές, ενισχύοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών πληρωμής από τις επιχειρήσεις.
Συνολικά, η επόμενη περίοδος αναμένεται κρίσιμη για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη. Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών και η προώθηση μιας ενωμένης ευρωπαϊκής αγοράς θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει ο τομέας, ενώ οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίσουν μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη για όλους τους συμμετέχοντες.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.