Tι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν προσπαθούμε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό από μια μέρα κατά την οποία είμαστε πραγματικά παραγωγικοί, όταν δηλαδή καταφέρνουμε να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας γρήγορα και αποτελεσματικά, σχεδόν ταυτόχρονα.
Παραδείγματα τέτοιου «multitasking» είναι όταν, για παράδειγμα, ακούς ένα εκπαιδευτικό podcast, δουλεύεις πάνω σε ένα project και ταυτόχρονα περπατάς για να πιάσεις τον στόχο των 10.000 βημάτων. Ή όταν έχεις δύο δουλειές να κάνεις ταυτόχρονα, βάζεις μουσική, ενώ οδηγείς ή μιλάς στο τηλέφωνο, ή απαντάς σε email ενώ βλέπεις τηλεόραση.
Αυτού του είδους η αποτελεσματικότητα, όμως, έχει και το τίμημά της: ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε υπερφόρτωση, προσπαθώντας να τα διαχειριστεί όλα αυτά ταυτόχρονα.
Σύμφωνα με έρευνες, το «multitasking» τελικά μπορεί να βλάψει την παραγωγικότητά μας. Επηρεάζει την ικανότητα συγκέντρωσης, κατανόησης και γενικά την απόδοσή μας. Οι επιστήμονες το αποκαλούν «μετατόπιση εργασιών» (task shifting), γιατί ο εγκέφαλος δεν προσαρμόζεται σε ταυτόχρονη διεκπεραίωση πολλών πραγμάτων, αλλά πηδάει από το ένα στο άλλο.
Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη απόσπαση και μπορεί να προκαλέσει «μπλοκάρισμα» — ειδικά όταν προσπαθούμε να κάνουμε πολλά με μια μακροσκελή λίστα υποχρεώσεων. Η αλήθεια είναι ότι ο εγκέφαλος μας δεν είναι φτιαγμένος για multitasking· απλώς εναλλάσσει συνεχώς την προσοχή του, κάτι που μας κάνει να νιώθουμε λιγότερο συγκεντρωμένοι και πιο κουρασμένοι.
Το αποτέλεσμα; Περισσότερα λάθη. Έρευνες έδειξαν ότι μαθητές που κάνουν πολλά ταυτόχρονα έχουν χαμηλότερους βαθμούς και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για τις εργασίες τους. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς που αποσπώνται — διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κάνουν λάθη στο τιμόνι.
Σας έχει τύχει ποτέ να μπείτε σε ένα δωμάτιο και να ξεχάσετε γιατί πήγατε εκεί; Ενδεχομένως να φταίει το γεγονός ότι προσπαθούσατε να κάνετε πολλά μαζί.
Οι ειδικοί λένε πως όταν κάνουμε multitasking, τελικά δουλεύουμε πιο αργά και λιγότερο αποδοτικά. Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται χρόνο για να αλλάξει «γραμμή σκέψης» κάθε φορά που περνά από μια εργασία σε μια άλλη, και αυτά τα μικρά διαλείμματα συσσωρεύονται.
Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το συνεχές multitasking μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό μας μακροπρόθεσμα και να επηρεάσει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε.
Για να το αποφύγουμε αυτό, οι ειδικοί προτείνουν να επικεντρωνόμαστε σε ένα πράγμα τη φορά ή να εφαρμόζουμε τον «κανόνα των 20 λεπτών» — να αφιερώνουμε δηλαδή 20 λεπτά σε μία εργασία πριν περάσουμε στην επόμενη. Επίσης, καλό είναι να περιορίζουμε τα ερεθίσματα που μας αποσπούν, όπως τα smartphones και τα social media.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.