Νούμερα που ζαλίζουν - Πόσο κοστίζει κάθε επίθεση που εξαπολύει το Ισραήλ;
Εκτιμήσεις από Ισραηλινούς αξιωματικούς αποκαλύπτουν το δυσθεώρητο οικονομικό βάρος του πολέμου με το Ιράν, με το κόστος να ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ ημερησίως και να αυξάνεται διαρκώς.
Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο στόχος να αποδυναμωθούν οι πυρηνικές και πυραυλικές δυνατότητες του Ιράν απαιτεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες εντατικών επιχειρήσεων. Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, επιβαρύνοντας δραστικά την ισραηλινή οικονομία.
Ο απόστρατος ταξίαρχος Ρέεμ Αμίναχ, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, δήλωσε στο Ynetnews ότι το κόστος μόνο για τις πρώτες δύο μέρες έφτασε τα 1,25 δισ. ευρώ, μοιρασμένο σχεδόν ισομερώς ανάμεσα σε επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις. Η αρχική επίθεση στο Ιράν κόστισε περίπου 512 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα κονδύλια δαπανήθηκαν σε αναχαιτιστικά πυραυλικά συστήματα και επιστρατεύσεις εφέδρων.
Τα παραπάνω ποσά αφορούν μόνο τις άμεσες δαπάνες. Οι έμμεσες οικονομικές επιπτώσεις, όπως οι απώλειες στο ΑΕΠ, οι ζημιές σε υποδομές και ο κοινωνικός αντίκτυπος, δεν μπορούν ακόμη να υπολογιστούν. «Το κόστος αυξάνεται συνεχώς και δεν ξέρουμε που θα σταματήσεις», τόνισε ο Αμίναχ.
Ο προϋπολογισμός σε πίεση: Έλλειμμα και φόροι στο προσκήνιο
Το Υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ έχει θέσει το φετινό όριο ελλείμματος στο 4,9% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 23,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού έχει ήδη εξαντληθεί λόγω του πολέμου στη Γάζα.
Αν και υπάρχει αύξηση στις φορολογικές εισπράξεις κατά 4,84 δισ. ευρώ, οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2025 υποβαθμίστηκαν από 4,3% σε 3,6%, κυρίως λόγω των παρατεταμένων επιστρατεύσεων.
Παρά τη ραγδαία αύξηση του κόστους, αξιωματούχοι τονίζουν πως το Ισραήλ διαθέτει τα οικονομικά και πολιτικά αποθέματα να συνεχίσει. Όμως, με τις επιχειρήσεις να εντείνονται, τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν και η πίεση στην οικονομία αυξάνεται επικίνδυνα. Το ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο αν μπορεί το Ισραήλ να συνεχίσει, αλλά για πόσο και με τι συνέπειες.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.