Στη Βουλή το κλείσιμο του Σιδηροδρομικού σταθμού της Έδεσσας

Ερώτηση δέκα βουλευτών κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από πρωτοβουλία της Κατερίνας Νοτοπούλου, βουλεύτριας Α΄ Θεσσαλονίκης και του τομεάρχη Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής με θέμα το κλείσιμο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Έδεσσας και την υποβάθμιση του σιδηροδρόμου.
Οι βουλευτές αναφέρονται στο κλείσιμο του ΣΣ Έδεσσας, λόγω έλλειψης προσωπικού και αδυναμίας του ΟΣΕ να τον στελεχώσει.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα δρομολόγια στη μονή γραμμή Πλατέως-Έδεσσας γίνονται με δελτία ειδοποίησης του σταθμάρχη Πλατέως, που φέρουν ημερομηνία της δεκαετίας του 2000, με τα οποία βεβαιώνεται ότι η γραμμή είναι ελεύθερη για τη μετάβαση και επάνοδο της αμαξοστοιχίας, καθώς όλοι οι ενδιάμεσοι σταθμοί δεν λειτουργούν.
Ταυτόχρονα επισημαίνουν τη μη υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για επαναλειτουργία της γραμμής Θεσσαλονίκη-Αμύνταιο-Φλώρινα έως τον Φεβρουάριο του 2025, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί η σιδηροδρομική απομόνωση της Δυτικής Μακεδονίας.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές θέτουν τη μεταφορά όλων των σύγχρονων συρμών του Προαστιακού Θεσσαλονίκης-Λάρισας στην Αθήνα για τον εκεί Προαστιακό, με αποτέλεσμα η μετακίνηση να γίνεται με συρμούς που δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι για προαστιακή μεταφορά. Κάνουν δε αναφορά σε πρόσφατα περιστατικά με βαγόνια που γέμισαν καπνούς σε αμαξοστοιχίες που κινούνταν στην περιοχή της Σίνδου και στην Έδεσσα.
Τέλος όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η εικόνα εγκατάλειψης του σιδηρόδρομου συμπληρώνεται με το κλείσιμο εκδοτηρίων σε δεκάδες σταθμούς (μεταξύ αυτών και του Πλατέως), αφήνοντας το σιδηροδρομικό δίκτυο χωρίς φυσικά σημεία πώλησης εισιτηρίων και τους πολίτες -ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες- χωρίς εξυπηρέτηση.
Οι βουλευτές θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών:
1. Πως επηρεάζει την ασφάλεια των δρομολογίων Θεσσαλονίκης Έδεσσας το κλείσιμο του Σ.Σ. Έδεσσας; Πόσο θα διαρκέσει η μη λειτουργία του Σταθμού;
2. Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει η γραμμή Θεσσαλονίκη-Αμύνταιο- Φλώρινα; Γιατί δεν υλοποιήθηκε η κυβερνητική δέσμευση για λειτουργία της έως τον Φεβρουάριο του 2025;
3. Τι σχεδιασμός υπάρχει για επενδύσεις σε τροχαίο υλικό; Για πόσο ακόμη θα εξακολουθήσουν να κυκλοφορούν στον Προαστιακό Θεσσαλονίκης Λάρισας συρμοί που δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι για προαστιακή μετακίνηση;
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.