Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου γλίτωνε τόσα χρόνια την σύλληψη: Τα λάθος ιατροδικαστικά πορίσματα και η ημιτελής αστυνομική έρευνα

Πριν από 11 ολόκληρα χρόνια η Ειρήνη Μουρτζούκου αποφάσισε να αφαιρέσει για πρώτη φορά μία ζωή. 6 χρόνια μετά από αυτό (δηλαδή το 2021) η serial killer της Αμαλιάδας προκάλεσε ασφυξία στο μωρό της φίλης της ενώ μέσα στα επόμενα 2 χρόνια σκότωσε και τα 2 μωρά της. Πώς μπόρεσε τόσα χρόνια η Ειρήνη Μουρτζούκου να γλιτώσει τη σύλληψη και να μην κινήσει σοβαρές υποψίες για τους ξαφνικούς θανάτους των βρεφών μέχρι τον Οκτώβριο του 2024;
Μετά τη σύλληψη της Ειρήνης Μουρτζούκου και την σοκαριστική απολογία της για τους θανάτους των 4 βρεφών, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας τέθηκε σε αναστολή.
Ο λόγος αφενός γιατί ήταν υποστελεχωμένη, αφετέρου γιατί ο τέταρτος ιατροδικαστής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πάτρας είχε εμπλακεί στην υπόθεση Μουρτζούκου.
Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» και του Βασίλη Λαμπρόπουλου αναφέρει τόσο τις αστοχίες της ιατροδικαστικής υπηρεσίας όσο και της ΕΛΑΣ, οι οποίες οδήγησαν στο να αφήσουν να κυκλοφορεί ελεύθερη και επικίνδυνη η Ειρήνη Μουρτζούκου για 11 ολόκληρα χρόνια.
Όπως αναφέρεται, τα ερωτήματα που προέκυψαν από τη σύλληψη και την ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου είναι πολύ σοβαρά.
Αναπάντητα τα ερωτήματα
Παρότι από τον Οκτώβριο του 2023 είχαν διατυπωθεί οι υπόνοιες ότι δολοφονούσε βρέφη και είχε ασχοληθεί από τότε η αστυνομία, 4 προφανώς λανθασμένα ιατροδικαστικά πορίσματα από 3 ιατροδικαστικές υπηρεσίες της χώρας καθυστέρησαν για σχεδόν 2 χρόνια τη σύλληψή της.
Η 25χρονη πλέον καθ’ ομολογία δολοφόνος φαίνεται να εκμεταλλευόταν ότι τα παιδιά που σκότωνε είχαν ορισμένα προβλήματα υγείας, όπως πνευμονίες ή χρόνια νοσήματα, ορισμένες φορές λόγω και των συνθηκών διαβίωσής τους, με τους ιατροδικαστές να αποδίδουν εσφαλμένα σε αυτά, ως «παθολογικά αίτια», τους θανάτους τους.
Η Ειρήνη Μουρτζούκου βέβαια φέρεται να χρησιμοποιούσε μαξιλάρι για να προκαλεί ασφυξία στα παιδιά και έτσι δεν βρίσκονταν εξωτερικά ίχνη των αποτρόπαιων πράξεών της. Οι ιατροδικαστές ωστόσο φαίνεται ότι δεν προχωρούσαν σε βαθύτερη ενδελεχή εξέταση όλων των δεδομένων, ενώ υπήρχαν και ιστοπαθολογικές εξετάσεις που δεν αναδείκνυαν κάτι σαφές.
Κι έτσι τα μοιραία λάθη και οι παραλείψεις συνεχίζονταν…
Το κυρίαρχο ερώτημα αφορά την αργοπορημένη έρευνα των δικαστικών Αρχών και της αστυνομίας και το αν υπήρχε περιθώριο να αποφευχθούν ορισμένοι από τους θανάτους του λεγόμενου «θρίλερ της Αμαλιάδας».
Ενώ λοιπόν τον Οκτώβριο του 2023 ήταν γνωστοί οι θάνατοι των 2 παιδιών της και υπήρχε μάλιστα ενημέρωση των γιατρών και για τον θάνατο της αδελφής της το 2014, προκειμένου να εξεταστεί τυχόν «γονιδιακό πρόβλημα», η αστυνομία δεν διερεύνησε διεξοδικά την υπόθεση, η οποία διεκπεραιώθηκε από τοπικό αστυνομικό τμήμα της Αθήνας και όχι από σημαντικότερη αστυνομική υπηρεσία.
Στα πλαίσια αυτής της ημιτελούς έρευνας, δεν κατέθεσε τελικά και μία ιατρός του Παίδων που είχε αρχικά κληθεί από την αστυνομία να αποσαφηνίσει αν υπήρχε οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση στο νοσοκομείο από την 25χρονη.
Ο φάκελος αυτός έκλεισε και τυπικά μετά από πόρισμα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών που απέδιδε τον θάνατο του δεύτερου παιδιού της Ειρήνης Μουρτζούκου «σε παθολογικά αίτια με ιστορικό επιληπτικών κρίσεων».
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο ιατροδικαστής που υπέγραψε το σχετικό έγγραφο ανέφερε ότι είδε ορισμένα σημάδια υποξίας. Ακόμη, δεν φαίνεται να είχε ενημέρωση από το νοσοκομείο ή την αστυνομία ότι μπορεί να υπήρχαν περίεργες κινήσεις της 25χρονης και αν εκείνη την ώρα ήταν ή δεν ήταν μόνη της στον θάλαμο.
Και έτσι η αρχική έρευνα της αστυνομίας τελείωσε.
Η υπόθεση απέκτησε νέες διαστάσεις όταν τον Οκτώβριο του πρώτη εκπομπή στο «Φως στο τούνελ» καθώς αποκαλύφθηκαν καθυστερημένες καταγγελίες συγγενών του 15 μηνών Παναγιώτη που είχε πεθάνει στις αρχές Αυγούστου του ίδιου χρόνου – στο σπίτι του στην Αμαλιάδα και ενώ στο πλευρό του ήταν μόνο η Ειρήνη Μουρτζούκου.
Την ίδια περίοδο υπήρξε και η καταγγελία για τυχόν εμπλοκή της 25χρονης και στη δολοφονία του 6 μηνών βρέφους της τότε φίλης και κουμπάρας της, καθώς η μητέρα του παιδιού της είχε αναθέσει τη φύλαξη του.
Και σε εκείνη την περίπτωση ο θάνατός του αποδόθηκε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας σε παθολογικά αίτια.
Με βάση λοιπόν αυτές τις 5 περιπτώσεις, ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2024 η έρευνα των δικαστικών Αρχών και της ΕΛΑΣ για την επαναδιερεύνηση των θανάτων των παιδιών, για τα οποία υπήρξαν ισάριθμα ιατροδικαστικά πορίσματα 3 υπηρεσιών που τους απέδιδαν όλα σε παθολογικά αίτια.
Τότε σταδιακά άρχισε η λήψη των 83 συνολικά καταθέσεων συγγενών των θυμάτων, ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού ενώ ζητήθηκε η ιατρική και ιατροδικαστική εξέταση των πορισμάτων.
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.