Κότες που τρέφονται με γαϊδουράγκαθο, ρόδι και εκχύλισμα φύλλων ελιάς προφέρουν κρέας και αβγά με αντιοξειδωτικά - Τι έδειξαν έρευνες του ΑΠΘ
Εάν οι κότες καταναλώνουν προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αυτό έχει θετική επίδραση τόσο στη δική τους υγεία, αλλά και στα προϊόντα που προκύπτουν από την εκτροφή τους
Εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες αποδείχθηκε ότι αποκτά το κρέας, αλλά και τα αβγά στα κοτόπουλα εφόσον η τροφή τους ενισχύεται με εκχυλίσματα από προϊόντα της ελληνικής γης, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία.
Τα εν λόγω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν μέσα από διδακτορικές διατριβές ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στο πλαίσιο του Συμποσίου Πτηνοπαθολογίας που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι συγκεκριμένες έρευνες έδειξαν ότι οι όρνιθες, ανάλογα με το εάν προορίζονται για παραγωγή αβγών ή κρέατος, εάν καταναλώνουν προϊόντα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το αποτέλεσμα έχει θετική επίδραση τόσο στη δική τους υγεία, αλλά και στα προϊόντα πτηνοτροφίας που προκύπτουν από την εκτροφή τους.
Τροφή για ποιοτικότερη αβγοπαραγωγή
Η εγνωσμένη διατροφική αξία του γαϊδουράγκαθου και του ροδιού φαίνεται εν τέλει πως επιδρά πολύ θετικά στις κότες εκτροφής και πιο συγκεκριμένα σε αυτές που χρησιμοποιούνται για αβγοπαραγωγή.Βάσει δύο διδακτορικών διατριβών που παρουσίασε στο Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης ο αναπληρωτής καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργος Παπαδόπουλος, η διατροφή των πτηνών με συμπλήρωμα εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου, αλλά και με φλούδα ροδιού έδειξε ότι τα αβγά που έκαναν είχαν ομολογουμένως υψηλότερη διατροφική αξία από αβγά που έκαναν κότες οι οποίες τρέφονται με συμβατικές τροφές.
«Οι μελέτες έδειξαν ότι η διατροφή που ενισχύθηκε με αυτά τα συμπληρώματα είχε θετική επίδραση στην υγεία των πτηνών, κάτι που μεταφράστηκε και στα αβγά τους, όπου διαπιστώθηκε ότι διατηρήθηκαν οι αντιοξειδωτικές δράσεις των τροφών που έλαβαν οι κότες, ενώ ήταν και υψηλοί οι δείκτες στα καροτενοειδή», εξηγεί στη Voria.gr ο κ. Παπαδόπουλος.
Όσον αφορά την επίδραση του γαϊδουράγκαθου στις κότες αβγοπαραγωγής, η έρευνα της διδακτορικής διατριβής έδειξε ότι η χρήση του στη διατροφή τους επιδρά θετικά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου λιπώδους ήπατος που προκαλείται από το στρες λόγω της επιμήκυνσης της παραγωγικής περιόδου.
Καθώς το γαϊδουράγκαθο έχει εγνωσμένες ευεργετικές ιδιότητες για το ανθρώπινο ήπαρ, αφού χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στην αγορά, η έρευνα έδειξε ότι θετικές επιδράσεις υπήρξαν και στο ήπαρ της κότας.
Image

Παράλληλα οι κότες που τράφηκαν με υψηλά ποσοστά γαϊδουράγκαθου έδωσαν αβγά που ο κρόκος τους είχε υψηλά επίπεδα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα που δείχνουν τη διατήρηση των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του γαϊδουράγκαθου.
Εξαιρετικά αποτελέσματα έδειξε και η διατροφή των πτηνών με φλούδα ροδιού, που βάσει μελετών είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, υδρολυόμενες τανίνες, προανθοκυανινιδίνες και μέταλλα.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι εφόσον οι κότες τραφούν με φλούδα ροδιού, αποδίδουν αβγά με αυξημένο βάρος, ενισχυμένο πορτοκαλί χρώμα στον κρόκο που διέθετε μειωμένη οξείδωση λιπιδίων.
Παράλληλα τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποιότητα του κέλυφους των αβγών ήταν καλύτερη, ενώ ακόμα βελτιώθηκε το λιπιδομικό προφίλ του κρόκου και τα ceramides.
Αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αφού τα εν λόγω λιπίδια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, είναι αντιφλεγμονώδη και ενισχύουν την υγεία των νεύρων.
Τέλος φάνηκε ότι η αντιοξειδωτική δράση της φλούδας ροδιού διατηρήθηκε στον κρόκο, ενώ ανιχνεύθηκε άνοδος των καροτενοϊδών.
Καλύτερο κρέας με εκχύλισμα φύλλων ελιάς
Εξίσου θετική επίδραση τις κότες κρεοπαραγωγής έδειξε πως έχει η διατροφή τους με εκχύλισμα φύλλων ελιάς.Αυτό έδειξε η έρευνα της διδακτορικής διατριβής της ερευνήτριας Κωνσταντίνας Βασιλοπούλου που, όπως λέει στη Voria.gr, «μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη επεξεργασία του εκχυλίσματος των ελαιόφυλλων πριν προστεθεί στην τροφή των πτηνών».
Αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Olivefeed, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Διατροφής και του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας, της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ
Όπως εξηγεί η κ. Βασιλοπούλου, η προσθήκη 1% εκχυλίσματος φύλλων ελιάς ενδέχεται να βελτίωσε την ποιότητα του κρέατος ενισχύοντας τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση της ερυθρότητας στο κρέας του μηρού (δείκτης ο οποίος προσδίδει ένα πιο κόκκινο και ζωηρό χρώμα στο κρέας και άρα δίνει την αίσθηση της ''φρεσκάδας" στο τελικό προϊόν), καθώς και μείωση της λιπιδικής υπεροξείδωσης, κάτι που συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της φρεσκάδας και της εμπορικής αξίας του κρέατος.
Παράλληλα παρατηρήθηκε διαφορά στη διατροφική αξία του κρέατος κυρίως μέσω της ενίσχυσης των φαινολικών ενώσεων στο κρέας. Τα πτηνά που τράφηκαν με εκχύλισμα φύλλων ελιάς εμφάνισαν υψηλότερο ολικό φαινολικό περιεχόμενο (TPC) και αυξημένη ολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC) στο στήθος. Αυτά τα βιοδραστικά συστατικά συνδέονται με βελτιωμένη διατροφική αξία και δυνητικά οφέλη για την υγεία του καταναλωτή.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εστιάσουν στη βελτιστοποίηση της δόσης ώστε να επιτυγχάνονται τα μέγιστα οφέλη, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι πολύ υψηλές δόσεις (2,5%) είχαν αρνητική επίδραση στις αποδόσεις.
Επίσης, χρειάζονται μακροχρόνιες μελέτες για να αξιολογηθούν οι επιδράσεις στην υγεία και στην ευζωία των πτηνών, καθώς και περαιτέρω έρευνα στον συνδυασμό εκχυλίσματος φύλλων ελιάς με ριγανέλαιο, ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα και των δύο προσθέτων.

[Πηγή]
-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.