Τελευταία Νέα:

Εντοπίστηκαν λάθη σε 20.000 υποθέσεις των αναδρομικών - Τους ζητάνε πίσω τα λεφτά!


Να γυρίσουν πίσω τα αναδρομικά συντάξεων που πήραν τον Δεκέμβριο του 2018 πρέπει να επιστρέψουν έξι μήνες μετά εκατοντάδες ή και χιλιάδες συνταξιούχοι απόστρατοι και άλλων ειδικών μισθολογίων, καθώς η εκκαθάριση των πληρωμών
έδειξε λάθος πληρωμές σε περίπου 10.000 δικαιούχους, ενώ ελέγχονται άλλες 10.000 για να διαπιστωθεί αν πήραν περισσότερα ή λιγότερα από αυτά που δικαιούνται με τις εφάπαξ αναπροσαρμογές συντάξεων του Νόμου 4575/2018.



Ειδικότερα καλούνται από τις υπηρεσίες να επιστρέψουν ποσά από τα αναδρομικά που πήραν γιατί έγιναν λάθος υπολογισμοί!

Τα λάθη όπως ισχυρίζονται έγιναν από εσφαλμένους υπολογισμούς των αρμοδίων υπηρεσιών.

Αυτό παραδέχονται σήμερα στελέχη στην κοινωνική ασφάλιση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε να πληρωθούν τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων μέσα σε διάστημα λίγων ημερών με αποτέλεσμα να γίνουν λάθη.


Ειδικότερα έγινε συνολικός έλεγχος σε όλες τις πληρωμές και η εκκαθάριση που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έδειξε ότι στους περίπου 130.000 δικαιούχους που δόθηκαν αναδρομικά συντάξεων από τα ειδικά μισθολόγια, σωστές πληρωμές έγιναν σε περίπου 110.000, ενώ για 20.000 περιπτώσεις υπάρχουν λάθη με περισσότερα και λιγότερα αναδρομικά.

Οι περισσότεροι είναι 120.000 απόστρατοι και χήρες αποστράτων.

Αναλυτικότερα:

- 147 δικαιούχοι πληρώθηκαν από λάθος υπολογισμούς αναδρομικά από 15.000 ευρώ ως και 38.600 ευρώ, τα οποία θα ειδοποιηθούν να τα επιστρέψουν.

Στις περιπτώσεις αυτές θα σταλούν ατομικές ειδοποιήσεις, ώστε μέσα σε ένα σύντομο διάστημα (ενδεχομένως και ενός μήνα) να επιστρέψουν τα ποσά σε λογαριασμό που θα τους υποδειχθεί.

- 3.000 με 3.500 δικαιούχοι πληρώθηκαν επιπλέον αναδρομικά με ποσά μερικών εκατοντάδων ως και μερικών χιλιάδων ευρώ και πάντως κάτω των 15.000 ευρώ.

Για αυτές τις περιπτώσεις (λάθος αναδρομικά κάτω των 15.000 ευρώ) τα χρήματα θα επιστραφούν με παρακράτηση των επιπλέον αναδρομικών από το ποσό της σύνταξης.

- 5.000 με 6.000 δικαιούχοι πήραν πολύ λιγότερα από αυτά που δικαιούνται και μάλιστα περίπου 1.000 άτομα βγήκαν με αρνητικά ποσά, δηλαδή όχι μόνον δεν πήραν τίποτε, αλλά ο υπολογισμός που έγινε έβγαλε ότι θα έπρεπε να γυρίσουν πίσω χρήματα παρότι οι αναπροσαρμογές των συντάξεων και η επιστροφή των μειώσεων του 2012 θα έπρεπε να βγάλει μια έστω και μικρή επιστροφή αναδρομικών.

Για τις περιπτώσεις αυτές, θα γίνει πίστωση των συντάξεων με τα αναδρομικά.

Ελέγχονται περίπου 10.000 πληρωμές αναδρομικών συνταξιούχων που ανήκουν σε άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, γιατροί κ.ά.) για εντοπισμό τυχόν λαθών, μια που και σε αυτές τις κατηγορίες ενδέχεται να δόθηκαν λάθος στοιχεία από τα μητρώα που χρησιμοποιήθηκαν για να βγουν γρήγορα οι πληρωμές του περασμένου Δεκεμβρίου.