Τελευταία Νέα:

Προσοχή ! Μεγάλη απάτη με πωλήσεις αυτοκινήτων on line στην Βόρεια Ελλάδα.


   Στη «φάκα» της ΕΛΑΣ σπείρα που πωλούσε online ανύπαρκτα αυτοκίνητα!
Μια καλά οργανωμένη απάτη στη Βόρεια Ελλάδα «ξεσκέπασε» η Αστυνομία μετά από πολύμηνη έρευνα οδηγώντας στον Εισαγγελέα πέντε άτομα τα οποία ταυτοποιήθηκαν ως δράστες.

Το πενταμελές κύκλωμα χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο «ψάρευε» τα θύματά του με δέλεαρ τις πωλήσεις ανύπαρκτων αυτοκινήτων!

Σύμφωνα με το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης η σπείρα έχει εξαπατήσει τουλάχιστον 30 καταναλωτές η ζημία των οποίων ξεπερνά τις 100.000 ευρώ ενώ προσπάθησαν να εξαπατήσουν ακόμη έναν καταναλωτή προσπαθώντας να του αποσπάσουν 2.800 ευρώ.

Η δράση τους ξεπερνά τα δύο χρόνια και οι Αρχές εκτιμούν πως ο αριθμός των παθόντων θα αυξηθεί περαιτέρω.

Το πενταμελές κύκλωμα, κατάρτιζε πλαστά δελτία ταυτότητας με στοιχεία υπαρκτών προσώπων και φωτογραφίες των φερομένων ως δραστών, χρησιμοποιούσε υπεύθυνες δηλώσεις με πλαστές σφραγίδες δημόσιων υπηρεσιών και υπαλλήλων.

Ειδικότερα , όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δράστες προκειμένου να καρπωθούν παράνομο περιουσιακό όφελος, οργάνωσαν και εκτέλεσαν σχέδιο με τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:

Κατάρτιζαν πλαστά δελτία ταυτότητας με στοιχεία υπαρκτών προσώπων και φωτογραφίες των δραστών.


Έκαναν χρήση υπεύθυνων δηλώσεων στις οποίες χρησιμοποιούσαν πλαστές σφραγίδες Δημόσιων Υπηρεσιών και υπαλλήλων.

Μετέβαιναν στις αρμόδιες Υπηρεσίες για έναρξη εικονικών εταιρειών πώλησης οχημάτων, αλλάζοντας τα στοιχεία επικοινωνίας των δικαιούχων.

Κάνοντας χρήση πλαστών ταυτοτήτων και υφαρπαχθέντων φορολογικών στοιχείων άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς εκδίδοντας ταυτόχρονα σχετικές κάρτες.

Προέβαιναν σε απατηλές αναρτήσεις πώλησης οχημάτων σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας πλαστά/υφαρπαχθέντα στοιχεία προκειμένου να προσδώσουν αληθοφάνεια στις συναλλαγές με τα υποψήφια θύματά τους.
Σε πιθανή συμφωνία αγοραπωλησίας οχήματο
ς, αφού οι παθόντες κατέθεταν χρήματα σε υποδεικνυόμενους από τους δράστες τραπεζικούς λογαριασμούς, οι τελευταίοι αναλάμβαναν άμεσα τα κατατιθέμενα ποσά ή τα απέστελλαν σε άλλους λογαριασμούς τους, ενώ οι παθόντες δεν παραλάμβαναν ποτέ κάποιο όχημα.

Σε βάρος των πέντε σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες κατά συναυτουργία και κατά συρροή, τετελεσμένες και σε απόπειρα, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης σε συρροή με το άρθρο της Εγκληματικής Οργάνωσης και του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Οι σχετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αδρανοποιήθηκαν κατόπιν ενημέρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων από την Αστυνομία. Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.

Συμβουλές από την Αστυνομία

Με αφορμή την παραπάνω υπόθεση, η Αστυνομία υπενθυμίζει στους καταναλωτές πως δεν πρέπει να πείθονται εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να σας αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

Να μην πείθεστε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.