Τελευταία Νέα:

Πρέσπες: Αρκούδα επέζησε τέσσερις μέρες εγκλωβισμένη σε θηλιά και βαριά τραυματισμένη (ΦΩΤΟ)


Για τέσσερις μέρες αρκούδα έμεινε εγκλωβισμένη, σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, σε μια παράνομη θηλιά για αγριογούρουνα, που της έκοψε βαθιά την κοιλιά, πριν την απελευθερώσει η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE AMYBEAR, στον Λευκώνα Πρεσπών.
Η αρσενική αρκούδα ηλικίας περίπου3-4 ετών απελευθερώθηκε από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης. Το ζώο εντοπίστηκε από αγρότη της περιοχής ο οποίος νόμιζε ότι η αρκούδα ξεκουραζόταν κοντά στο χωράφι του. Με το πέρασμα 4 ημερών, ο αγρότης συνειδητοποίησε ότι η αρκούδα μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα και έτσι ενημέρωσε το Δασαρχείο Φλώρινας. Οι άνθρωποι του Δασαρχείου και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών ενημέρωσαν την «Καλλιστώ» και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών (ΦΔΕΠΠ) οι οποίοι ενεργοποίησαν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM. H Ομάδα έφτασε επιτόπου το μεσημέρι του Σαββάτου 28ης Δεκεμβρίου μαζί με κτηνίατρο από την Καστοριά και κατάφερε μετά από πολύωρη επιχείρηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-10οC) να απελευθερώσει το ζώο.



Την απαραίτητη αναισθητοποίηση του ζώου ακολούθησε ο απεγκλωβισμός από την θηλιά και η κτηνιατρική φροντίδα. Το ζώο χρειαζόταν επειγόντως ράμματα. Το γεγονός ότι άτυχο ζώο βρισκόταν για 4 ημέρες παγιδευμένο, καθώς και η διαπίστωση του κτηνιάτρου ότι η παράνομη θηλιά του είχε επιφέρει ένα τραύμα μήκους 25 εκατοστών και βάθος 5 εκατοστών στην κοιλιακή χώρα είχε γεμίσει με απαισιοδοξία όλη την Ομάδα του LIFE ARCPROM. Το πρώτο βράδυ μετά την ανάνηψη του ζώου οι άνθρωποι της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών παρακολουθούσαν συνεχώς το ζώο το οποίο αν και είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του δεν είχε μετακινηθεί.



Μετά από αυτή την ενημέρωση η Καλλιστώ ενεργοποίησε εκ νέου την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του LIFE ARCPROM η οποία ξεκίνησε και πάλι προς το σημείο εξετάζοντας πλέον το ενδεχόμενο να μεταφέρει το ζώο σε μέρος όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθεί μακροχρόνια περίθαλψη. Ευτυχώς όμως αυτό δεν χρειάστηκε καθώς η νέα ειδοποίηση από τους ανθρώπους της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών ανέφερε ότι το ζώο είχε πλέον μετακινηθεί από το σημείο όπου είχε ανανήψει. Μάλιστα η ιχνηλασία στο χιόνι έδειξε ότι το ζώο είχε μετακινηθεί κατά μήκος περίπου 500 μέτρων προς δασική περιοχή ενώ τα ίχνη των πίσω ποδιών ήταν πολύ καθαρά δείχνοντας ότι η αρκούδα δεν είχε συμπτώματα παράλυσης των πίσω ακρών από το βαθύ τραύμα στην κοιλιακή χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν το τέταρτο περιστατικό παγίδευσης αρκούδας σε παράνομη θηλιά μέσα στο 2019 και πέμπτο συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια. Η χρήση της παγίδας είναι παράνομη είτε πρόκειται για κυνήγι είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Το μόνο ασφαλές και αποτελεσματικό μέσο προστασίας αγροκτημάτων είναι οι ειδικές ηλεκτροφόρες περιφράξεις.

Το έργο LIFE ARCPROM υλοποιείται σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Ροδόπης και Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Majella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο) με τη συμμετοχή των αρμόδιων Φορέων Διαχείρισης. Στόχος του είναι η βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας και μία από της πιο κομβικές δράσης του η λειτουργία Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα σε Ελλάδα και Ιταλία.

«Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του LIFE ARCPROM, oι άνθρωποι της Καλλιστώς και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών (ΦΔΕΠΠ), θέλουν να ευχαριστήσουν όλους όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση και ιδιαίτερα το Δασαρχείο Φλώρινας, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και τον κτηνίατρο κο Γιώργο Χαστά. Χωρίς την πολύτιμη συμβολή τους η επιχείρηση δεν θα ήταν επιτυχής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


-------------------------
To Almopia24.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, καθώς αυτές εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη, σχολιαστή ή αρθρογράφο.